Ystäviä verkosta

Kolme rohkeaa suomalaista muuttaa maailmaa palasen verran paremmaksi. Yksi heistä on Anne Palomäki, joka perusti Facebook-ryhmän yksinäisille.

Anne Palomäki

Marraskuussa 2015 Anne Palomäki, 32, kyllästyi olemaan yksin. Hän halusi kaverin kirpputorikierroksille ja elokuviin, mutta seuran löytäminen tuntui vaikealta. Viikonloput olivat pahimpia. Kaikki muut tuntuivat olevan pitämässä hauskaa ystäviensä kanssa, mutta Palomäki istui itsekseen kotosalla.

– Olen pienestä asti ollut sellainen omanlaiseni tyyppi, jonka huumori tai tapa puhua asioista ei välttämättä aukea kaikille. Ehkä siksi oma tiivis ystäväporukka oli jäänyt löytymättä. Jännittihän se, mutta Anne päätti silti lähettää ystävänhakuilmoituksen Facebookin Kallio kierrättää -ryhmään. Hän totesi siinä, että seura maittaisi. Kun vastauksia muiltakin yksinäisiltä alkoi tulla, Anne pisti pystyyn oman Facebook-ryhmän yksinäisille.

Uusia Ystäviä -ryhmä lähti kasvamaan rytinällä. Moni ryhmään ilmoittautuneista huokaisi, miten ihanaa on huomata, ettei olekaan ainut, joka kokee keskellä kaupunkia olevansa yksin. Ystäväryhmän valtava suosio ja sen puitteissa käytävä hyvähenkinen keskustelu todistavat, että joskus kipeän ja häpeälliseltäkin tuntuvan pulman ratkaisemiseen tarvitaan vain yhden ihmisen aktiivinen alkusysäys. Anne Palomäki tuumii verkon toimivan tässä tarkoituksessa mainiosti.

– Valmiisiin kaveriporukoihin on vaikea päästä mukaan. Tulee helposti olo, että on ylimääräinen, kun ei tunne porukan vanhoja juttuja. Uusien Ystävien kautta järjestetyissä tapaamisissa on helpompi käydä puheisiin, ja kynnys tutustua on paljon matalampi.

Ensimmäisestä postauksesta on kulunut kohta vuosi. Anne Palomäki nauraa, että arki on pyörähtänyt kokonaan uusille urille. Viikonloppuisin ei todellakaan enää tarvitse tuijotella itsekseen seinää.

Kun löytää saman henkistä porukkaa ympärilleen, rohkaistuu itsekin olemaan oma itsensä.


– Meillä on nyt kiva kuuden tytön porukka. Tapaamme viikottain isommilla ja pienemmillä kokoonpanoilla. Käymme tanssimassa, baarissa musavisassa tai sitten vain hengailemassa. Kun löytää saman henkistä porukkaa ympärilleen, rohkaistuu itsekin olemaan oma itsensä.

Uusia Ystäviä -ryhmässä on jäseniä jo yli 5 500. Alkurynnistyksen jälkeen ryhmässä on siirrytty tasaisempaan vaiheeseen.

– Vaikuttaa siltä, että monelle ryhmäläiselle on käynyt samoin kuin minulle, eli ystäviä on löytynyt. Se näkyy vähän alkuvaihetta vähempänä viestimisenä. Pidän sitä tosi hyvänä merkkinä. Silloinhan ryhmä on täyttänyt tarkoituksensa. Mutta mukaan ryhmään mahtuu toki edelleen!

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin