Julkaistu
14.8.2020
Kirjoittaja
Eini Henriksson
Kuvat
SATO
Nyrkkisääntö muovinkeräyksessä on seuraava: jos muoviroska on pakkaus, se kuuluu muovinkeräykseen. Lisäksi pakkauksesta pitää huuhdella tai pyyhkäistä enimmät liat, jotta se pystytään hyödyntämään uusiokäyttöön.
Putsaa muovipakkauksesta enimmät liat. Tiskata ei tarvitse.
Jos et ole varma, kuuluuko roska muovijätteeseen, laita se silloin mieluummin sekajätteeseen. Näin muoviin lajitellut jätteet pystytään hyödyntämään parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Muovin kierrättäminen on ainoa tapa saada muovi hyötykäyttöön ja vähentää tarvetta käyttää uutta raaka-ainetta. Muovi on paljon käytetty materiaali, joten on tärkeää saada se hyödynnettyä uudelleen ja estää muovin päätyminen luontoon.
Muovin kierrättämisestä kiittää sekä luonto että lompakko.
Muovipakkausten oikeaoppinen lajittelu pienentää sekajätteen määrää reippaasti, minkä ansiosta sekajäteastian tyhjennysväliä taloissa voi harventaa. Tästä kiittää luonnon lisäksi myös kukkaro, sillä sekajätteen keräys on kalliimpaa kuin muovin keräys, ja kotitalon ylläpitokustannukset näkyvät vuokrissa ja yhtiövastikkeissa.
Kierrätyskelpoinen muovi muokataan muovirakeeksi, jota käytetään raaka-aineena. Uusiomuovirakeesta valmistetaan esimerkiksi muovikasseja, ämpäreitä sekä tiski- ja wc-harjoja.
Kaikkia muovipakkauksia ei vielä pystytä kierrättämään uusiomuoviksi, mutta ne hyödynnetään energiantuotannossa. Esimerkiksi mustat muovipakkaukset ja styroksi eivät toistaiseksi päädy uusiomuoviksi, mutta ne voi siitä huolimatta lajitella muovinkeräykseen.
Lähteet: HSY ja Suomen Uusiomuovi