Kotonani on lämpötila-anturi. Mitä siitä pitäisi tietää?

Noin 21 000 SATOkodissa on lämpötila- ja kosteusanturi, joka kerää tietoa sisälämpötilasta ja kosteudesta. SATOn talotekniikkapäällikkö Robert Andersson kertoo, miten anturi toimii ja miten asukas voi itse seurata kotinsa lämpötilaa.

Miten lämpötila- ja kosteusanturi toimii?

Anturi kerää tietoa huoneen lämpötilasta ja kosteudesta, ja välittää tiedot järjestelmään. Tekoäly tekee tiedosta päätelmiä ja tasaa asunnon lämpötilaa sopivaksi. Järjestelmä oppii koko ajan lisää, joten tiedon avulla voidaan ennakoida vuodenajan ja käyttötarpeen vaihtelut ja pitää lämpötila mahdollisimman tasaisena.

Asukkaalle anturi on täysin huoleton.

Robertin mukaan asukkaan tarvitsee huolehtia ainoastaan siitä, että anturia ei peitetä, tai sen lähellä ei ole lämpeneviä sähkölaitteita, jotka voivat vääristää anturin keräämää tietoa. Anturin tietoturvasta ei tarvitse olla huolissaan, sillä anturi ei pysty keräämään mitään tietoja asukkaasta.

Miksi kodin lämpötila voi viiletä anturin asentamisen jälkeen?

Anturit eivät suoraan vaikuta asunnon lämpötilaan. Joissakin kodeissa lämpötila on voinut laskea antureiden asentamisen myötä, sillä lämpötiloja on alettu seuraamaan ja tasaamaan tarkemmin vastaamaan suositusten mukaista 20-21 asteen sisälämpötilaa.

Miten SATO seuraa asuntojen lämpötiloja?

”SATOn palvelupäälliköt katsovat säännöllisesti talojensa lämpötilatietoja ja reagoivat tarvittaessa muutoksiin”, Robert sanoo. Järjestelmä lähettää myös automaattisen hälytyksen, jos lämpötila- tai kosteustiedoissa tapahtuu äkillisesti merkittäviä muutoksia.

Asuntojen lämpötilat Leanheat-järjestelmässä
Järjestelmä näyttää koko talon lämpötilat, jolloin mahdolliset poikkeamat on helppo huomata. Kuva: Leanheat

Lämpö- ja kosteusantureiden avulla voidaan parantaa SATOkotien asumisviihtyisyyttä, sillä antureista saadun tiedon avulla vikoja voidaan havaita ja korjata jo ennen kuin ne näkyvät asukkaille. Samalla säästyy energiaa, kun tekoäly oppii tasaamaan energiankulutusta.

Seuraa kotisi lämpötilaa OmaSATOsta

SATOkodin asukkaan ei tarvitse välttämättä omistaa lämpömittaria.

Lämpötilan voi tarkistaa parilla klikkauksella OmaSATOsta Minun kotini -osiosta.

OmaSATOsta voi tarkistaa nykyhetken lisäksi lämpötilan kehityksen viimeisen viikon ajalta. ”Jos lämpötilassa ei tapahdu lainkaan edes pieniä muutoksia, voi anturin paristo olla lopussa. Tällöin asiasta kannattaa laittaa viestiä meille, jotta anturin toiminta voidaan tarkistaa”, Robert vinkkaa.

---

Usein kysyttyä kodin lämpötilasta

1. Miksi pattereita ei laiteta syksyisin päälle aikaisemmin?

Ei ole olemassa mitään tiettyä päivämäärää, jolloin patterit laitettaisiin päälle.

Pattereihin alkaa tulla lämpöä, kun anturi tunnistaa huoneen lämpötilan tippuvan alle suosituslämpötilan.

”Usein erityisesti syksyn alussa moni kokee kotinsa kylmäksi, kun lämpötila alkaa kesän jälkeen tippua. Pääsääntöisesti kyse on tottumisesta, sillä 21 astettakin voi tuntua alkuun viileältä lämpimän kesän jälkeen”, Robert sanoo.

2. Kotonani on liian kylmä, mitä voin tehdä?

”Vedon tunne saa monesti lämpötilan tuntumaan viileämmältä. Kannattaakin aina tarkistaa, ettei ikkunoista tule huomattavasti vetoa ja tehdä tarvittaessa vikailmoitus”, Robert vinkkaa, ”Ilmanvaihtoventtiileitä ei kuitenkaan saa tukkia, sillä terveen sisäilman kannalta on tärkeää, että ilma vaihtuu.”

Näin pidät huolta terveellisestä sisäilmasta ›

Robertin mukaan toinen keskeinen juttu on antaa pattereille riittävästi tilaa ja pitää huonekalut ja verhot reilusti etäämmällä pattereista. Esimerkiksi verhon peittämä patterin termostaatti voi tulkita huoneen lämpötilan sopivaksi ja patteri lakkaa lämmittämästä. Jos patteri ei tunnu toimivan laisinkaan, tee asiasta vikailmoitus.

Kertaa viisi vinkkiä, joilla pidät patterit toimivina ›

3. Mielestäni 20 astetta on liian vähän. Voisiko kotini lämpötilaa nostaa?

Kaikki suhtautuvat lämpötilaan yksilöllisesti, jolloin toisen mielestä ihanteellinen lämpötila tuntuu toisen mielestä liian viileältä. Kaikissa SATOkodeissa lämpötila pyritään pitämään noin 20-22 asteessa, joka on terveellinen ja energiatehokas sisälämpötila.

Lue lisää lämpötilasta ›

4. Miksi en näe kotini lämpötilaa OmaSATOssa?

Lämpötila-anturi löytyy noin 21 000 SATOkodista eli ihan kaikista. Voit kysäistä OmaSATOn viestiosiossa meiltä, onko juuri sinun kotiisi asennettu anturi.

Reimarlassa sijaitseva vaalea kerrostalo, jonka edustalla on parkkipaikka ja takana kaunis sininen taivas.

Juttu on julkaistu alun perin 22.10.2020. Tietoja on päivitetty 14.10.2022.