Oulunkylän Veräjämäki hurmaa kylämäisyydellään ja luonnollaan

Alle 10 minuutin junamatkan päässä Helsingin keskustasta sijaitsee historiallinen huvilakaupunginosa Oulunkylä, joka ihastuttaa runsaalla luonnollaan ja liikkumisen helppoudellaan. Samaa historian ja lähimetsien havinaa löytyy myös vehreästä Veräjämäestä – ainakin jos sen asukkaita on uskominen.

Vuoden 2023 alussa oulunkyläläiset SATOkotien asukkaat saivat postia. SATO halusi selvittää, mikä kaikki Oulunkylässä on hyvää ja kaunista, ja lopputulema oli ilahduttavan yksimielinen: Oulunkylän eläväinen "kylämäisyys", ihana luonto ja voittamaton sijainti saavat asukkaat viihtymään tässä historiallisessa kaupunginosassa.

Ovi ja kaksi ikkunaa oulunkyläläisessä puutalossa. Ovenpielessä lumilapio ja maassa lunta.

Samat seikat ihastuttivat myös Oulunkylän kainalossa sijaitsevan Veräjämäen asukkaita. Koska Veräjämäki kasvaa kovaa vauhtia ja toivottaa vuosittain tuhansia uusia vuokra-asuntoja ja asukkaita tervetulleeksi, lienee paikallaan koota naapuruston parhaat puolet yhteen pakettiin.

Puuhuviloita ja historian havinaa

Oulunkylä on perinteikäs kaupunginosa täynnä omaleimaista tunnelmaa ja kutkuttavia tarinoita.

Erityisesti Veräjämäki tunnetaan vanhana huvila-alueena, jossa kohoaa 35 suojeltua, eri pastellin sävyissä hurmaavaa huvilaa. Vanhimmat niistä on rakennettu jo 1800-luvun lopulla. Hulppeita huviloita ihastellessa on helppo unohtua kuvittelemaan, miten monet aikansa nimekkäät henkilöt talsivat taannoin samoja katuja, kuinka vallankumoukselliset piileskelivät alueella tai kuinka tulvien aikaa matkat taitettuivat soutuveneillä.

Vanha, idyllinen rakennuskanta on oulunkyläläisten ja veräjämäkeläisten ylpeys, ja omiaan lisäämään alueen kylämäistä tunnelmaa ja omintakeista viehätysvoimaa.

Yli satavuotias oranssinruskea puutalo talvimaisemassa. Edessä oikealla musta auto.
1897 valmistunut Oulunkylän seurahuone on kulmakunnan kaunotar ja toimii nykyään asukastalona.

Pulahdus Pikkukosken uimarannalla, lenkki metsän siimeksessä

Yksi asukaskyselyn ylistetyimmistä kohteista oli Veräjämäessä sijaitseva Pikkukosken uimaranta, jonka hiekkarannalla moni on viettänyt raukeita kesäpäiviä. Kallioiden suojassa, virkistävän veden äärellä pääsee halutessaan myös pelaamaan pallopelejä tai kuntoilemaan ulkokuntosalilla. Talven tultua Pikkukosken uimaranta muuttuu talviuintipaikaksi.

Eikä historian havina ole kaukana Pikkukoskellakaan: vielä 1950-luvulla rannalta saattoi katsella, kun ohi uitettiin tukkeja.

Talvimaisema uimarannalta. Meri on jäässä ja etualalla luminen uimalaituri. Aurinko paistaa taivaanrannassa.

Kauniin hiekkarannan lisäksi Veräjänmäestä ja Oulunkylästä löytyy lukuisia lenkkipolkuja, jotka johdattavat metsän siimekseen rauhoittumaan. Metsän lisäksi tossunsa voi suunnata myös esimerkiksi Vantaanjoen rantaan, lukuisiin eri puistoihin tai vaikkapa siirtolapuutarhan viehättäville poluille.

Asukaskyselyyn vastanneiden sanoin: tällä kauniilla asuinalueella ei luonto ole koskaan kaukana.

Ainutlaatuinen sijainti lähellä kaikkea

Oli määränpäänä sitten keskusta, lentokenttä tai läheinen jättimarketti, on sinne mitä todennäköisemmin helppo saapua Oulunkylästä. Oulunkylän sijainti Pohjois-Helsingissä, julkisten liikennevälineiden solmukohdassa on vertaansa vailla.

Nopeat bussiyhteydet ja tiheään kulkevat junat takaavat sen, että määränpää kuin määränpää on helposti saavutettavissa.

Kuvassa taka-alalla keltainen puutalo (Oulunkylän vanha juna-asema) ja etualalla kyltitys juna-asemalle. Talvinen päivä ja lunta maassa.

Pian alueen kulkuyhteydet paranevat entisestään, sillä vuonna 2023 Veräjämäki saa oman Raide-Jokeri-pysäkin. Viiden minuutin välein kulkeva uusi pikaraitiolinja mahdollistaa kestävällä tavalla liikkumisen, ja kuljettaa alueen asukkaita aina Itäkeskukseen ja Espoon Keilaniemeen asti.

Ja vaikka kulkuyhteydet Oulunkylästä ovatkin verrattomat, aina ei tarvitse poistua: alueelta löytyvät nimittäin kaikki arjen peruspalvelut. Ja Raide-Jokerin myötä alueen palvelut paranevat entisestään, sillä rakenteilla on tiloja niin kivijalkaliikkeille kuin päivittäistavarakaupoillekin.

Oulunkylä ja Veräjämäki ovat haluttuja ja rakastettuja paikkoja asua sekä vuokra- että omistusasujien keskuudessa. Eräs SATOn asukaskyselyyn vastanneista tiivisti asian seuraavasti: "Jos haluat asua rauhallisella alueella, missä luonto on lähellä, tämä on se paikka."

"Asuinalueiden eliittiä", summasi toinen tyytyväinen asukas.