Näin Sörnäisiin syntyi kaupunkipuutarha

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla SATOn taloon Sörnäisten Pääskylänrinteeseen saapui noin 30 säkkiä multaa, iso paketti suodatinkangasta, kuuden lavakauluksen osat, kymmeniä yrtintaimia, pensastomaatin, kuukausimansikan ja lehtikaalin taimia ja oransseja kääpiösamettikukkia. Niitä pihalle kantoivat Tapiolan Lämmön puistopuutarhuri Hannele Kiuru, SATOn palvelupäällikkö Kari Hallio ja palvelujohtaja Maria Aspala.

Taimet etsivät kaupunkikotia. Korianteri antaa makua ruokiin ja vitamiinipitoinen lehtikaali taipuu moneksi. ”Lehtikaali kasvaa isoksi, joten sen ympärille kannattaa jättää tilaa”, puutarhuri Hannele Kiuru vinkkaa.

Idea kaupunkiviljelystä tuli yhdeltä talon asukkaalta, ja Aspala innostui ajatuksesta heti. Niin kävi myös talossa asuvalle Laura Kauhaselle. Hän on asunut Pääskylänrinteessä vuokralla vuoden verran ja kaivannut taloon lisää yhteisöllisyyttä, vaikkapa talkoita tai muuta talotoimintaa. Vehreää pihaakin hän on kaivannut hyötykäyttöön. Kun kotitalossa järjestettiin huhtikuussa talokokous, jossa viljelyidea esiteltiin, Kauhanen oli heti vapaaehtoinen.

”Tykkään istuttaa kukkia ja kasvattaa yrttejä. Parvekkeeni on niin pieni, että istutukset on kiva saada pihalle”, Kauhanen kertoo.

Hän paljastaa, että toive yhteisöllisyydestäkin on saanut viljelylaatikoiden myötä tuulta alleen.

”Haluamme tukea yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä taloissamme. Siksi viljelylaatikot olivat meistä heti hyvä idea”, multasäkkejä kantava SATOn Maria Aspala kertoo.

6 vinkkiä istutukseen

1. Valitse aurinkoinen tai vähintään puoliaurinkoinen paikka. Huomaa että suora paahde voi kuitenkin polttaa herkimpiä yrttejä. Yrttejä voi istuttaa pitkin kesää, koska ne lähtevät nopeasti kasvamaan.

2. Jos viljelet nurmikon päällä, lavakauluksista kasattu viljelylaatikko on hyvä vaihtoehto. Tällöin kasteluvesi pääsee valumaan tarvittaessa pohjan läpi. Pääskylänrinteessä yksi viljelylaatikko muodostui kahdesta päällekkäisestä 80 x 120 sentin kokoisesta lavakauluksesta.

3. Vuoraa viljelylaatikon pohja ja reunat suodatinkankaalla. Suodatinkankaan ansiosta multa ei tursuile lavakauluksen väleistä ulos eikä alla oleva nurmikko tunge laatikkoon.

4. Valitse kunnollista, valvottua multaa, esimerkiksi Kekkilän tai Biolanin puutarhamullassa on hyvä rakenne. Vanhaa multaa ei kannata käyttää, koska se voi olla täynnä rikkaruohon siemeniä. Mullan joukkoon kannattaa keskikerrokseen laittaa joko kanankakkaa tai kompostoitua hevosenlantaa. Jos et käytä lannoitetta mullassa, lisää luonnonmukaista nestemäistä lannoitetta aina kasteluveteen.

5. Kun istutat taimia, kastele sekä istutuskuopat että taimien multa ennen istutusta. Isossa laatikossa kosteus säilyy hyvin, joten niissä kasvatettavia yrttejä ei tarvitse kastella niin usein kuin ruukkuyrttejä. Kun kastelet yrttejä, kastele niin paljon että multa on kosteaa juuripaakkuun asti. Tällöin kerran viikossa kastelu yleensä riittää.

6. Kun valitset yrttejä ja vihanneksia, kysy asiantuntijalta, kuinka isoksi ne kasvavat. Toiset yrtit kasvavat todella reheviksi ja vaativat ympärilleen tilaa. Tämä on hyvä huomioida jo istutusvaiheessa.

Palvelupäällikkö Kari Halliolla oli kädet täynnä hommia. Satolaiset ja asukkaat kasasivat viljelylaatikot ja istuttivat kasvit yhdessä.

Yhteistä tekemistä pihalle

Pääskylänrinteessä viljelylaatikoiden kokoamiseen ja taimien istuttamiseen meni parisen tuntia. Lopputuloksena laatikoista kohoaa esimerkiksi basilikaa, rakuunaa, timjamia, ruohosipulia, persiljaa, viinisuolaheinää, korianteria, rosmariinia ja inkivääriminttua. Viimeksi mainittu sopii esimerkiksi kesäisten janojuomien mausteeksi.

Laura Kauhanen on tyytyväinen.

”Yrtit tulevat tarpeeseen ruoanlaitossa.”

Hannele Kiuru ja Laura Kauhanen vuorasivat laatikkokaulukset suodatinkankaalla. Puutarhuri Kiuru antoi asukkaille samalla viljelyvinkkejä.

Viljelylaatikoita hoitavat asukkaat ovat perustaneet yhteistä harrastusta varten oman WhatsApp-ryhmän. Siellä esimerkiksi viestitellään, kuka ehtii milloinkin kastelemaan istutuksia lomien aikana.

”Emme tunteneet toisiamme etukäteen, mutta tämä on kasvattanut kanssakäymistä naapureiden kanssa”, Laura Kauhanen iloitsee.

”Tämä on tosi hyvä tapa lisätä yhteisöllisyyttä. Pihalla puuhatessa muutkin naapurit saattavat tulla juttelemaan. Kun ihmiset ovat nähneet viljelylaatikot, kiinnostuneita viljelijöitä on tullut enemmän.”

Talokokouksessa pihalle pyydettiin myös pöytäryhmä, jonka SATO hankki asukkaille. Sekin on tullut heti asukkaiden käyttöön, ja hellekeleillä moni myös ruokailee pihalla.

”Piha on parantunut, kun sinne saatiin enemmän toimintaa. Istutimme viljelylaatikoihin myös muutaman kukan, jotta niistä on iloa kaikille naapureille”, Laura Kauhanen kertoo.

Valmista on! Ja kaunista. Viljelylaatikoihin istutettiin myös samettikukkia, joiden juuriston erittämä rikkipitoinen aine pitää tuhohyönteiset loitolla viljelmiltä.

Istutusvinkit antoi Tapiolan Lämmön puistopuutarhuri Hannele Kiuru. 

Haluatko tietää, miten kaupunkiviljelyssä pääsee alkuun? Kurkkaa täältä vinkit.

http://www.kotona.fi/satojaideoita/nain-ryhdyt-kaupunkiviljelijaksi

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin