Mikä on oikea sisälämpötila?

Noin 21 000 SATOkodissa on lämpötila- ja kosteusanturi, joka kerää tietoa sisälämpötilasta ja kosteudesta. Tekoäly ohjaa talon lämmitysjärjestelmää, ja asukas voi seurata kotinsa lämpötilaa OmaSATO-palvelun kautta. Kaikissa SATOkodeissa lämpötila pyritään pitämään noin 20-22 asteessa, joka on terveellinen ja energiatehokas sisälämpötila.

Oikein säädetty sisälämpötila vaikuttaa myönteisesti kodin asukkaiden hyvinvointiin ja säästää rahaa sekä ympäristöä.- Energiakriisin myötä asuntojen lämpötiloihin kiinnitetään aiempaakin enemmän huomiota, sillä kotien energiankäytöstä suurin osa kuluu lämmitykseen. Jokainen meistä kokee lämpötilan hieman eri tavalla: yksi perheenjäsen saattaa viihtyä kotona pelkässä t-paidassa, kun samaan aikaan toinen käärityy paksuun neuletakkiin ja vetää villasukat jalkaan.

Oikea sisälämpötila ei kuitenkaan ole pelkkä mieltymyskysymys, vaan tutkittuun tietoon perustuva lukema.

Asumisterveysohjeessa suositeltava sisälämpötila on 21 astetta. Kuluttajille energianeuvontaa antava Motiva suosittaa terveelliseksi ja energiataloudelliseksi sisälämpötilaksi 20–21 astetta oleskelutiloissa ja 18–20 astetta makuuhuoneessa. Senioritaloissa ohjelämpötila on hieman korkeampi.

Käytännössä kotien lämpötiloissa on vaihteluita patteriverkoston epätasapainon takia. Ideaalilämpötilaan ei aina päästä, vaan lämpötila saattaa ylittää suosituksen. Lämpötila pystytään kuitenkin säätämään patteritermostaatilla alemmaksi. 

Miksi viileämpi lämpötila on usein parempi?

Liian lämpimässä ihminen ei voi hyvin. Vireystila tuppaa laskemaan, mikä erityisesti etätyöaikaan voi olla ei-toivottua. Lämmityskaudella sisäilma on kuivempaa, mikä voi Hengitysliiton mukaan lisätä hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Motivan mukaan lämpötilan lasku 24 °C:sta 21 °C:een voi vähentää sisäilmaoireiden määrää peräti kolmanneksella.

Pienikin muutos sisälämpötilassa on fiksu valinta taloudellisesti ja ympäristön kannalta: lämpötilan laskeminen yhdellä asteella vähentää lämmön tarvetta noin viisi prosenttia ja auttaa näin pienentämään sekä lämmityskustannuksia että energiantuotannon päästöjä.

Matalampi lämpötila pienentää myös rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä.

Huonelämpötilaa ei kuitenkaan kannata säätää liian kylmäksi eli alle 18 asteen, jotta pinnoille ei pääse kertymään kosteutta.

Mitä tehdä, kun huoneilma tuntuu viileältä?

Jos asunnossa on viileää, kannattaa huonelämpötilan lisäksi tarkastaa, että ilmanvaihto toimii korvausilmaventtiilien kautta, eikä vetoa esiinny esimerkiksi ikkunanpuitteista. Kannattaa varmistaa myös, että ilmanvaihto ei ole liian voimakas. Venttiileitä ei saa kuitenkaan tukkia, koska se voi aiheuttaa hallitsemattomuutta ilmanvaihdossa. Tämä voi johtaa siihen, että korvausilma tulee huoneistoon vääristä paikoista, kuten postiluukusta.

Lisäksi kannattaa varmistaa, että pattereiden ympärillä on riittävästi tilaa, jotta ne toimivat kunnolla. Siirrä siis suuret huonekalut ja paksut verhot pois pattereiden ja patteritermostaattien edestä, ja pyyhi säännöllisesti pölyt pois pattereista pölyhuiskalla tai kostealla rätillä.

Mitä tehdä, jos patteri on viileä?

Patterin kylmyys ei välttämättä tarkoita sitä, että lämmitys ei toimi. Termostaatit voivat rajoittaa patterin lämpötilaa, koska huonelämpötila on riittävä, tai lämmitysjärjestelmä voi hetkellisesti rajoittaa patterilämmitystä kovempien käyttövesikulutusten aikaan. Mikäli tavoitelämpötiloihin ei kaikesta huolimatta päästä, ole yhteydessä huoltoon.

5 vinkkiä, joilla pidät kodin lämpimänä ja patterit toimivina ›

Lähteet: Sitra, Yle 

Juttu on julkaistu alun perin 26.9.2016 ja päivitetty 29.9.2022.

Kuvassa äiti lukee vauvalle Puppe-kirjaa, linkki vie SATOn vapaisiin vuokra-asuntoihin