5 vinkkiä kerrostaloon: Näin pidät nyt huolen itsestäsi ja naapureista

Poikkeuksellinen aika aiheuttaa monenlaisia tuntemuksia. Yksi kokee suositukset liian rajoittaviksi, toinen ei uskaltaudu kauppaankaan. Kaupungeissa, kerrostaloissa, jokaisessa kodissa, ollaan haastavissa tilanteissa, kun pyrimme noudattamaan sosiaalista eristäytymistä.

Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla naapurit voivat huomioida oman ja toistensa uudenlaisen arjen, ja samalla hidastaa koronaviruksen etenemistä, jotta meille kaikille löytyy tarvittaessa hoitopaikka tai apua terveydenhuollosta.

Vinkkien koostamisessa auttoi lääkärikeskus Aavan erikoislääkäri Maija Kuusela.

1. Jutustele naapureiden kanssa matkan päästä tai diginä

Moni naapuri on toisilleen enemmän kuin pelkkä naapuri. Yhteiset kahvihetket, pihatalkoot ja muut kokoontumiset toivat aiemmin iloa elämään, mutta nyt kohtaamiset pitää harkita tarkkaan. Vaikka rappuun ei pidä jäädä jutustelemaan, pihalla on kuitenkin vielä toistaiseksi turvallista vaihtaa kahden kesken kuulumiset, kunhan pitää etäisyyttä, eikä ole flunssaisena liikenteessä.

Ja nyt jos koskaan on aika perustaa naapureiden kesken WhatsApp-ryhmä tai muu digitaalinen juttupaikka. Nuorekkaimmat osaavat avata Discord-kanavan, jossa arjen elämää voi jakaa vaikka läpi päivän. 

Iloinen naapuri moikkaa toista pihalla | SATO
Naapureita voi mainiosti jututtaa pihalla, kunhan on terve ja muistaa pitää riittävän etäisyyden.

2. Tarjoa ja pyydä apua rohkeasti

Naapuriapu on poikkeustilanteessa kultaakin kalliimpaa. Apusi voi jopa mahdollistaa vanhukselle kotona asumisen laitoshoidon sijasta. Tarjoa apuasi esimerkiksi porraskäytäväsi ilmoitustaululla tai, jos olet SATOn asukas, myös OmaSATOn ilmoitustaululla. 

Tulosta tästä lappu ilmoitustaululle »

Voit auttaa naapuria käymällä kaupassa, apteekissa tai postissa. Kun palaat asioilta, laske tavarat oven viereen, pirauta ovikelloa ja astu reilu askel taaksepäin, jotta oven avaavaan jää reilu etäisyys.

Kun avun tarjoamisesta tekee arkirutiinin, se tuo elämään turvallisuuden ja jatkuvuuden tunteen, joka puolestaan lievittää ahdistusta ja stressiä.

Jos tarvitset itse apua, pyydä sitä rohkeasti naapureiltasi. Avun tarjoaminen saattaa tuoda naapurillesi merkityksellisyyden tunteen, ja tarvittavan yhteyden muuhun maailmaan.

3. Haasta itsesi olemaan koskematta pintoja

Ota ulos lähtiessäsi haasteeksi kulkea läpi porraskäytävän koskematta mihinkään muuhun kuin ulko-oveen, ja senkin saat ehkä näppärästi auki jalallasi. Käy pesutuvassa vain silloin, kun pyykkivuori sitä vaatii, ja koske ainoastaan pesukoneen ja -korin kahvoihin.

Pese kädet heti kotiin tullessasi. Koronavirus voi elää pinnoilla pitkäänkin, mutta tarkkaa tietoa ei ole siitä, kuinka hyvin se tarttuu eri pinnoilta. Hyvällä käsihygienialla pääsee kuitenkin pitkälle!

4. Järjestä naapuruston lapsille yhteistä tekemistä - erikseen

Kun koulut ovat kiinni eikä harrastuksiin tai kerhoihin pääse, lapset voin patistaa ulos. Viranomaisten ohjeita kannattaa kuunnella ja voi olla, että kevään mittaan siirrytään kohtaamisten rajoittamiseen. Jo nyt, jos lapsellasi on pienikin nuha tai muita oireita, ulkoleikkeihin ei sovi mennä.

Sosiaaliset kontaktit ovat naapuruston lapsille tärkeitä. Lapset voi haastaa aktiivisuuteen nettisovelluksissa esimerkiksi järjestämällä tanssikilpailun tai muuta liikuttavaa tekemistä. Netin kautta yhteyttä voi pitää isommallakin porukalla. Mitä todennäköisimmin lapsesi on tässä asiassa sinua nohevampi.

5. Optimoi kärsivällisyytesi asumisen ääniin

Kerrostaloissa riittää nyt elämää sellaisinakin aikoina, jolloin ennen on ollut seesteistä. Erityisesti eläkeläisten ja vuorotyötä tekevien saattaa olla hankalaa tottua lasten leikistä kantautuviin kolauksiin ja muuhun meteliin.

Vaikka ajat ovat erityiset, kotitalosi järjestyssäännöt ovat yhä voimassa. Kunnioitahan siis naapureidesi kotirauhaa myös päiväsaikaan ja optimoi toisaalta omat aistisi kestämään hieman enemmän asumisen ääniä, jotta koko talo jaksaa sinnitellä läpi poikkeusaikojen.

Pysyt oman elämäsi sankarittarena tai sankarina, kun yrität pitää kiinni tavallisen elämisen rytmistä

Vaikka arki on nyt hyvin erilaista, yritä pitää kiinni tutuista rutiineistasi. Omat rutiinit, kuten aamutoimet, ruoka-ajat, työ- ja vapaa-ajan erottaminen ja rituaalit kuten työmatka vaikka pienen happihyppelyn muodossa tuovat ennakoitavaa rakennetta elämään. Silloin elämä tuntuu selkeämmältä, ja oma mieli rauhoittuu.

Pidetään huolta toisistamme!

Keväinen kampanja - löydä lyhytaikainen vuokra-asunto | SATO

Mitäs sitten siivoaisi? Katso vinkit, miten pidät astianpesukoneesi kunnossa »