Seniorikodin arki: rantakahvittelua ja juttutuokioita rappukäytävässä

Laivalahdenportin senioritalossa naapurit auttavat toisiaan ja kahvittelevat mielellään yhdessä. Ritva Kellberg, 80, kertoo, millaisista asioista hänen päivänsä koostuvat ja esittelee meille kolme lempipaikkaansa vehreillä Herttoniemen kotikulmillaan. Hän myös paljastaa, mitä glitterkoristellun oven takana piilee.

Ritva Kellbergin elämässä on juuri alkanut uusi kausi. Ritva on asunut Laivalahdenportin seniorikodissa jo yli 12 vuotta, mutta nyt hän on muuttanut uuteen asuntoon paria kerrosta ylemmäksi. Vaikka muutto oli joka tapauksessa edessä, toiseen taloon ei Ritva halunnut vaihtaa.

Uudessa asunnossa komeilee erilaisten kasvien ja kukkien täyttämä parveke, joka muuttuu hyvällä säällä Ritvan toiseksi olohuoneeksi. Parvekkeen edessä lepattaa ruskan värjäämän vaahterapuun latva. Vaikka Herttoniemen vilkas keskusta palveluineen on kävelymatkan päässä, Laivalahdenportilla vallitsee rauhallinen tunnelma.

”En lähtisi täältä. Tässä on kaikki kaupat, ihana puisto ja ranta”, Ritva pohtii.

Eikä Ritva ole ainoa, joka on tätä mieltä. Monet Laivalahdenportin asukkaista ovat viihtyneet talossa pitkään. Talon vanhin asukki lähentelee jo sadannetta ikävuotta.

”Mähän olin ihan tytönhupakko kun muutettiin tänne”, Ritva nauraa.

Levyraadin perinnöstä yhteisiin ulkoiluhetkiin

Laivalahdenportin alakerrassa komeilee glitterkoristeltu ovi. Sen takaa paljastuu yhteistila, jossa talon asukkaat kokoontuvat erilaisten harrastusten pariin. Tilassa pelataan muun muassa kerran kuussa bingoa.

Ritva emännöi miehensä kanssa alakerrassa levyraatia seitsemän vuoden ajan. Sittemmin levyraati on jäänyt ajan jalkoihin, eikä kukaan ole ainakaan vielä perinyt raadinvetäjän manttelia.

Kerhotilan lisäksi talosta löytyy kuntosali ja alakertaan ollaan avaamassa uuden uutta bistroa. Talon asukkaat järjestävät yhteistoimintaa myös talon ulkopuolella.

”Ollaan käyty yhdessä rantakahviloissa, ja joskus käytiin Nuuksiossakin ulkoilemassa”.

Ritvan talon vieressä sijaitsee Herttoniemenrannan ala-asteen koulu, jonka kanssa on järjestetty yhteistoimintaa.

”Syyskuun alussa mentiin yhdessä koululaisten kanssa puistoon, tarjolla oli kahvia ja tuoretta pullaa. Yksikin lapsi kysyi, että onko minulla lapsia. Vastasin, että ei, minulla on vaan vanhuksia! Sain lapseni nuorena”, Ritva nauraa.

Kesäisin talon tapahtumien areenana toimii usein sisäpiha.

”Siellä riittää turinaa ja tarinaa”.

Naurua ja naapuriapua

Ritva on syntyjään viidennen polven stadilainen. Kun edellisestä Haagan asunnosta alkoi tehdä mieli siirtyä eteenpäin, Helsingin rajojen ulkopuolelle muuttaminen ei käynyt mielessäkään. Saapuessaan 12 vuotta sitten Laivalahdenportille Ritva ei kuitenkaan tuntenut talosta ketään. Alkuaikoja hän muistelee silti lämmöllä.

”Naapuri tuli kotoaan yövaatteisillaan auttamaan, kun unohdettiin avain vinttikomeroon. Tuli heti hyvä ja tervetullut olo.”

”Kyllä se sitten alkoi sujumaan. Täällä on aika sosiaalista porukkaa, tutustuminen kävi nopeasti. Uusia asukkaita pyydetään hanakasti mukaan yhteisiin tekemisiin”, Ritva kertoo.

Ja kyllähän Ritva lähti, kun pyydettiin.

”Täällä on tosi hyvä yhteishenki. Minulla on nyt uusi ystävä tuossa seinän takana, jonka kanssa käytiin eilen kahvilla rannassa. Oli ihana ilma ja nähtiin joutsenpariskuntakin”.

Kotikulmien tärpit

Kun Ritvan mies oli vielä kiinni työelämässä, hän matkusteli töiden perässä paljon Viroon. Eläkkeelle siirtymisen jälkeen rakkaus naapurimaahan jäi – mutta onneksi eestiläisiä tuotteita ei tarvitse lähteä hakemaan meren takaa.

Parin korttelin päässä Laivalahdenportin talosta sijaitsee Eestikauppa Maria, jossa Ritva vierailee harva se päivä. Hän ostaa kaupasta yleensä leipää ja kotikaljaa.

”Ymmärrän ihan hyvin eestiä, mutta osaan puhua vain muutaman sanan. Lapset ja lapsenlapset ovat kieltä ihan opiskelleetkin”.

Ritvalla on muutama lähiapteekki, mutta niistä yksi erottuu edukseen. Megahertsin apteekista Ritva shoppailee niin lääkkeet kuin kosmetiikkaakin. Samalla vaihdetaan kuulumiset, joskus pitkästikin.

”Täällä olen aina saanut osakseni myötätuntoa ja kauniita katseita vaikeinakin hetkinä”.

Aivan Laivalahdenportin talon kupeessa kukoistaa vehreä Sorsavuorenpuisto, jossa Ritva käy usein kävelyllä. Kallion päältä löytyy jopa hiidenkiuas! Puisto on pullollaan omaperäisiä istutuksia ja kasvustoa; löytyy laventelia, tyrnimarjoja, peräti päärynäpuita.

”Viime viikolla poimin täältä pari päärynää kotiin, mutta sitten totesin, että raakojahan ne vielä olivat”.

Puistossa tulee usein vastaan tuttuja naamoja; niin ihmisiä kuin koiriakin.

Juhlaa ja arkea hyvässä suhteessa

Ritvan mielestä Laivalahdenportilla asumisessa parasta ovat siistit, valoisat asunnot, hiljaisuus sekä alueen puitteet. Välillä on kuitenkin kotikulmiltakin päästävä pois.

”Ensi viikolla lähden käymään Kemiössä, ja syntymäpäivälahjaksi sain lapsilta matkan Prahaan. Täälläkin ollaan puhuttu vähän kaikkien kanssa: tehdään sitä ja tehdään tätä”.

Seuraavaksi kuitenkin kutsuvat arkiset askareet.

”Kävin ostamassa kaksi kiloa vehnäjauhoja. Kohta rupean leipomaan!”
 

Katso, mitä SATOn senioritalot tarjoavat ja mitä ne oikein ovat 

Katso vapaana olevat senioriasunnot

Onko sinulla tai ystävälläsi mielenkiintoinen koti ja tarina kerrottavana? Kutsu meidät kylään kotona@sato.fi.