Löydä Arabianrannan helmet lapsen kanssa

Lähde 7-vuotiaan Aija Barmanin mukaan kesäiselle seikkailulle Arabianrannan parhaimpiin leikkipaikkoihin ja jännittävimpiin taidekohteisiin.

Rouheat tiilirakennukset ja Arabian 50 metriä korkea tehtaanpiippu maalaavat trendikkään maiseman, joka rajautuu välkkyvään mereen, sekä Toukolan ja Kumpulan viehättäviin puutaloalueisiin. Tässä designkaupunginosassa taide on läsnä niin yhteispihoilla kuin julkisissa tiloissa.

Seikkailumme alkaa tehdaskorttelissa sijaitsevasta uudesta Arabiakeskuksesta, joka viehättää tehdasromantiikallaan.

Arabianrannan kirjaston pehmoinen pesä

Arabiakeskuksessa sijaitseva Arabianrannan kirjasto on yksi Aijan lempipaikoista.

Nyt Aija nappaa lastenhyllystä Tatun ja Patun Avaruusseikkailu -kirjan ja käpertyy lukemaan sitä Eero Aarnion suunnittelemaan pallotuoliin. Poltetun oranssin värinen tuoli on kuin pieni pesä.

”Täällä on niin pehmoista ja sileää, ja täällä saa lukea rauhassa,” Aija kuvailee lempipaikkansa kirjastossa.

Tanssivia Pokémoneja taidepuistossa

Auringon eteen lipuvat kesäpilvet tervehtivät meitä sadekuurolla, kun Aija esittelee toisen lempipaikkansa – Tapio Wirkkalan puiston.

Robert Wilsonin suunnittelema puisto on taideteos, jossa valo leikittelee yhdeksästä huoneesta koostuvassa neliössä. Puistossa on lukuisia kotiin viittaavia taide-elementtejä, kuten marmoritakka, halkopino ja pronssihevosveistoksia.

”Tämä on tosi hieno iltaisin, kun valot syttyvät. Täällä liikkuu myös paljon Pokémoneja,”Aija vinkkaa.

Aavikon tuuli ja seudun paras leikkipaikka

Aija tykkää leikkiä ulkona, ja Arabianrannassa onkin paljon vehreitä puistoja pihaleikkejä varten.

Paras puisto sijaitsee aivan Tuuli ja Kivi Sotamaan tulipunaisen taideteoksen, aurinkotuulta kuvaavan Siroccon vieressä. Sieltä löytyvät seudun hauskimmat kiipeilytelineet ja keinut sekä Posliinikatu 3:n ihastuttavat SATOkodit.

Kesällä Aija pyöräilee paljon. Matka suuntautuu esimerkiksi läheiseen Kumpulan maauimalaan.

”Sain juuri uuden pinkin pyörän, joka on Jupiter-merkkinen,” Aija sanoo ylpeänä.

Pusuja kirjakahvila Bokvillanissa

Sade yltyy, kun saavumme Bokvillaniin, jonka kirjakauppias Edlund rakennutti 1870-luvulla kesähuvilakseen. Mäen päällä sijaitsevan kesähuvilan puutarhan täyttää eksoottisen näköisen kultasade-puun huumaava tuoksu.

”Talvella täällä on kiva laskea mäkeä,” Aija sanoo ja kiipeää kultasateen oksalle.


Arabian asukkaiden juhla- ja kerhotilana toimivassa Bokvillanissa on myös suloinen kahvila Kaffila Bokvillan. Aija kertoo, että siellä voi pelata pöytätennistä ja että sieltä saa hyviä ”karkkipusuja”. Parhailta maistuvat mansikka- ja vaniljapusut.

Yhteispihat 9 ja 10

Arabianrannan pihat ovat yhteispihoja, jotka ovat kaikkien asukkaiden yhdessä omistamia, ja yhteiseen käyttöön suunniteltuja korttelipihoja.

Päätämme seikkailumme yhteispihoille 9 ja 10, joissa on monta houkuttelevaa leikkipaikkaa. Aija menee makaamaan riippukeinuun, jossa voi heilua ees taas ja ottaa vaikka nokoset.

”Kivoin on tuo jossa voi pyöriä,” Aija sanoo ja osoittaa leikkitelinettä, jonka renkaaseen voi vaikka kiivetä.

Kahden viikon päästä Arabianranta saa uuden pienen asukkaan, kun norjalaisen metsäkissan pentu Luna muuttaa Aijan kotiin. Luna kruunaa Aijan kesän Arabianrannassa.

Tiesitkö? Lemmikit ovat tervetulleita SATOkoteihin. Lue lisää ja nauti kerrostaloasumisesta karvatassusi seurassa.