Yli puolella kaupunkilaisista kotivahti lomien aikana

12.7.2017

Sukulaisten apuun luotetaan eniten, naapurin puoleen käännytään muissa asioissa

Yli puolet vuokralla asuvista kaupunkilaisista pyytää sukulaista, ystävää tai naapuria kotivahdiksi lomien aikana, kertoo asuntosijoitusyhtiö SATOn asukaspaneelissa tehty kysely. Sukulainen on suosituin kotivahti. Naapurilta taas lainataan mieluummin vasaraa tai pyydetään kantoapua isoille tavaroille.

57 prosentilla vuokralla asuvista kaupunkilaisista on kotivahti lomien aikana. Kun kaupunkilainen lähtee lomille, hän pyytää kukkien kasteluapua mieluiten sukulaiselta. SATOn Pulssi-asukaspaneelin kyselyyn vastanneista 34 prosenttia turvautuu kotivahtina sukulaiseen. Suurin osa kertoi syyksi kokemansa sukulaisen luotettavuuden.

"Avaimet ovat isälläni valmiiksi, eivätkä minun tavarani kiinnosta kaivelemisen vertaa", kertoo yksi vastaajista.
"Oma äitihän osaa homman. Samalla saattaa hoitua pyykit narulta tai astiat tiskikoneesta kaappiin", kertoo toinen.

Ystäväänkin luotetaan, sillä 16 prosenttia vastaajista pyytäisi kotivahdiksi kaverin.

"Paras ystävä, rakas ihminen johon voin luottaa", perustelee yksi vastaaja valintaansa. Luotettavuuden lisäksi ystävä valitaan usein kotivahdiksi, koska hän asuu lähellä. Vastavuoroisuus on niin ikään valttia: "Me vastaavasti hoidetaan hänen postit ja kastellaan kukat", kertoo eräs vastaajista.

Naapurin päästää tyhjään kotiinsa vajaat viisi prosenttia vastaajista. Tuttuus, luotettavuus ja pitkäaikainen yhteiselo vaikuttavat vahvasti naapuriapuun tukeutumiseen. "Olemme vuosien aikana talkoissa tutustuneet heihin ja kaikki vaikuttaa mukavilta, siksi luotamme tiettyyn pariskuntaan postin ja kukkien suhteen".

Kun naapurilta pyydetään apua, on kyseessä useimmiten tavaroiden lainaaminen. Lähes puolet vastaajista olisi valmis lainaamaan naapurilta työkaluja ja liki 40 prosenttia kysyisi saman talon asukkailta kantoapua isoille ja painaville tavaroille. Lisäksi lähes 30 prosenttia soittaisi naapurin ovikelloa sokerin loppuessa.

- Kotimme ovat pääsääntöisesti kerrostaloasuntoja isoissa kaupungeissa, joissa yhteisöllisyys ja naapureiden kanssa toimeen tuleminen ovat isossa roolissa asukkaiden hyvinvoinnin kannalta, kertoo SATOn markkinointi- ja viestintäjohtaja Miia Eloranta. - Voimme asukaspaneelista saamamme tiedon avulla löytää erilaisia tapoja edistää naapurisuhteita.

SATOn asukaspaneelin kesäkuiseen kyselyyn vastasi 230 SATOn asukasta, joista 70 % oli yhden tai kahden aikuisen talouksia. 59 % vastaajista oli pääkaupunkiseudulta, 13% Tampereelta, 12% Turusta, 4% Oulusta, 3% Jyväskylästä ja loput muun Suomen alueelta. Älypuhelimella toimivan asukaspaneelin kautta yli 18-vuotiaat SATOn asukkaat pääsevät kertomaan mielipiteensä heille tärkeistä asioista ja vaikuttamaan omaan asumiseensa.

Lisätietoja:

Miia Eloranta, markkinointi- ja viestintäjohtaja
p. 0201 34 4497 ja 050 441 4221, miia.eloranta@sato.fi

www.sato.fi/pulssi