Valitse kasvit parveketyyppisi mukaan

Kesä tekee tulojaan ja parveke kaipaisi kukkaloistoa. Puistomestari Saija Kohvakka jakaa parhaat vinkkinsä, joiden avulla parvekkeesi puhkeaa ennennäkemättömään kukoistukseen.

Vehreä parveke on monen unelma. Liian usein haaveet kuitenkin romuttuvat, kun kasvit kuolevat heti alkumetreillä.

– Tärkeintä on miettiä, millaiset oman parvekkeen olosuhteet ovat. Väärät kasvivalinnat tekevät kasvattamisesta lähes mahdotonta, kertoo Viherpalvelu Greenerin puistomestari ja vihertyönjohtaja Saija Kohvakka.

Valon määrä ratkaisee

Kohvakka neuvoo kiinnittämään huomiota erityisesti valon määrään, joka on kaikkein ratkaisevin tekijä kasvien valinnassa. Aurinkoisella parvekkeella menestyvät hyötykasvit ja kesäkukat, kun taas varjoisa parveke on oiva kasvupaikka vihreille ja kirjaville kasveille.

– Valon määrä määräytyy parvekkeen sijainnin mukaan. Sen sijaan lämpötilaa voidaan tarvittaessa muuttaa avaamalla lasitetun parvekkeen ikkunat tai suojaamalla kasvit harsolla.

Viherkasvi lasiamppelissa | SATO
Amppelit sopivat parvekkeelle kuin parvekkeelle, mutta varsinkin avoparvekkeella kannattaa huomioida tuulisten päivien vaikutus.

Lämpötila ei kuitenkaan ole yhdentekevä. Hellepäivinä kuumuus voi nousta vaarallisen korkeaksi erityisesti lasitetulla parvekkeella, ellei viherpeukalo muista huolehtia riittävästä tuuletuksesta ja varjostamisesta. Toisaalta lasitetun parvekkeen etuna on pitkä kasvukausi, kun lämpö hellii kasveja aikaisesta keväästä myöhään syksyyn.

Kasvivalinnat parveketyypin mukaan

Erilaisilla parveketyypeillä on omat mahdollisuutensa. Helppohoitoisuus syntyy oikeista kasvivalinnoista, joten olosuhteita vastaan ei kannata taistella.

Aurinkoinen lasitettu parveke on ihanteellinen kasvien kannalta, mutta samalla se aiheuttaa eniten työtä viherpeukalolle – erityisesti hellepäivinä. Lisäksi tuholaiset viihtyvät suljetuissa ja lämpimissä olosuhteissa, joten kasvien lehdet tulee tarkistaa aika ajoin. Aurinkoisessa kasvuympäristössä viihtyvät esimerkiksi tomaatit, mansikat, samettikukat, pelargoniat ja maljaköynnökset.

Varjoisa lasitettu parveke on paras vaihtoehto monivuotisten kasvien talvettamiseen. Esimerkiksi havukasvit selviävät parhaiten lasituksen suojissa talven yli ja varjoisuuden ansiosta ne eivät kuivahda kevätauringossa. Ihanteellisia kasvivaihtoehtoja ovat muun muassa puksipuut, pallotuijat, verenpisarat, begoniat ja ahkeraliisat.

Aurinkoinen avoparveke on viherpeukalon unelma. Valoa on riittävästi suurimmalle osalle kasveista, eikä tuuletuksesta tarvitse huolehtia. Monipuolisen kasvivalikoiman äärellä kannattaa miettiä omia tarpeita: haluaako nauttia kukkaloistosta vai hyötytarhasta? Aurinkoisella avoparvekkeella viihtyvät esimerkiksi pelargonit, marketat, miljoonakellot, yrtit, salaatit ja koristeheinät.

Varjoisa avoparveke on kaikkein helppohoitoisin parveketyyppi, mutta samalla se asettaa omat rajoitteensa kasvivalinnoille. Valon määrä ei ole riittävä hyötykasveille ja suurimmalle osalle kesäkukista, mutta vihreät kasvit menestyvät sitäkin paremmin. Erinomaisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi lumihiutaleet, ahkeraliisat, verenpisarat, begoniat, timanttituijat ja sypressit.

Kukkaloistoa koko kesäksi

Laji vaikuttaa kukkimisajankohtaan. Pienellä kikkailulla kukkaloistoa riittää koko kesäksi.

– Narsissit kukkivat aikaisin keväällä yöpakkasten aikaan, mutta niiden kukinta loppuu lämpötilojen noustessa. Tällöin parvekkeelle voidaan istuttaa kevätkukkia, kuten orvokkeja. Kesäkuun alussa ovat vuorossa kesäkukat, joiden kukoistus jatkuu koko kesän ajan.

Narsisseja | SATO
Narsissiaika alkaa olla jo ohi, mutta ennätät istuttelemaan muita kukkivia kasveja pitkin kesää!

Vehreyden ei kuitenkaan tarvitse loppua syksyn tullen. Kanervat ja muut syyskasvit ilahduttavat läpi talven.

Viherkasvit ulos kesäkeleillä

Kodin viherkasvit on kautta aikojen viety ulos kesäksi. Viherkasveja ei kuitenkaan kannata siirtää parvekkeelle heti ensimmäisinä kevätpäivinä, jotta ne eivät palellu. Viherkasvit tarkenevat ulkona vasta, kun lämpötila on jatkuvasti yli 15 asteen.

– Kasveissa on kuitenkin eroja. Terassipalmuilla lämpötilan sietokyky yltää lähes pakkaslukemiin. Kanariantaatelipalmun voi viedä parvekkeelle jo toukokuussa, mutta kentianpalmun kanssa tulee odottaa hallanvaaran väistymistä, Kohvakka muistuttaa.

Varjoisa parveke on ihanteellinen kasvupaikka viherkasveille, jotka ovat viettäneet koko talven hämärissä sisätiloissa. Sen sijaan suorassa auringonpaisteessa niiden lehdet palavat.

Artikkeli julkaistu alunperin 24.5.2017, päivitetty 1.5.2020