SATO StudioKoti on uuden sukupolven asumismuoto, joka on vastaus pääkaupunkiseudun asuntojen muuttuneeseen kysyntään. Konseptin tavoitteena on erinomainen asiakaskokemus ja viihtyvyys sekä edullinen asumiskustannus.

Avaa ovi ja kotisi on kerralla koko talon kokoinen

Meillä ihmisillä, sosiaalisilla olennoilla, on perustarve elää yhteydessä ja vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin. Tarvitsemme toisiamme, sillä kommunikaation kautta annamme merkityksen olemassaolollemme. Kiivaan kaupungistumisen ja arjen paineiden alla yhteys toisiin voi kuitenkin pätkiä ja keinot olla vuorovaikutuksessa vähenevät, vaikka asummekin tiiviisti ja lähellä toisiamme. On niin kiire. Eikä oikein tunnu luontevalta jutella naapurille, joka pyyhältää aamulla ohi tervehtimättä.

Kuitenkin monissa kodeissa voidaan kokea yksinäisyyden tunteita. Yksi voi ajatella, miten mukava olisi ihan vain istua hiljaa toisen vierellä ja katsella yhdessä uutisia. Ja ehkä jopa vaihtaa muutama ajatus maailmanmenosta. Toisessa kodissa joku pohtii miten saisi lattialla jo viikkoja levänneen taulun seinälle. Voi kun olisi joku, joka auttaisi.

Tästä syystä SATO haluaa tarjota asukkailleen muutakin kuin kodin seinät. Mahdollisuuden tutustua naapureihin, solmia kenties jopa ystävyyssuhteita. Tilaisuuden jakaa omaa osaamistaan muille ja samalla oppia muilta. Tarjota jokaiselle asukkaalle edellytykset löytää oma tapa olla vuorovaikutuksessa muiden asukkaiden kanssa.

SATOn yhteisömanagerin Piian tehtävänä on lisätä asukkaiden välistä vuorovaikutusta. Käytännössä se tarkoittaa iltaa, jolloin yksi asukas ohjeistaa kaikkia kiinnostuneita leipomaan täydellisiä karjalanpiirakoita. Tai tekemään origameja. Tai mistä ikinä asukkaat ovatkaan kiinnostuneita. Se tarkoittaa myös sitä, että tavanomaisen sukunimitaulun sijaan StudioKodin ala-aulasta löytyy jokaisen asukkaan valokuva ja etunimi.

StudioKoti on yhteisöllinen ja osallistava kerrostalo. Sellainen talo, jossa jokainen asukas tietää varmasti muiden asukkaiden nimet, ja jossa ei tarvitse miettiä, kehtaako naapurilta käydä lainaamassa porakonetta.

Suhde31 StudioKoti video

Kompaktit neliöt - ison asunnon toiminnallisuus

Uudisrakennuksiin tulevat StudioKodit ovat avaria yksiöitä, joissa korostuvat laadukkuus ja design muun muassa räätälöidyillä kaluste- ja sisustusratkaisuilla. StudioKoti on lähes neljä metriä korkea ja lattiapinta-alaltaan kompakti. Asunnon toiminnallisuuteen ja suunnitteluun kiinnitetään erityistä huomiota, siinä on toimiva parviratkaisu ja soma pieni parveke.

Hyvin varustellut yhteiset tilat

SATO StudioKoti on ikään kuin uudenlainen versio kimppakämpästä. Jokaisella asukkaalla on oma koti, se meille suomalaisille tärkeä oma reviiri. Mutta ulko-oven avauksella koti laajenee merkittävästi. Alakerroksessa on pesula sekä iso oleskelutila, jossa voi vaikka yhdessä keittää kahvit. Ylimmästä kerroksesta löytyvät suuri terassi ja sauna. StudioKodin yhteiset, viihtyisät tilat mahdollistavat luontevat kohtaamiset naapureiden välillä ja luovat pohjan yhteisölliselle toiminnalle.

Edullista asumista

SATO StudioKoti tuo yksiöitä tarjolle sellaiseen hintaluokkaan, johon ei tällä hetkellä ole markkinoilla tarjontaa. Vantaalle valmistuneessa pilottikohteessa tämä tarkoitti 500 € vuokraa.

Tiesitkö?

SATO StudioKoti sai alkunsa SATOn henkilöstön innovaatioryhmätyöstä ja ideaan antoivat panoksensa myös lukioikäisistä koostuvan Safari-leirin osanottajat. Konseptia jatkokehittivät SATOn Design Manager Piritta Kokkonen ja sisustusarkkitehti Veera Luostarinen, ja viimeistelyssä avuksi otettiin myös arkkitehti Mika Ukkonen Vuorelma Arkkitehdit Oy:stä. Projektin vetäjänä on alusta alkaen toiminut investointipäällikkö Miikka Karjaluoto SATOsta. StudioKodin valokuvissa näkyvän viehättävän malliasunnon stailauksesta vastasi Susanna Vento.

SATO StudioKoti valittiin toimittajien tusinaan 2015.

Tutustu Vantaan Martinlaakson SATO StudioKoti -taloon »

SATO Studiokoti 2.0

Helsingin Meri-Rastilaan on suunnitteilla hieman suurempia, 20 neliön SATO StudioKoteja. Näissä kodeissa tulee virallisten neliöiden lisäksi olemaan seisomakorkuinen parvi samalla lailla kuin alkuperäisissäkin.

Lisäneliöt on tarkoitus käyttää etenkin eteiseen, josta saadaan esteettömyysvaatimukset täyttävä. Asunnon leveyttä ja pituutta kasvatetaan ja samalla parvikin hieman levenee.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Meri-Rastilan kaavan helmikuussa 2021 ja kun kaava tulee lainvoimaiseksi, jatkamme talon suunnittelua. Alustavasti SATO StudioKoti -taloon on tulossa 72 vuokra-asuntoa ja toiveissa on, että rakentamaan päästäisiin jo 2022.

Tavoitteena on, että myös Helsingin SATO StudioKodeissa on maltillinen vuokra.