Lomalaisen muistilista – tee nämä asiat kotona ennen lomareissua

Kauan odotettu loma on vihdoin käsillä ja on aika karistaa kotikulmien tomut jaloista. SATOn palvelupäällikkö Joona Eskola kertoo, miten valmistelet kodin pitkää poissaolojaksoa varten.

1. Töpselit irti seinästä

Uusien laitteiden sähkönkulutus on minimaalisen pientä, joten suurta säästöä huolellisuus ei saa aikaan. Elektroniset laitteet ja pienet sähkölaitteet kannattaa kuitenkin irrottaa verkkovirrasta paloturvallisuuden parantamiseksi.

2. Kodin vesihanat kiinni

Astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen hanat tulisi sulkea jokaisen käyttökerran jälkeen. Jos arkena pyykkäät huolettomasti ja jätät hanan auki, huolehdi ennen lomalle lähtöä, että asunnon hanat ovat kiinni.

3. Vettä viemäreihin kahden viikon välein

Pitkään kuivana olleiden viemäreiden hajulukot alkavat helposti löyhkätä. Pyydä ystävääsi tai tuttua naapuria vierailemaan kotonasi ja valuttamaan vettä viemäreihin kahden viikon välein, niin vältyt hajuhaitoilta.

4. Pilaantuvat ruoat pois keittiöstä

Varmista ennen lomalle lähtöä, että biojätteet on viety jätekatoksen bioastiaan ja jääkaappi on siivottu pilaantuvista ruoista. Mikä parasta, jääkaapin parhaat palat voi ojentaa vaikka naapurille lahjaksi.

Mikäli intoudut tekemään kunnon kevätsiivouksen, hyödynnä ilmaiset kierrätyskontit ja vie turhat rojut kierrätykseen. Katso konttien pysäkit ja aikataulut.

5. Lehdet ystävien iloksi ja postipinot pienemmiksi

Sanoma- ja aikakauslehdet voi loman ajaksi kääntää kesämökille tai yllättää ystävän lähettämällä lehdet hänelle. Osan tilauksista voi myös keskeyttää kesäkuukausiksi. Muun postin tuloa voi rajoittaa muuttamalla laskut e-laskuiksi ja kiinnittämällä oveen kyltin “ei ilmaisjakeluja”.

6. Palovaroittimen paristot vaihtoon

Huoltomiehet saavat toisinaan ilmoituksia piippaavista palohälyttimistä, joiden paristot ovat tyhjentyneet loman aikana. Vaihdathan siis paristot ajoissa, niin naapurit eivät herää keskellä yötä piipitykseen.

7. Kasveille hoitaja

Viherkasvisi eivät ole mielissään paikan vaihdoksesta. Sen sijaan, että kiikuttaisit ne hoitoon, sovi ystävän tai tutun naapurin kanssa säännöllisistä visiiteistä ja kastelukerroista, niin kasvit kukoistavat vielä lomasi jälkeen.

8. Elämä saa näkyä

Koti kannattaa pitää asutun näköisenä, vaikka olisit reissussa. Asenna valot syttymään ilta-aikaan ja pyydä tuttua naapuria noutamaan postit aika ajoin. Lomasuunnitelmista ei kannata pitää turhan isoa meteliä sosiaalisessa mediassa, jotta ulkopuoliset eivät saa vihiä tyhjillään olevasta asunnosta.

9. Ikkunat ja ovet kiinni

Voit jo melkein aistia loman alkavan. Maltathan kuitenkin sulkea ovet ja ikkunat huolella, jotta vältyt murroilta ja voit nauttia lomasta rentoutunein mielin.

Lomalta on mukava palata, kun koti loistaa putipuhtaana. Kurkkaa parhaat vinkit kodinhoitoon ja siivoukseen!

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin