60-vuotiaassa Puotilassa viihdytään

Puotila ja SATO täyttivät pyöreitä vuosia samana syksynä. 80-vuotias SATO on ollut mukana rakentamassa lähiötä, jonka vehreydestä iloitaan edelleen.

Puotilan kartanoa ympäröivät pellot ja niittyaukeat alkoivat rakentua uudeksi asuinalueeksi 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa vastauksena pääkaupunkiseudun asuntopulaan. 60 vuotta sitten syksyllä Helsingin Puotilassa juhlittiin alueen ensimmäisiä kerrostaloja.

SATOlla oli iso rooli Puotilan rakennuttajana yhdessä Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimisto Hakan kanssa. Puotila suunniteltiin arkkitehtoniseksi kokonaisuudeksi, jossa kerrostalot ovat matalia, ja vehreät puistot ja merenranta tarjoavat viihtyisän ympäristön vapaa-ajan viettoon. Puotilassa talojen väliin jätettiin lähes umpinaisia sisäpihoja, joita pidettiin aikaansa nähden erityisinä.

Lue lisää 80-vuotiaan SATOn historiasta »

Puotila-lehden toimitus sijaitsi 1970-luvulla nykyisessä SATOn talossa Klaavuntiellä

Puotilaa ei rakennettu 60-luvulla täysin tyhjän päälle, sillä Puotilan kartanon juuret ulottuvat 1500-luvulle. Kuuleman mukaan myös kirjailija Zachris Topelius viihtyi kartanossa punssilasin äärellä 1800-luvulla. Nykyään kartano tarjoaa makuelämyksia ja tapahtumia ympäri vuoden. Alueen historiaan voi tutustua tänä päivänä esimerkiksi retkeilemällä Vartiokylän Linnavuorelle, jossa sijaitsevat muinaslinnan jäänteet.

Puotilan ostoskeskuksen suunnitteli arkkitehti Erkki Karvinen ja se valmistui vuonna 1961. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, Erkki Salmela, 2004

Vehreys ja historiallinen luonne ovat yhä säilyneet Puotilassa, vaikka metron tulo 1980-luvulla ja täydennysrakentaminen ovat tiivistäneet aluetta. SATOlla on Puotilassa tänä päivänä vajaat 300 vuokrakotia. SATO on mukana kehittämässä Puotilaa myös tulevaisuudessa, kun aluetta kehitetään kiinteämmäksi osaksi Itäkeskusta.

Puotila on lähiö, jossa viihdytään. Ja samalla se todistaa, että lähiökin voi olla täynnä kulttuuria ja historiaa, sanoo paljasjalkainen puotilalainen Ismo Loivamaa.

 

Lähteet: Helsingin kaupunginmuseo, Helsinkikuvia.fiKaupunginosat.fi ja Ismo Loivamaa