Yhteisölliset kulutustrendit TOP 10

Vene lainaksi, koiralle ulkoiluttaja tai lisää varastotilaa? Jakamistalous on Suomessakin kasvava trendi. Listasimme 10 kiinnostavinta palvelua.

1. Auto lainaksi

Jakamistaloudessa mahtavinta on se, että kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Jos tarvitset autoa vain pari kertaa kuussa, voit hyvin vuokrata sen naapurilta. Ulkomailla on tarjolla myös vertaisvuokrauspalveluita polkupyörää tai venettä kaipaaville.

2. Kyyti perille

Jos kaipaat kulkuvälineen sijasta pelkkää kyytiä, sekin onnistuu. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimii kyytipalvelu Uber. Pidempää matkaa varten kyytiä voi kysellä kimppakyytisivustolta.

3. Pukeudu huippudesigniin

Haluaisitko pukeutua joskus upeisiin design-luomuksiin, mutta et raaski käyttää niihin omaisuutta? Maailmalla erilaiset design-vaatteita lainaavat yritykset ovat kasvattaneet suosiotaan. Myös Suomesta löytyy useita vaatelainaamoita, kuten Vaaterekki, Tanttu ja Mallaamo.

4. Tavarat lainaan

Jos telttailee kerran kesässä, ei välttämättä ole järkevää omistaa telttaa tai jos haluaa kokeilla hiihtämistä, suksien lainaaminen voi olla järkevää, mikäli harrastus ei otakaan tuulta alleen. Onneksi teltan, sukset ja porakoneen kuin myös vaikkapa saumurin ja mehumaijan voi lainata verkossa toimivan lainaussivuston kautta.

5. Lainaa penni

Jakamistalouden avulla rahaa voi lainata ilman pankkia yksityishenkilöltä toiselle. Maailmalla on suosittuja niin sanottuja vertaislainapalveluita, joissa sijoittaja lainaa rahaa sitä tarvitsevalle. Vertaislainapalvelut ovat yleistyneet myös Suomessa.

6. Majoitu toisen kotona

Moni matkailija majoittuu reissussa mieluummin paikallisen kotona kuin hotellissa. Tämä onnistuu asunnonvuokrauspalvelun kautta. Myös sohvasurffaussivustolla on oma käyttäjäkuntansa. Koteja voi myös vaihtaa kodinvaihtosivuston kautta.

7. Löydä matkaseuraa

Haluaisitko lähteä reissuun, mutta et löydä matkaseuraa? Tai tutustua paremmin paikalliseen kulttuuriin? Netissä on paljon palveluita, joista voi löytää matkalleen paikallisen oppaan tai tavata saman henkisiä matkaajia, joiden kanssa voi viettää aikaa kohteessa.

8. Perusta kotitoimisto

Etätyö ja freelance-yrittäjyys lisääntyvät, ja töitä tehdään yhä enemmän muualla kuin työpaikalla. Mikäli työyhteisö silti houkuttaa, omaa kotia voi tarjota myös muiden toimistokäyttöön tai työskennellä toisen kotona kotitoimistopalvelun kautta.

9. Koiralle kaveri

Samaan aikaan, kun pohdit, miten ehtisit ulkoiluttaa koirasi kiireisen arjen keskellä, lähistöllä saattaa olla joku eläinrakas, joka mielellään viettäisi aikaa lemmikkisi kanssa. Pawshake yhdistää koirien ystävät ja omistajat. Muille lemmikeille löytyy myös oma sivustonsa.