Näin säästät vettä

Vinkit kuudella kielellä

HELPOT VEDENSÄÄSTÖVINKIT

Miksi vettä pitäisi säästää?
Vedenkulutuksessa on suuria eroja vuokra-asuntojen välillä. Yhdessä taloudessa pärjätään vajaalla 50 litralla vuorokaudessa, kun toisessa kodissa vettä kuluu jopa 300 litraa.

Ethän juoksuta vettä turhaan
Jo minuutti suihkussa kuluttaa 15 litraa vettä, josta 60 prosenttia on lämmintä. Sulje siis hana siksi aikaa, kun saippuoit ihoa tai laitat shampoota hiuksiin. Kiinnitä myös huomiota suihkussa vietettyyn aikaan. Muista sulkea hana, kun harjaat hampaita, saippuoit käsiä tai höyläät partaa.

Säästä vettä saunoessa
Saunomisen yhteydessä vettä kuluu huomaamatta. Saunaan mennessä on mukava kastautua ja peseytyminen hoitaa löylyjen lopuksi. Löylyjen välissä viilentyminen kannattaa tehdä pukuhuoneen puolella tai parvekkeella/terassilla suihkun sijaan.

Konetiskaus säästää vettä ja energiaa
Jos sinulla on astianpesukone, käytä sitä. Astianpesukone on loistava vedensäästäjä, sillä se kuluttaa vain sen verran vettä, kuin on tarpeen. Huomioithan myös, että uudet kodinkoneet ovat vanhoja energiatehokkaampia ja käyttävät vähemmän vettä.

Uusi pesukone pyykkää tehokkaasti
Kun pyykkäät, pese täysiä koneellisia. Uusi kone kuluttaa jo automaattisesti vähemmän vettä kuin vanha, ja siinä on usein lisäksi energiaa säästäviä ominaisuuksia ja ohjelmia, joiden avulla voit säästää vettä vieläkin enemmän.

Vuotava vesikaluste kannattaa korjata pikaisesti
Jos huomaat SATOkodissasi vuotavan vesikalusteen, ilmoita siitä meille OmaSATOn kautta. Tee vikailmoitus valitsemalla Viestit-osiossa Vikailmoitus > Minun kotini > Muu vika tai huoli ja kirjoita viestisi otsikkokenttään #savingwater.