Arjen niksi: Näin vähennät jätteen määrää kotona

Moni haluaa kuluttaa vastuullisesti ja jättää planeetallemme mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen. Yksi keino siihen on vähentää kotona syntyvän jätteen määrää. Muista nämä kuusi vinkkiä, kun haluat käydä taistoon roskavuoria vastaan.

1. Suosi kestotuotteita

Kestokassi muovipussin tilalle, oma termosmuki takeway-kupin ja juomapullo kaupan vesipullon sijaan.

Kertakäyttötuotteille on olemassa monenmoista kestävämpää korvaajaa, joita suosimalla jätteen määrä pienenee helposti.

Tiesitkö esimerkiksi, että tuorekelmun voi korvata mehiläisvahakääreellä ja vanulappujakin on saatavilla pestävinä kestoversioina? Myös kaupan hedelmäpussin tilalle löytyy kestopusseja. Toreilta ja kauppahalleista taas voi ostaa ruoka-aineita suoraan omiin astioihin, joka sekin vähentää roskiin päätyvien pussien ja laatikoiden määrää.

2. Suunnittele kauppalista

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – ainakin kun kyse on kaupassakäynnistä!

Tarkoin mietitty kauppalista tarkoittaa harkitumpia ostopäätöksiä, vähemmän heräteostoksia ja siten myös vähemmän ruokahävikkiä. Samalla säästät myös rahaa.

Suunnitelmallisuutta on myös kurkata jo olemassa olevat tuotteet läpi ennen kaupassakäyntiä. Tarvitsetko tosiaan riisiä, vai oliko sitä jo kaapin perällä? Onko jokin tuote menossa kenties vanhaksi? Kokeile suunnitella ateria sen ympärille, jotta tuote ei päädy roskiin.

3. Smoothiet, keitot ja padat pelastavat nuutuneet vihannekset

Hyvästä suunnittelusta huolimatta jääkaapin perältä saattaa toisinaan löytyä jo parhaat päivänsä nähneitä vihanneksia, juureksia ja hedelmiä. Biojäteastian sijaan ne kannattaa piilottaa smoothieihin, keittoihin ja pataruokiin.

Hieman nahistunut pinaatti toimii edelleen erinomaisesti smoothiessa, kun sen kaveriksi laittaa esimerkiksi mangoa, sitruunaa ja inkivääriä. Erilaiset sosekeitot taas syövät sisäänsä jämäjuurekset ja yksittäiset, hieman nuutuneetkin kasvikset.

Myös pataruokiin voi piilottaa nuupahtaneita kasviksia – lopputuloksena on vaivatonta ja herkullista ruokaa moneksi päiväksi, ja mikä parasta: vähemmän ruokahävikkiä.

5. Lainaa vaikka kirjastosta

Vältä turhien tavaroiden ja niistä syntyvän jätteen tulvaa, ja lainaa harvemmin tarvitsemiasi tavaroita niiden ostamisen sijaan. Tiesitkö esimerkiksi, että pääkaupunkiseudun kirjastoista saa lainaan kaikkea lumikengistä porakoneisiin ja telttoihin? Oman naapuruston sosiaalisen median ryhmissäkin voi kysellä lainaan tavaroita, joita tarvitset vain harvoin.

Markkinoilla on myös yrityksiä, jotka mahdollistavat erilaisten tavaroiden vuokraamisen. Tutustu vaikkapa Lainappiin: www.lainappi.fi

Piirroskuva, jossa kirjaston asiakas lainaa naparetkikirjan ja lumikengät paikallisesta kirjastosta. Lainaajalla punainen paita ja kirjaston asiakasneuvojalla iso nuttura ja silmälasit.

4. Ei mainoksia, kiitos!

Paperijätteen minimoimisen voi aloittaa liimaamalla Ei mainoksia -lapun oveensa. Näin säästyt turhalta mainospostilta ja paperinkeräysastiakin kevenee huomattavasti.

Myös suurimman osan laskuista saa nykyään sähköisenä – ja se on usein vieläpä edullisempi vaihtoehto!

Entäpä lempilehtesi, voisiko nekin lukea paperiversion sijaan koneelta tai tabletilta? Vähentämällä paperijätettä vähennät paitsi jätehuollon kuormitusta, säästät myös luonnonvaroja.

6. Kierrätä ja lajittele

Kun turhan jätteen syntymistä on ensin suitsittu kulutustottumuksia muuttamalla, on aika hankkiutua jäljelle jääneestä jätteestä eroon oikeaoppisesti.

Tavaroiden kohdalla on hyvä miettiä, olisiko tuotteella vielä käyttöikää jäljellä. Löytäisikö väärän kokoinen vaate uuden kodin jonkin kierrätysryhmän kautta? Jos vaatteelle ei löydy ottajaa, voi poistotekstiilin viedä keräykseen. Sieltä se päätyy usein uusioraaka-aineeksi. Turhaksi käynyttä huonekalua taas voi tarjota esimerkiksi kierrätyskeskuksiin.

Oikeaoppisesti lajiteltuna jätteistä syntyy esimerkiksi multaa, polttoainetta, hylsykartonkia, juomapulloja tai vaikka polkupyörän runkoja.

Myös pienemmät jätteet tulee laittaa kiertämään, jotta ne saadaan uusiokäyttöön. Lajittele siis erikseen biojäte, paperi, kartonki ja pahvi, metalli, lasi ja muovi.

Tarkista oikea paikka jätteillesi L&T:n kierrätysbotilta ›

Lisävinkki: Asia kerrallaan!

Vaikka jätemäärän pienentäminen kiinnostaa, ei kaikkea tarvitse suinkaan muuttaa kertaheitolla. Hyvä ohjenuora on keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Jos esimerkiksi nappaat usein matkaasi takeaway-kahvin, aloita muutos vaikka varmistamalla, että kestokuppi kulkee aina mukanasi. Kun kuppi on solahtanut luontevaksi osaksi rutiiniasi, on aika taklata seuraava haaste.

Uudet tavat jäävät paremmin lihasmuistiin, kun keksityt yhteen asiaan kerrallaan, eikä muutosten määräkään tunnu ylitsepääsemättömältä.

Lähteet:
https://www.jatekukko.fi/media/liitetiedostot/jatekukko/jatejengi/jatejengi-vauhdissa-nettiversio-uusin.pdf
https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Lainattavat_esineet