Arjen niksi: näin kierrätät muovijätteen oikein

Muovin kierrättäminen vähentää sekajätteen määrää reippaasti. Kaikki muovinen jäte ei silti kuulu muovinkeräykseen. Keräsimme vinkit muovin kierrättäjälle: miten lajitellaan esimerkiksi muovipullot, styroksi ja muoviset lelut?

Nyrkkisääntö muovinkeräyksessä on seuraava: jos muoviroska on pakkaus, se kuuluu muovinkeräykseen. Lisäksi pakkauksesta pitää huuhdella tai pyyhkäistä enimmät liat, jotta se pystytään hyödyntämään uusiokäyttöön.

Mikä kuuluu muovijätteeseen?

  • Muovikassit
  • Elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset, esim. jogurttipurkit, voi- ja hedelmärasiat, muovipullot ja valmisruokapakkaukset
  • Pesuaineiden tyhjät muoviset pakkaukset, esim. shampoopullot ja kanisterit
  • Pakkausten mukana tuleva styroksi

Mikä ei kuuluu muovijätteeseen? Laita sekajätteeseen:

  • Muoviset tavarat, kuten tiskiharja, hammasharja ja muoviset lelut
  • PVC-muovia sisältävät pakkaukset (pakkauksessa merkintä 3 tai 03)
  • Vaarallisen aineen jäämiä sisältävät pullot, esim. moottoriöljypullot

Putsaa muovipakkauksesta enimmät liat. Tiskata ei tarvitse.

Jos et ole varma, kuuluuko roska muovijätteeseen, laita se silloin mieluummin sekajätteeseen. Näin muoviin lajitellut jätteet pystytään hyödyntämään parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Eikö keittiöstäsi löydy tilaa muovijätteille? Lue vinkit kodin jäteastioiden järjestämiseen »

Muoviroskat kerättynä muovipussiin | SATO
Kerää kodin muoviroskat muovipussiin, jonka voit sulkea löyhästi.

Miksi muovit kannattaa kierrättää?

Muovin kierrättäminen on ainoa tapa saada muovi hyötykäyttöön ja vähentää tarvetta käyttää uutta raaka-ainetta. Muovi on paljon käytetty materiaali, joten on tärkeää saada se hyödynnettyä uudelleen ja estää muovin päätyminen luontoon.

Muovin kierrättämisestä kiittää sekä luonto että lompakko.

Muovipakkausten oikeaoppinen lajittelu pienentää sekajätteen määrää reippaasti, minkä ansiosta sekajäteastian tyhjennysväliä taloissa voi harventaa. Tästä kiittää luonnon lisäksi myös kukkaro, sillä sekajätteen keräys on kalliimpaa kuin muovin keräys, ja kotitalon ylläpitokustannukset näkyvät vuokrissa ja yhtiövastikkeissa.

Missä lajiteltua muovia hyödynnetään?

Kierrätyskelpoinen muovi muokataan muovirakeeksi, jota käytetään raaka-aineena. Uusiomuovirakeesta valmistetaan esimerkiksi muovikasseja, ämpäreitä sekä tiski- ja wc-harjoja.

Kaikkia muovipakkauksia ei vielä pystytä kierrättämään uusiomuoviksi, mutta ne hyödynnetään energiantuotannossa. Esimerkiksi mustat muovipakkaukset ja styroksi eivät toistaiseksi päädy uusiomuoviksi, mutta ne voi siitä huolimatta lajitella muovinkeräykseen.

Lähteet: HSY ja Suomen Uusiomuovi

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin