Anne Stenros: "Vapaaehtoistyö on uusi talkootrendi"

Syyskuussa Helsingin muotoilujohtajana aloittanut Anne Stenros uskoo, että yhteisöllisyyden uusi tuleminen herättää henkiin suomalaisen talkooperinteen.

Anne Stenros
Anne Stenros pitää Helsingin kaupungintalossa esillä olevasta taiteilija Rut Brykin Kevät saapuu tunturiin -teoksesta . "Se muistuttaa sitä, että kaiken aineettoman suunnittelun vastapainona on aina ihmisen kädenjälki. Teos on yhtä aikaa hiljainen ja voimakas näkemys maailmasta."

Kaiken A ja O on…

...on ihmisten kohtaaminen. Kohtaaminen merkitsee ajatustenvaihtoa, joka puolestaan mahdollistaa uudet ajatukset ja on pohja innovaatioille.

Parasta kaupungissa…

...on yhteisöllisyys. Digitalisaatio on yhdistänyt, mutta myös erottanut ihmisiä. Kasvokkain kohtaamiselle ja yhdessä käsin tekemiselle on selvästi tarvetta. Talkoot ovat yksi nouseva trendi yhteisöllisyyden uudessa tulemisessa. Asukkaiden talkoovoimin järjestämät suositut kaupunginosajuhlat, block partyt, ovat tästä hyvä esimerkki.

Olen aina ollut sitä mieltä…

...että ihmiset ovat suurempi voimavara, kuin mitä ymmärrämme. Olin iloisesti yllättynyt, kun kuulin, että 30 prosenttia Helsingin asukkaista tekee vapaaehtoistyötä joka kuukausi. Vapaaehtoistyössä näkyy suomalaisen talkooperinteen uusi tuleminen. Talkoiden muoto on vain muuttanut muotoaan, mutta ihmisten halu auttaa toisiaan on yhä voimissaan. Vuosia sitten talkoot merkitsivät sitä, että mentiin korjaamaan naapurin mummon katto, nyt viedään mummo ulos kävelylle, koska hän ei itse enää pääse.

Kerrostaloelämään kuuluvat…

... asumisen mukavuudet. Olemme mieheni kanssa asuneet rivitaloelämän jälkeen kaksi vuotta kerrostalossa ja iloitsemme yhä, miten helppoa on, kun talon asiat hoidetaan asukkaiden puolesta.

En koskaan voisi…

...asua sisämaassa. Meri merkitsee minulle konkreettisesti ja symbolisesti lähdön mahdollisuutta ja tulevaisuuden avoimuutta.

Innovaatiot eivät synny yksilöiden neronleimauksena, vaan yhteisöllisen luovuuden tuloksena.

Upein kokemukseni…

...oli purjehtia purjeveneellä Kustaanmiekasta sisään Kruunuvuorenselälle – vasemmalla Suomenlinnan majakka ja oikealla Vallisaaren rantakalliot. Parasta Helsinkiä!

Parannettavaa olisi…

...vähemmistökulttuurien näkyvyydessä. Ruokakulttuuri on Helsingissä jo monipuolista, mutta kulttuuriseen monimuotoisuuteen pitäisi panostaa enemmän.

Kun kävin…

...puhumassa Tulevaisuuden kirjasto -seminaarissa Helsingissä, kuulin miten uutta keskustakirjastoa suunnitellaan yhteisöllisyyden näkökulmasta. Siitä tulee aivan uudenlainen kohtaamispaikka kaupunkilaisille.

Inspiroidun valtavasti…

...hyvistä keskusteluista asiantuntijoiden kanssa. Kun kuuntelen minkä tahansa alan huippuosaajaa, olen aina ihmetyksen vallassa.

Tulevaisuudessa toivoisin…

...että kaupungin kehittämisessä olisi kansalaiskokemus keskiössä. Jokaisella meillä on luovat voimavaramme, ja kaupungin tehtävänä on tarjota yhteinen alusta, jossa voimme yhdessä ratkaista luovalla tavalla aikamme vaikeita haasteita.

Annen parhaat linkit kaupunkielämään:

Twitter:

  • @MayorofLondon – Lontoon pormestari Sadiq Khan twiittaa persoonallisesti suurkaupungista
  • @wef– World Economic Forum tarjoaa mielenkiintoisia faktoja kaupungistumisesta ja urbanisaatiosta

Arkkitehti ja tekniikan torhtori Anne Stenros aloitti Helsingin kaupungin muotoilujohtajana syyskuun alussa. Aiemmin hän on työskennellyt Aalto-yliopiston professorina ja Koneen muotoilujohtajana.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin