Marc Aulén: ”Jengin pitäisi oppia elämään kaupungissa yhdessä"

Rokkaavan kokin ja kirjailijan Marc Aulénin mielestä yksinkertaiset ratkaisut toimivat parhaiten niin kaupungeissa kuin keittiössä.

Retki Helsingin edustalla sijaistevaan Suomenlinnan saareen tarjoaa Marc Aulénille talven viimassakin eskapistisen retken irti arjesta. ”Se on avara mesta, lähellä kaupungin ydintä ja samalla kuin toinen planeetta. Laivamatka siirtää ihmisen viidessätoista minuutissa aivan toisiin sfääreihin.”

Kaiken A ja O on…

...on filosofia ”live and let live – elä ja anna toisten elää”. Vihaan sivistyneen ulkokuoren alle kätkettyä, sanatontakin piilorasismia. Pelkäämisen sijaan jengin pitää oppia elämään yhdessä ja antamaan toisten olla sitä, mitä he ovat. Se korostuu kaupungeissa, missä eri alueet ovat nyt jo eriytyneet kauas toisistaan.

Olen aina ollut sitä mieltä…

...että ”keep it simple”. Niin kaupunkien byrokratian kuin ruoanlaitonkin pitäisi olla mahdollisimman yksinkertaista. Monimutkaisuus keittiössä saattaa pilata ruoan ytimen tai sielun samalla tavalla kuin turha byrokratia tappaa ihmisten luovuuden ja toimeliaisuuden kaupunkiympäristössä.

Parasta kaupungissa…

...ovat kävelyetäisyydet. Olen tosin erittäin laiska kävelijä ja hyvä autoilija, mutta pidän ajatuksesta, että paikat ovat potentiaalisesti kävelyetäisyyden päässä, jos jostakin syystä haluaisinkin niin tehdä!

Erityisesti Suomenlinnan vanhat yhteysalukset ovat Marc Aulénin mieleen. ”Muistan laivat lapsuudestani, kun kävimme lomilla Belgiasta Suomessa, ja isoäitini vei minut retkille Suomenlinnaan. Hieman rosoiset ja kuluneet vanhat lautat ovat tosi hienoja edelleen. Aitoa vanhaa Hesaa!”

Kerrostaloelämään kuuluvat…

...ehdottomasti mökä ja elämän äänet. En voisi asua jossakin hienossa kaupunginosassa, missä naapuri on soittamassa heti poliisia, jos vähän kuuluu ääniä. En halua kuulla jatkuvaa bassonjytkettä, mutta jos ei siedä elämän ääniä, on muutettava metsään. Sitä Suomessa riittää.


En koskaan voisi…

...ryhtyä poliitikoksi. Jos ihminen haluaa sielunsa kuolevan, Arkadianmäki on hyvä paikka aloittaa. Monella poliitikoksi ryhtyvällä on vilpitön tavoite tehdä maailmasta parempi, mutta maailma on ikävä, politiikan maailma vielä ikävämpi. Siellä hyvät ideat väistyvät puoluekurin tieltä. Kun poliitikko lopulta on kohonnut puolueessaan vaikutusvaltaiseksi, hän on jo kaukana niistä ajatuksista, joilla politiikkaan lähti.

Marc Aulén tykkää kotikaupungissaan Helsingissä meren läheisyydestä. ”En silti ole mikään seilori. Tykkään vain olla lähellä merta, haistella meren tuoksua ja kuunnella sen ääniä.”

Upein kokemukseni…

...oli turisteille tekemäni The Helsinki Book -kirjan valmistuminen. Halusin kertoa heille juuri ne ravintolat, baarit ja paikat, joista itse tykkään. En halunnut tehdä killtokuvakirjaa, jossa juostaan kalliista Esplanadin putiikeista fine dining -ravintolaan illalliselle. Halusin väsätä aidon ja kauniin kovakantisen Helsinki-opaskirjan perusturistille, jolla on perusbudjetti.

Kerrostaloelämään kuuluvat ehdottomasti mökä ja elämän äänet.

Parannettavaa olisi…

...Ravintolassani käy paljon matkailijoita erityisesti Aasiasta, ja moni heistä on lyhyistä etäisyyksistä huolimatta Helsingissä hukassa, koska kaupunki on tavallaan aika leväällään. Toivoisin selkeämpiä ostos-, baari- ja ravintola-alueita, sillä niistä tykkään itse matkustaessani. Chinatown olisi upea, mutta pikkukaupungissahan se jäänee toiveajatteluksi!

Lyhyt laivamatka Suomenlinnaan tekee Marc Aulénin mielestä kiireiselle kaupunkilaiselle hyvää. ”Tykkään katsella merta. Se on niin erilainen riippuen siitä, millainen sää on, mutta aina yhtä kiinnostava.”

Kun kävin…

...Weird Antics -tapahtumassa Helsingin Länsisatamassa L3 makasiinissa, en halunnut lähteä sieltä pois. Kaksi jätkää käy hankkimassa sinne Jenkeistä 40- ja 50-lukujen karusellejä, pelejä, moottoripyöriä ja vaikka mitä. Se oli hieno paikka, cooleinta ikinä!

Inspiroidun valtavasti…

...intohimoisista ihmisistä. Kun näen, että joku tekee jotakin sata lasissa, se tarttuu myös minuun itseeni. Olen onnekas, koska asiakaspalvelijana törmään huipputyyppeihin jatkuvasti.

Tulevaisuudessa toivoisin...

...Suomeen lisää kansanravintoloita. Sellaisia paikkoja, jotka tarjoavat fine diningin sijaan hyvällä hinta-laatu -suhteella rehtiä ja kunnollista ruokaa, jota jokainen voi ostaa omilla rahoillaan. Tykkään puhtaista mauista, mistä hyvä esimerkki on italialainen keittiö: tomaatti on tomaatti ja kala on kala.

 

Marcin parhaat linkin kaupunkielämään:

www.visithelsinki.fi on Helsingin kaupungin virallinen saitti, ja sellaiseksi yllättävän herkullinen, sillä sivuston Hel Yeah -esite opastaa hyvien ravintoloiden luokse.

Omilla sivuillani www.marcaulen.com voit lukea lisää tekemistäni kirjoista ja tutustua siihen, mistä kaupungin paras soppalounas sikiää.

Matkailojoiden kannattaa vilkaista Like a Local City Guide www.likealocalguide.com, missä löytää aitojen paikallisten asukkaiden tärpit ja voi jopa osallistua heidän järjestämilleen kierroksille niin Helsingissä kuin monissa muissakin kaupungeissa.

 

Marc Aulén on Belgiassa syntynyt suomenruotsalainen ravintoloitsija, joka on asunut viidessä eri maassa. Hän perusti kahdeksan vuotta sitten Helsingin Kruunuhakaan keittolounaistaan maineeseen nousseen ravintola Qulman. Työnsä ohessa Aulén on julkaissut keittokirjan Sopat! (2014) sekä turistelle suunnatun Helsinkiä ja suomalaista kulttuuria esittelevän kirjan The Helsinki Book (2016). Vapaa-ajallaan Aulén laulaa rock-covereita esittävässä The Seven Mugs -yhtyeessä.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin