Arjen niksi: Siivoa koko koti ruokasoodalla

Mietityttääkö siivousaineiden kemikaalikuorma tai unohditko ostaa puhdistusaineita, mutta koti pitäisi siivota tip-top-kuntoon? Ei hätää! Jos kaapistasi löytyy ruokasoodaa, saat sekoitettua siitä tee-se-itse-siivousaineen. Soodalla voit nimittäin puhdistaa melkein mitä tahansa.

Ennen jouluun rauhoittumissa monessa kodissa tehdään tohinalla joulusiivousta. Jos siivousaineet unohtuivat ostoslistalta tai haluat siivota vuokra-asuntosi ekologisemmin, pelastuksesi on ruokasooda. Sitä kaapistasi luultavasti löytyy – onhan se piparitaikinankin ainesosa.

Ruokasooda on oiva apu joulusiivoukseen

Sekoita kolme osaa ruokasoodaa yhteen osaan vettä. Tämä ihmeaine sopii lähes kaikenlaiseen siivoukseen, sillä se irrottaa rasvaa, valkaisee ja poistaa hajua. Mitä kaikkea soodalla sitten voi puhdistaa? Olemme koonneet alle joulusiivoojan tärpit.

1. Kaffet ruokasoodalla puhdistetulla keittimellä

Kannuun ja suodattimeen kerääntynyt kahvirasva voi muuttaa kahvin makua. Sano siis hyvästit kitkerälle joulukahville ja puhdista kahvinkeittimesi ruokasoodalla.

Kahvinkeittimen puhdistus soodalla käy näin: Kaada kahvinkeittimen vesisäiliöön kolme ruokalusikallista soodaa ja litra vettä. Käynnistä keitin. Kun puolet on valunut pannuun, pysäytä keitin. Anna vaikuttaa puolisen tuntia. Keitä sitten vesi loppuun. Tiskaa pannu ja keittimen osat. Keitä lopuksi vielä pari pannullista puhdasta vettä.

2. Herkut vastapestyyn uuniin

Ennen jouluherkkujen paistoa kannattaa kurkata, missä kunnossa ovat uuni, uunin lasiovi sekä uunipellit. Pienet roiskeet lähtevät soodatahnalla ja siivoussienellä hankaamalla. Jos edellisestä uuninpesusta on jo aikaa, aine saa jäädä vaikuttamaan tunnin ajaksi tai jopa yön yli.

Katso tarkemmat ohjeet uunin pesuun ruokasoodalla ›

3. Löylyt ruokasoodalla kuuratussa saunassa

Jos vuokrakodissasi on sauna, alkaa pyhäsi ehkä joulusaunalla. Saunan pesu juhlakuntoon onnistuu sekin ruokasoodalla.

Piirroskuvassa sauna, jonka ikkunasta näkyy talvimaisema. Lauteilla ruokasoodapurkki ja imuri.

Kastele lauteet lämpimällä vedellä ja ripottele lauteille runsaasti ruokasoodaa. Harjaa pehmeällä harjalla puun syiden mukaisesti. Soodan pitäisi alkaa vaahdota. Anna vaikuttaa noin puoli tuntia ja huuhtele sooda pois kylmällä vedellä.

Lue lisää vinkkejä saunan ja kylpyhuoneen pesuun ›

4. Putsaa pohjaan palanut puurokattila ruokasoodalla

Paloiko riisipuuro pohjaan? Huoli pois! Saat kattilan jälleen puhtaaksi hankaamalla sitä ruokasoodan ja pienen vesitilkan seoksella.

Jos karsta on oikein tiukassa, kattilan voi täyttää puolilleen vedellä ja muutamalla ruokalusikalla soodaa. Keitä sen jälkeen seosta pari minuuttia ja jätä kattila seisomaan, kunnes vesi on jäähtynyt. Nyt palanut ruoka irtoaa harjaamalla.

5. Raikasta vuokrakotisi ruokasoodalla

Kolkuttelevatko vieraat jo pian ovellasi? Voit ottaa juhlijat vastaan raikkaaseen vuokrakotiin, kun ripottelet ruokasoodaa matolle ja sohvalle. Anna vaikuttaa vähintään vartti ja imuroi puhtaaksi.

Siistit pöytätasot antavat kodille puhtaan yleisilmeen nopeasti. Ripottele ruokasoodaa nihkeälle pesusienelle ja kuuraa sillä keittiön ja kylpyhuoneen hanat sekä keittiön teräksisen altaan. Voit pyyhkiä samalla tavalla myös kylpyhuoneen suihkuseinän tai suihkuverhon.

Entäpä mihin ruokasoodaa ei saa käyttää?

Vaikka ruokasooda sopii lähes kaikkeen siivoukseen, aivan kaikkea sillä ei kannata pestä. Jotkin materiaalit eivät nimittäin kestä soodakäsittelyä. Tällaisia ovat keraaminen liesi, marmoriset pöytätasot sekä hopeiset ruokailuvälineet. Ruokasooda kiillottaa kyllä nekin, mutta samalla se voi naarmuttaa niiden pintaa.

Myös alumiinisten kattiloiden ja kultareunaisten juhla-astioiden kanssa kannattaa olla varovainen. Ruokasooda saattaa naarmuttaa kullanvärisiä osia sekä hapettaa alumiinikattilan pintaa ja saada sen tummumaan. Jos peset alumiinikattilan soodalla, huuhdo kattila sen jälkeen huolellisesti.

Puriko siivouskärpänen? Kurkkaa liuta lisäsiivousvinkkejä täältä ›