Muuttotarkastus tulossa - pitääkö huolestua?

Jokaisen SATOkodin kunto käydään kurkkaamassa hyvissä ajoin ennen muuttopäivää, jotta asukkaiden vaihtuminen sujuu mutkattomasti. Mutta mitä muuttotarkastuksessa oikein tapahtuu ja miten voit varmistaa, että kotisi läpäisee sen?

”Muuttotarkastuksen tarkoituksena on varmistaa, että vuokra-asunto on hyvässä kunnossa seuraavaa asukasta varten”, SATOn palvelujohtaja Saija Syväjärvi kertoo. ”Tarkastamme asunnon yleiskunnon perusteellisesti, arvioimme sen siisteyden ja kartoitamme remontointitarpeen.”

”Jos esimerkiksi huomaamme tarkastuksessa, että asunto kaipaa suurta remonttia, voimme heti varata urakoitsijan hommiin”.

Saija muistuttaa, että muuttotarkastus on paitsi vuokranantajan myös sinun etusi.

”Muuttotarkastaja voi antaa tarkastuksen yhteydessä hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoa asukasta käytännön asioissa, kuten loppusiivouksessa."

Näin asunto jää todennäköisemmin siistiin kuntoon seuraavalle ja poismuuttava asukas välttyy ikävältä siivouslaskulta.

Muuttotarkastukseen ei tarvitse valmistautua

Muuttotarkastus tehdään yleensä irtisanomisen ja muuttopäivän väliin jäävänä aikana, kun asut vielä asunnossa. Tarkastuksen ajankohta ilmoitetaan sinulle etukäteen tekstiviestitse tai sähköpostitse. Voit halutessasi osallistua muuttotarkastukseen, mutta pakollista se ei ole.

Tarkastukseen ei Saijan mukaan tarvitse sen kummemmin valmistautua, mutta muutama juttu on kuitenkin syytä muistaa.

”Jos asukas ei ole paikalla, on tärkeää jättää mahdollinen turvalukitus auki, jotta huoneistotarkastaja pääsee asuntoon yleisavaimella. Lemmikkieläimistä voi olla hyvä ilmoittaa meille ennalta, mutta tämän osaa jokainen lemmikinomistaja arvioida itse”, Saija muistuttaa.

Normaalia kulumista vai ei?

Toisinaan tarkastuksessa huomataan vikoja tai vahinkoja, jotka eivät ole normaalia arkisen asumisen aiheuttamaa kulumista. Jos olet paikalla muuttotarkastuksessa, asuntotarkastaja käy havaintonsa läpi kanssasi ja saat alustavan arvion korjausten hinnasta. Jos olet muuttotarkastuksen aikaan varattuna muualla, esimerkiksi valitsemassa uutta sohvaa tulevaan kotiisi, puutteista ilmoitetaan sinulle kirjallisesti.

Taulujen kiinnittämisestä aiheutuneet jäljet ovat tavanomaista kulumista.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että asunnossasi hitaasti ajan myötä syntyneet vauriot ovat tavanomaista kulumista, kun taas äkillisesti syntyneet vahingot tulevat sinun korvattavaksesi.

”Tavanomaista kulumista ovat myös peilien, taulujen tai lamppujen seinään kiinnittämisestä aiheutuneet jäljet samoin kuin huonekalujen ja tekstiilien aiheuttamat varjostumat lattioilla ja seinillä,” Saija täydentää.

Myös asumisesi kestolla on merkitystä.

Muutaman kuukauden mittaisen vuokrasuhteen aikana normaalia kulumista ei juuri ehdi syntyä, kun taas vuosikymmenten asumisen jälkeen on tavallista, että asunto vaatii remonttia.

Jos kodissasi on edellisten asukkaiden jälkiä, niistä ei tarvitse huolestua. Muuttotarkastusten tiedot kirjataan aina SATOn järjestelmään, josta asuntotarkastaja näkee, missä kunnossa asunto on ollut ennen sinua.

Asunnon vioista kannattaa ilmoittaa heti

Saija vinkkaa, että sinun kannattaa ilmoittaa vioista tai puutteista vuokranantajallesi jo asumisaikana, asuit SATOlla tai et.

”Myös vahingoista ja rikkoutumisista olisi todella tärkeä ilmoittaa meille satolaisille esimerkiksi OmaSATOn kautta, jotta voimme arvioida tilanteen ja katsoa miten edetään”.

Tämä on hänen mukaansa tärkeää, sillä kotivakuutus saattaa korvata tapahtuneen vahingon, jolloin maksettavaksesi jää vain omavastuuosuus.

”Muuttotarkastukseen asti ei siis kannata odotella, sillä harva vakuutusyhtiö korvaa vahinkoja enää vuosien päästä, ja vahinko jää silloin asukkaan maksettavaksi”, Saija muistuttaa.

Näin vakuutat vuokrakotisi ›

Kysy lupa ennen kuin korjaat itse

Jos kodissasi on huomattu vahinkoja tai vikoja, joiden korjaamisesta on tulossa lasku maksettavaksi, voi olla houkuttelevaa hoitaa asia kuntoon omatoimisesti. Riippuu kuitenkin paljon vian laadusta ja laajuudesta, voiko asukas tehdä korjaustyöt itse.

”Korjauksiin ei saa koskaan ryhtyä omin päin, vaan niistä sovitaan aina muuttotarkastuksen yhteydessä”, Saija painottaa.

Sen sijaan muuttotarkastuksessa huomatut siisteyteen liittyvät puutteet ovat lähes aina sellaisia, jotka voit hoitaa kuntoon itse ennen muuttoa tai muuttopäivänä.

Muuttosiivous on asukkaan velvollisuus

Saija kertoo, että siisteyttä arvioidaan muuttotarkastuksessa siltä osin, kun se vaikuttaa vuokra-asunnon kuntoon. Asunto tarkastetaan kuitenkin yleensä uudestaan sen tyhjennyttyä, jos uusi asukas ei ole muuttamassa niin sanotusti ’lennossa’ sisään.

”Vasta silloin tarkastamme yksityiskohtaisesti, että poismuuttava asukas on tehnyt loppusiivouksen SATOn ohjeistuksen mukaisesti”, Saija jatkaa.

Asukas saa SATOlta linkin muuttosiivousohjeisiin irtisanomisen tehtyään. Saija vinkkaa klassiset paikat, jotka unohtuvat helposti:

”Esimerkiksi uunin taustan, lattiakaivojen tai ikkunoiden putsaus saattaa muuttokiireessä unohtua.”

Käy siis ennen avainten palauttamista siivousohjeet ajatuksella läpi ja tarkista, että kaikki loppusiivoukseen kuuluvat siivoustyöt on tehty ohjeiden mukaisesti. Kun suljet vanhan kotisi oven hyvillä mielin, varmistat että uusi asukas sen avattuaan on niin ikään iloinen!

Tee loppusiivous oikein - katso ohjeet ›