7 x Talin Taikaa

Julkaistu

31.10.2016

Kirjoittaja

Juho Paavola

Kuvat

Juho Paavola

Helsingin Talissa kannattaa pakata planeettajahtiin kunnon eväät. Keräsimme sinulle seitsemän vinkkiä, joilla tutustut Pitäjänmäen sympaattiseen pikkuserkkuun.
Jupiter Tali
Aurinkokuntakierroksen voi aloittaa Talinhuipulta Jupiterista.
1. Jupiter löytyy talinhuipulta

Ulkoilu on aina hyvästä, ja Talin alueella lenkkipolkuja kulkee ristiin rastiin. Reippailun tekee mukavaksi se, että yleensä jos kertoo lenkkeilevänsä etsiäkseen planeettoja, pidetään hulluna. Talissa kuitenkaan ei.

Vuonna 1992 valmistuneen aurinkokuntamallin aurinko sijaitsee Pajamäellä. Aurinkokuntamme kahdeksan planeettaa on sijoitettu Helsingin ja Espoon rajamaastoon suhteellisesti oikeille etäisyyksille toisistaan. Koska virallista karttaa aurinkokuntamme pienoismallista ei ole, taivaankappaleiden löytäminen vaatii hieman viitseliäisyyttä ja hyvät eväät reppuun.

Oiva aloituskohde on Jupiter, joka löytyy aivan Talinhuipulla sijaitsevan Talin Tallaajat ry:n frisbeegolf-radan kolmosväylän takana.

Pajamäen aurinkokuntamalli:

Tali golf
Golfia voi pelata vauvasta vaariin – ja mummoon.
2. Keskelle väylää

Kloff! Sellainen ääni kuuluu, kun ladyt Hilkka Sainio, Saara Halko ja Sirkka-Liisa Enävuo iskevät avauslyöntinsä Talin Golfklubin ykköstiiltä keskelle väylää.

Golfia voi pelata vauvasta vaariin – ja mummoon.
– Tämä on oikein hyvää liikuntaa, pysyy sydän kunnossa, ladyt sanovat.

Vuonna 1932 perustetun Helsingin Golfklubin hallinnoima Talin kenttä on Suomen vanhin golfkenttä. Se on avoin sekä jäsenille että vieraspelaajille. Ensikertalaiselle hyvä tapa kokeilla golfia ovat kesäperjantaisin järjestettävät rangen eli harjoitusalueen avoimet ovet, jolloin taitojaan voi testata ilmaiseksi.
– Kaunis ympäristöhän tämä on. Kentällä on nähty ainakin kettu, kauris ja kärppä, toimistopäällikkö Tiina Pulkkinen kertoo.

Talin golfkenttä, Talin Puistotie 12, helsingingolfklubi.fi

Tali siirtolapuutarha
3. Oman maan antimia

Aamuvarhaisella rikkaruohot lentävät, kun Tuija Valtavirta putsaa viljelypalstaansa. Kesän viimeiset sadot ovat käsillä. Valtavirran palsta on antanut pöytään perunaa, sipulia, raparperiä, yrttejä ja salaattia. Viimeksi mainittu jäi vieressä myhäilevän palsta-aktiivi Tenho Maarasen sadosta uupumaan.
– Ajattelin ruveta salaattimieheksi, mutta aina ne epäonnistuivat. Liekö sitten tarkoitettu näin, kun en siitä ole koskaan tykännyt, Maaranen juttelee.

No, hän sai kuitenkin palstaltaan monet kaalit, potut ja yrtit. Talinlehdossa on sata 16–34-neliöistä palstaa, joista vuodessa kymmenkunta vaihtaa viljelijää. Kesä palstalla maksaa 22–32 euroa.
– Sijoitetun pääoman tuotto on aika heikko, ja halvemmalla saisi kaupasta. Tämä on kuitenkin tämmöistä hauskaa ajanvietettä, ja porukkakin on mukavaa.

Talin siirtolapuutarha, Talin puistotie, talinsiirtolapuutarha.siirtolapuutarhaliitto.fi/

Tali kirjastoauto
Kirjastoautossa hoituvat kaikki peruspalvelut, kuten kirjastossakin.
4. Kirjastoautossa on tunnelmaa

Pysäkillä on odottava tunnelma: pian se tulee. Ja sieltähän se lastenkirjastoauto Skidin kuljettaja Pekka Laakkosen hyppysissä kaartaakin. Ovet aukeavat, ja bussin täyttää nuoren väen ilo.

– Kivaa hommaa tämä on, olen aina palannut kirjastoautoon. Täällä käyvät viikosta toiseen samat ihmiset, joten kasvot puolin ja toisin tulevat tutuksi, kirjastovirkailija Marja Louhelainen kertoo.

Kirjastoautossa hoituvat kaikki peruspalvelut, kuten kirjastossakin. Yleisintä on lainaus ja varausten noutaminen, mutta kirjastoautosta voi myös hakea itselleen kirjastokortin, jos sellaista ei vielä ole.

– Pakkaamme auton kahdesti päivässä. Mukana on noin 3 500 nidettä, ja Pasilan varastossa roppakaupalla lisää.

Lastenkirjastoauto Skidi, pysähtyy Taimistontie 11:ssä ja Taiteentekijäntie 7:ssä keskiviikkoisin, helmet.fi/kirjastoauto

Taliin valmistuu ensimmäinen SATO Joustokoti
Tali trampoliinipuisto
Temppuilu sopii kaiken ikäisille ja kasvattaa koordinaatiota ja kehonhallintaa.
5. Pomppimisen iloa

Moni meistä haluaisi joskus donkata pallon koriin, mutta entä jos ilmalennostaan tutun Michael ’Air’ Jordanin sijaan oma habitus muistuttaa enemmänkin hobittia?

Trampoliinipuisto Rush Helsingissä onnistut. Monipuolisessa sisäliikuntapuistossa voi donkata trampoliinialustan avulla, kokeilla mitä erilaisimpia trampoliineja, hypätä stunt-hyppyjä ilmapatjalle tai vetäistä trampoliinialustalla vaikka ilmavan polttopallo-ottelun.

Hiki tulee varmasti, mutta hauskuuden huumassa väsymistä ei huomaa.

– Pääasia on se, että ihmiset tulevat tänne pitämään hauskaa. Trampoliinilla temppuilu kasvattaa koordinaatiota ja kehonhallintaa, ja järjestämämme ryhmäliikuntatunnit ovatko lisänneet suosiotaan koko ajan, viestintä- ja markkinointijohtaja Petteri Tiainen sanoo.

Rush Helsinki -trampoliinipuisto, Valimotie 25, rushfinland.fi

Talihalli
Suomen eturivin squash-pelaajiin kuuluvat Jami Äijänen ja Emilia Soini treenaavat Talihallissa.
6. Hikeä, hikeä ja hikeä

Silmä ei meinaa pysyä perässä, kun Suomen eturivin squash-pelaajiin kuuluvat Jami Äijänen ja Emilia Soini antavat mustalle pallolle lasikopissa kyytiä. Talin sulkapallo- ja squashkeskus eli Talihalli on kilpaurheilijoiden harjoituspyhättö, mutta sieltä löytää liikunnan iloa ilman huippu-urheilun tavoitteitakin. Squashin lisäksi hallista voi kuka tahansa varata vuoroja sulkapallon pelaamiseen.

Talihalli, Huopalahdentie 28, talihalli.fi

La Muerte Ink Tali
"Muodin sijaan kannattaa ottaa juuri sellainen tatuointi, mistä itse tykkää", sanoo La Muerta Inkin Kimmo Angerniva.
7. Väriä pintaan

On rauhallista. Kuuluu tasainen surina, radiosta joutilas taustamusiikki. Välillä joku juttelee jotakin.

– Mutta kun aikaa kuluu, saattaa joku kyllä jo huutaakin, Kimmo Angervaniva sanoo.

Hän omistaa Talinrannassa sijaitsevan La Muerte Ink -tatuointistudion vaimonsa Sannan kanssa. Tiloissa työskentelee myös kaksi muuta artistia, ja jokaisella on oma tyylinsä. Ihoon voidaan neulalla ja musteella taikoa niin mustavalkoista kuin värillistäkin realismia tai esimerkiksi sarjakuvamaista new school -tyyliä. Muodit muuttuvat siinä missä vaatekaupan kuvastossakin.

– Muodin sijaan kannattaa kuitenkin ottaa juuri sellainen tatuointi, mistä itse tykkää, koska se on ikuinen. Toisaalta jos tykkää siitä, mikä on muotia, ei sekään paha juttu ole.

La Muerte Ink -tatuointistudio, Mesenaatintie 1, lamuerte.fi