Mikä on oikea sisälämpötila?

Julkaistu

26.9.2016

Kirjoittaja

Eeva Lauronen

Kuvat

SATO

Suositeltava sisälämpötila riippuu tilasta ja sen asukkaista. Vilukissa viihtyy lämpimämmässä kuin kuumaverinen kamunsa.

Asumisterveysohjeessa suositeltava sisälämpötila on 21 astetta. Kuluttajille energianeuvontaa antava Motiva suosittaa terveelliseksi ja energiataloudelliseksi sisälämpötilaksi 20–21 astetta oleskelutiloissa ja 18–20 astetta makuuhuoneessa. Senioritaloissa ohjelämpötila on hieman korkeampi. Lämmityskaudella lämpötila saa kuitenkin olla korkeintaan 23–24 astetta.

Käytännössä kotien lämpötiloissa on vaihteluita verkoston epätasapainon takia. Ideaalilämpötilaan ei aina päästä, vaan lämpötila saattaa ylittää suosituksen. Lämpötila pystytään kuitenkin säätämään termostaatilla alemmaksi.

Mitä tehdä, kun huoneilma tuntuu viileältä?

Jos asunnossa on viileää, kannattaa huonelämpötilan lisäksi tarkastaa, että ilmanvaihto toimii korvausilmaventtiilien kautta, eikä vetoa esiinny esimerkiksi ikkunanpuitteista. Kannattaa varmistaa myös, että ilmanvaihto ei ole liian voimakas. Useimmissa korvausilmaventtiileissä ilmamäärää voi säätää pienemmälle. Venttiileitä ei saa kuitenkaan tukkia täysin, koska se voi aiheuttaa hallitsemattomuutta ilmanvaihdossa. Tämä voi johtaa siihen, että korvausilma tulee huoneistoon vääristä paikoista, kuten postiluukusta.

Mitä tehdä, jos patteri on viileä?

Patterin kylmyys ei välttämättä tarkoita sitä, että lämmitys ei toimi. Termostaatit voivat rajoittaa patterin lämpötilaa, koska huonelämpötila on riittävä. Mikäli tavoitelämpötiloihin ei kaikesta huolimatta päästä, ole yhteydessä huoltoon.

Miksi viileämpi lämpötila voi olla parempi lämpötila?
  • Liian lämpimässä ihmisen vireystila tuppaa laskemaan, mikä erityisesti etätyöaikaan voi olla ei-toivottua. 
  • Lämmityskaudella sisäilma on kuivempaa. Hengitysliiton mukaan kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. 
  • Matalampi lämpötila pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä.
  • Motivan mukaan lämpötilan lasku 24 °C:sta 21 °C:een voi vähentää sisäilmaoireiden määrää peräti kolmanneksella.
Myös kissat ja koirat ovat tervetulleita SATOn vuokra-asuntoon