Julkaistu
16.11.2016
Kirjoittaja
Jenni Uusilehto
Kuvat
Pekka Karhunen
...on ihmisten kohtaaminen. Kohtaaminen merkitsee ajatustenvaihtoa, joka puolestaan mahdollistaa uudet ajatukset ja on pohja innovaatioille.
...on yhteisöllisyys. Digitalisaatio on yhdistänyt, mutta myös erottanut ihmisiä. Kasvokkain kohtaamiselle ja yhdessä käsin tekemiselle on selvästi tarvetta. Talkoot ovat yksi nouseva trendi yhteisöllisyyden uudessa tulemisessa. Asukkaiden talkoovoimin järjestämät suositut kaupunginosajuhlat, block partyt, ovat tästä hyvä esimerkki.
...että ihmiset ovat suurempi voimavara, kuin mitä ymmärrämme. Olin iloisesti yllättynyt, kun kuulin, että 30 prosenttia Helsingin asukkaista tekee vapaaehtoistyötä joka kuukausi. Vapaaehtoistyössä näkyy suomalaisen talkooperinteen uusi tuleminen. Talkoiden muoto on vain muuttanut muotoaan, mutta ihmisten halu auttaa toisiaan on yhä voimissaan. Vuosia sitten talkoot merkitsivät sitä, että mentiin korjaamaan naapurin mummon katto, nyt viedään mummo ulos kävelylle, koska hän ei itse enää pääse.
... asumisen mukavuudet. Olemme mieheni kanssa asuneet rivitaloelämän jälkeen kaksi vuotta kerrostalossa ja iloitsemme yhä, miten helppoa on, kun talon asiat hoidetaan asukkaiden puolesta.
...asua sisämaassa. Meri merkitsee minulle konkreettisesti ja symbolisesti lähdön mahdollisuutta ja tulevaisuuden avoimuutta.
Innovaatiot eivät synny yksilöiden neronleimauksena, vaan yhteisöllisen luovuuden tuloksena.
...oli purjehtia purjeveneellä Kustaanmiekasta sisään Kruunuvuorenselälle – vasemmalla Suomenlinnan majakka ja oikealla Vallisaaren rantakalliot. Parasta Helsinkiä!
...vähemmistökulttuurien näkyvyydessä. Ruokakulttuuri on Helsingissä jo monipuolista, mutta kulttuuriseen monimuotoisuuteen pitäisi panostaa enemmän.
...puhumassa Tulevaisuuden kirjasto -seminaarissa Helsingissä, kuulin miten uutta keskustakirjastoa suunnitellaan yhteisöllisyyden näkökulmasta. Siitä tulee aivan uudenlainen kohtaamispaikka kaupunkilaisille.
...hyvistä keskusteluista asiantuntijoiden kanssa. Kun kuuntelen minkä tahansa alan huippuosaajaa, olen aina ihmetyksen vallassa.
...että kaupungin kehittämisessä olisi kansalaiskokemus keskiössä. Jokaisella meillä on luovat voimavaramme, ja kaupungin tehtävänä on tarjota yhteinen alusta, jossa voimme yhdessä ratkaista luovalla tavalla aikamme vaikeita haasteita.
Arkkitehti ja tekniikan torhtori Anne Stenros aloitti Helsingin kaupungin muotoilujohtajana syyskuun alussa. Aiemmin hän on työskennellyt Aalto-yliopiston professorina ja Koneen muotoilujohtajana.