Vastuullista asumista monipuolisessa Mellunkylässä

Itä-Helsingissä sijaitseva Mellunkylä on kasvava ja yhteisöllinen kaupunginosa metroradan varrella. Vehreä luonto, monipuoliset vapaa-ajan mahdollisuudet sekä uudet vuokra-asunnot houkuttelevat alueelle jatkuvasti uusia asukkaita.

1. Eloisa ja yhteisöllinen naapurusto

Mellunkylä on elinvoimainen kaupunginosa, jonka osa-alueita ovat Kontula, Mellunmäki, Vesala, Kivikko ja Kurkimäki.

Alueen asukkaat osallistuvat aktiivisesti kotikulmiensa viihtyisyyden ja vapaa-ajan toiminnan kehittämiseen esimerkiksi erilaisissa asukasyhdistyksissä.

Alueella on useita asukastiloja, joissa mellunkyläläiset voivat harrastaa, opiskella, nauttia kulttuurista ja tavata toisiaan. Yksi suosituimmista on Mellunmäessä sijaitseva Naapuruusstalo Mellari, joka tarjoaa asukkaiden ja paikallisten toimijoiden järjestämää maksutonta ohjelmaa sekä viihtyisän naapurustokahvilan.

Lapset ja nuoret viihtyvät puolestaan Vesalan nuorisotalolla, jossa pääsee muun muassa pelaamaan biljardia ja muita pelejä sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintaa yhdessä nuoriso-ohjaajien kanssa.

Mellunkylässä on helppo tutustua naapureihin.

Yhteisöllisen alueen erikoisuus on hiljattain paluun tehnyt lähiradioasema Radio Mellunkylä. Radioaalloilla kuullaan keskiviikkoaamuisin puolen tunnin mittainen ohjelma, joka käsittelee muun muassa kaupunginosan ajankohtaisia asioita sekä alueen asukkaiden ja yrittäjien arkea. Kotikulmien kuulumisia voi seurata helposti myös Vetoa ja voimaa Mellunkylään -verkoston Facebook-sivulla, jota päivitetään ahkerasti.

2. Mellunkylässä tapahtuu

Vuosituhannen vaihteen jälkeen Mellunkylä on niittänyt mainetta vilkkaana tapahtumien kaupunginosana.

Monia tapahtumia on järjestetty jopa vuosikymmenien ajan, ja jokainen löytää varmasti suosikkinsa laajasta tarjonnasta.

Yksi tunnetuimmista tapahtumista on jokakesäinen kulttuurifestivaali ja kansanjuhla KontuFestari, jonka suosio säilyy vuodesta toiseen laadukkaan ohjelmiston ja ainutlaatuisen tunnelman ansiosta.

Jo 90-luvulta asti järjestetty perinteikäs KurkiJamit-tapahtuma kutsuu perheen pienimpiä ilottelemaan laadukkaan lastenmusiikin, hauskojen teatteriesitysten ja mukavan tekemisen parissa.

Uudempia tapahtumia ovat muun muassa elektronisen musiikin festivaali Kontula Electronic ja kaupunkielokuvien festivaali Kontula Urban Film Festival, jotka houkuttelevat Mellunkylään etenkin nuoria aikuisia. Kirppishaukkojakaan ei ole tapahtumatarjonnassa unohdettu, sillä Vesalan pihakirppiksellä voi tehdä mahtavia löytöjä edullisesti ja ympäristöystävällisesti.

Lenkkeilijä ihastuu alueen upeisiin ulkoilureitteihin.

3. Viheralueet virkistäytymiseen

Luonto ja lenkkipolut alkavat Mellunkylässä usein jo kotiovelta, ja kaupunginosan lukuisat puistot tarjoavat asukkaille monenlaista tekemistä. Vesalan Aarrepuistossa voi ihailla runsasta kasvillisuutta ja rentoutua kuunnellen puron solinaa. Linnanpellonpuiston liikuntapaikalla taas pääsee kuntoilemaan raikkaassa ulkoilmassa, ja Naulakallionpuistosta löytyy viihtyisä koira-aitaus perheen karvakorvalle. Alueella on lapsiperheiden iloksi myös leikkipuistoja, joissa järjestetään kerhoja ja monenlaista muuta toimintaa lapsille.

4. Viljelypalsta viherpeukalolle

Mellunkylässä voi harrastaa kaupunkiviljelyä ja nauttia oman maan sadosta, sillä alueella sijaitsee peräti kolme viljelypalstaa: Mustikkasuon ja Rekitien palstat Linnanpellonpuiston kupeessa sekä Itäväylän palsta-alue Mellunmäessä. Koska palstaviljely on varsin suosittua, omaa maatilkkua voi joutua odottamaan hetken ja jonotuslistalle kannattaakin ilmoittautua hyvissä ajoin.

Uudet asukkaat pääsevät muuttamaan Lupajantien koteihin kesäkuussa 2022.

5. Viihtyisät ja vastuulliset vuokra-asunnot

Mellunkylään rakennetaan vilkkaasti uusia koteja. Myös SATO on juuri rakentanut Lupajantie 2:een kuusi upouutta puurakenteista luhtitaloa, joiden suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota asumisen ekologisuuteen.

Rakennusmateriaaliksi valittu puu on kulutusta ja aikaa kestävä materiaali, joka sitoo hiilidioksidia ympäristöstään. Talojen lämmitykseen käytettävä maalämpö hyödyntää maaperään varastoitunutta energiaa sekä vähentää hiilidioksidipäästöjä, ja lisäksi taloyhtiöön tuotetaan energiaa aurinkopaneeleilla.

Sujuvien liikenneyhteyksien ja hyvien päivittäispalveluiden ansiosta oma auto ei ole näillä kulmilla välttämättömyys.

Rauhallisella pientaloalueella sijaitsevissa taloissa on yhteensä 112 vuokrakotia, jotka ovat muuttovalmiita arviolta kesäkuun 2022 alussa. Kaikissa kodeissa on joko oma terassi tai lasitettu parveke, jossa on mukava nauttia vehreästä pihapiiristä.

Tutustu Lupajantien koteihin »