Viljelyt talviteloille

Kesällä kukoistaneet viljelylaatikot ja kukkaruukut saavat syksyllä uuden elämän, kun niihin istuttaa kylmän kestäviä kukkia. Inspiraatiota voi ottaa SATOn vuokrakotien pihalta Pitäjänmäestä.

SATOn vuokrakotien yhteiselle pihalle Pitäjänmäen Kutomotielle istutettiin syyskuun lopussa kanervia, pieniä havukasveja ja hopealankaa, jotka pysyvät kauniina talven yli.

Kaupunkiviljelijät ja parvekepuutarhurit saattavat syksyn edetessä olla haikeina, kun yrtti- ja vihannesviljelmät lakastuvat ja sade piiskaa viimeisiä pelargonioita.

Viljelylaatikot ja ruukut voi laittaa satokauden jälkeen talviunille odottamaan kevättä, mutta niihin voi istuttaa myös talven yli ilahduttavia kasveja.

Tapiolan Lämmön puistopuutarhuri Hannele Kiuru antoi vinkit molempiin.

Näin panet viljelykset talviunille

- Kaiva viljelylaatikoista vanhat istutukset pois ja ja vie biojätteeseen. Halutessasi voit asettaa laatikoiden päälle suojalevyn kanneksi, mutta joka tapauksessa multa jäätyy ja sulaa laatikon sisällä, ja ylimääräinen vesi valuu maahan.

- Matalista parvekelaatikoista ja -ruukuista kasvit ja multa kannattaa poistaa kokonaan ja viedä biojätteeseen tai pensaan alle. Pese aina laatikot ja ruukut huolella syksyllä, niin keväällä on taas mukavaa aloittaa viljely.

Havukasvit tuovat asetelmiin vihreyttä.

Näin tuot laatikoihin ja ruukkuihin syyskauneutta

- Kaiva viljelylaatikoista tai ruukuista vanhat istutukset pois ja vie biojätteeseen.

- Valitse laatikoihin kylmän kestäviä kasveja, esimerkiksi kanervia ja havukasveja, kuten pieniä sypressejä tai pieniä katajia. Yhdistele eri vihreän sävyjä: limeä, tummanvihreää, hopeanvihreää. Myös havujen erilaiset kasvutavat luovat asetelmiin eloa. Hopealangalla (Calocephalus) saat kontrastia istutuksiin. Kanervista kestävin on calluna, joka muistuttaa hieman luonnonvaraista kanervaa ja pysyy oikein hoidettuna kauniina kevääseen asti. Värejä löytyy paljon. Näyttävämpi kukinto on kellokanervassa (tunnetaan myös nimellä erica), mutta se ei kestä lainkaan kuivumista vaan ruskettuu ja varisee herkästi.

- Kastele syysistutuksia säännöllisesti siihen asti, kunnes yöpakkaset tulevat. Kanervat näyttävät kauniilta vielä silloinkin, kun niiden päälle satelee lunta.

Kanervia voi istuttaa runsaastikin, sillä massana ne ovat erityisen kauniita.

Kurkkaus kevääseen

- Kevään koittaessa siirrä mahdolliset syyskukat biojätteeseen.

- Kaiva viljelylaatikoista kasvien juuripaakutkin pois. Poista vanhaa multaa laatikoista reippaanlaisesti ja pane uutta multaa ja lannoitetta tilalle. Kevään orvokkeja varten multaa ei ole pakollista vaihtaa, mutta kesän viljelyitä ja kukkia varten se on aina suositeltavaa. Näin vanhat rikkaruohot eivät valtaa viljelmiä.

Keväällä kannattaa lukaista myös vinkit siihen, miten kaupunkiviljelyssä pääsee alkuun: http://www.kotona.fi/satojaideoita/nain-ryhdyt-kaupunkiviljelijaksi

Kurkkaa myös, miten kaupunkipuutarha syntyy: http://www.kotona.fi/satojaideoita/nain-syntyi-kaupunkipuutarha


 

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin