Suunnittelujohtaja Marianne Mäkelä: "Kaupungin pitää luoda rauhallista tuttuuden tunnetta"

Korjaamo-ryhmän suunnittelujohtaja Marianne Mäkelä kaipaa ympärilleen seinien sijaan muita ihmisiä. Kaupunki-ideaalissa ihmiset saavat hullutella, mutta tarvitsevat myös paikkoja akkujen lataamiseen. 

Mäkelän työpaikka Kultuurikeskus Korjaamo on vanha raitiovaunujen huoltohalli, joka peruskorjattiin ravintola-, esitys- ja näyttelytilaksi vuonna 2004. ”Tykkään paikoista, joihin kuka tahansa voi astua sisään milloin vain sen kummempia miettimättä ja vain ottaa rennosti.

 

Kaiken A ja O on…

… toimiva, viihtyisä, monikerroksinen ja turvallinen kaupunki. Nykyisin kaupungissa asuu kaksi kolmesta ihmisestä. Parhaimmillaan kaupunki luo turvallisia mahdollisuuksia ihmisten välisille lyhyille ja pitemmillekin kohtaamisille.

 

Parasta kaupungissa…

… ovat välitilat, hetkellisyys ja jatkuva muutos. Paikat ovat meillä lainassa, ja meillä on velvollisuus käyttää niitä ja pitää niistä hyvää huolta myös seuraaville, jotka muokkaavat ne oman näköisikseen.

 

Olen aina ollut sitä mieltä…

… että ihminen tarvitsee aikaa ja tilaa omille ajatuksilleen. Kaupungissa pitää olla asioita, jotka luovat ihmiselle rauhallisen tuttuuden tunteen. Lapsuudessani kylän miehet aurasivat luistinradan, tarjosivat kaakaota ja soittivat musiikkia, joen rannassa taas käytiin uimassa. Tällaisista muistoista on rakennettu Jääpuisto Rautatientorille ja Sea Pool Kauppatorille. Mukaville hetkille pitää olla tilaa – niistä syntyvät hyvät päivät!

 

Kerrostaloelämään kuuluvat…

… oman ymmärryksensä laajentaminen. Ennen ajattelin olevani kaikkea muuta kuin kommuuni-ihminen, mutta jokin aika sitten sain mahdollisuuden muuttaa aiemmin sotilasaluetta olleessa Vartiosaaressa sijaitsevaan huvilaan. Vietän siellä kesäajan muiden asukkaiden kanssa ja olen oppinut, että seinien sijaan kaipaan ympärilleni ihmisiä. Kerrostalon rapussa tapahtuu aina jotakin.

 

En koskaan voisi…

…mutta huomenna ehkä kokeilen. Uteliaisuus on asenteeni elämässä. Omien rajojensa ylittäminen ja uuden kokeileminen on vastuullista hommaa omaa itseä kohtaan.

 

Mäkelän mielestä kaupungin paras puoli ovat ihmisten ja paikkojen läheisyys. Ne antavat elämälle turvallisuuden tunteen.

Upein kokemukseni…

… tapahtui pari vuotta sitten, kun päädyin vahingossa laskettelumatkalle Kanadan Whistleriin, sillä olin saanut halvat lennot Vancouveriin. Olin monien projektieni vuoksi ainaisessa rahapulassa ja päädyin siksi neljän hengen huoneeseen hostelliin. Huomasin olevani huoneen jakaneita tyttöjä kaksi kertaa vanhempi, mutta se ei kuitenkaan haitannut: vaihtelimme vinkkejä ja kävimme yhdessä rinteessä. Se oli upea irrallisuuden hetki.

 

Parannettavaa olisi...

… siinä, miten osaamme jakaa asioita. Minulla on pieni talo Italian maaseudulla, ja olen ollut aivan hämmästynyt siitä, kuinka minut on siellä otettu vastaan ja osaksi perhettä. He pyytävät katselemaan häävideoitaan tai katsomaan isoäidin aikaansaannoksia puutarhassa se sijaan että juttelisivat jostakin Thaimaan lomistaan. He elävät hetkessä.

 

Kun kävin…

… lapsuuden kotiseudullani Pohjanmaalla, ajattelin että se on kauempana nykyisestä minusta kuin Bahaman saaret. Pohjanmaa on on ihana mesta ja siellä asuu ihania ihmisiä, mutta he eivät ajattele samalla tavalla kuin minä. Jotkut haluavat asua ”hautausmaan vieressä” on hyvä asua, jotta siellä voi käydä usein sukuhaudalla. Minun tuhkani saa joku joskus heittää laajassa kaaressa valtamereen.

 

Inspiroidun valtavasti…

… ilon hetkistä. Ihmisen pitää olla riehakas ja kasvattaa osaamistaan kokea iloa. Saan tosi paljon irti kannat kattoon -tyyppisistä hulluista fiiliksistä. On elämäniloa katsoa, kun joku tanssii after skissä pöydällä kuudetta tuntia, muttei putoa tai riko mitään.

 

Tulevaisuudessa toivoisin…

… lisää monimuotoisuutta ja kerroksellisuutta. Kaupunkikulttuuriin kuuluu sekin, että välilä on mielenosoittajia teltoissa. Se on kestettävä ja siitä voi oppia. Elämä ei ole kermakakku, jossa kaiken pitäisi aina olla hyvin. Ei mikään ilo tunnu ilolta, ellei välillä ole vaikeampaa.

 

Marianne Mäkelä viihtyy työpaikallaan Kulttuurikeskus Korjaamossa. ”Kaupungissa pitää olla tiloja, joissa ihmiset voivat olla rauhassa, mutta joissa voi aina tapahtua jotakin odottamatontakin.”

 

Mariannen parhaat linkit kaupunkielämään:

 

Helsingin Juhlaviikot

Lapsena kävin Salosta käsin omilla rahoillani Helsingin Juhlavikoilla paikallisen Marttaliiton kanssa bussilla. Se oli jo silloin mahtava tapahtuma ja on edelleen kaupunkikulttuuria parhaimmillaan. 

 

Kirjasto

Kirjasto on ihan parasta, mitä Suomessa on. Se on lohdun ja ilon lähde sekä löytämisen paikka. Kirjastoissa tapahtuu vaikka mitä, ja tapahtumat ovat usein ilmaisia meille kaikile. Kirjasto Kymppi Rautatieaseman vieressä on ihan parasta Helsinkiä. 

 

Flowfestival

On ihanaa tutustua artisteihin etukäteen, sitten mennä kaupunkifestareille kuuntelemaan ja katselemaan. Sitten törmää johonkin, yllättävään asiaan tai ihmiseen ja rakastuu olemisen sietämättömään keveyteen. www.flowfestival.com

 

Marianne Mäkelä työskentelee kulttuurikeskus Helsingin Taka-Töölössö sjaitsevan Kulttuuritehdas Korjaamon, Rautatientorin Jääpuiston sekä Kauppatorin laitaan avatun merikylpylä Allas Sea Poolin emoyhtiössä suunnittelujohtajana. Mäkelä asuu talvet kerrostalossa Helsingin Katajanokalla ja loma-ajat vanhassa jugend-huvilassa Vartiosaaressa sekä pienessä talossa Italiassa.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin