Parasta kodissani: Naapurien yhteinen Facebook-ryhmä

Hanni Kärkkäinen loi taloyhtiölleen oman Facebook-ryhmän, jotta naapureilla olisi helppo kanava keskustelulle ja yhteisöllisyyden rakentamiselle.

Suuri ja avara parveke, jota jokainen vieras suorastaan ihailee. Sen takana humiseva suomalainen mäntymetsikkö, parin minuutin päässä meri. Ne voisivat olla parasta Espoon Soukanniemessä asuvan Hanni Kärkkäisen kodissa.

Hänen analyysinsa oman kotitalonsa parhaasta puolesta on kuitenkin hieman abstraktimpi, syvällisempi ja inhimillisempi. Moderni kerrostalo tarjoaa mahdollisuuden yhteisöllisyyden edistämiselle.

– Olen sosiaalinen ihminen ja rakastan olla vuorovaikutuksessa. Kun kaksi vuotta sitten muutin tänne, aloin heti miettimään, miten voisin edistää yhteisöllisyyttä omalla panoksellani, Hanni kertoo.

Ratkaisuna ongelmaan Hanni päätti perustaa taloyhtiölle oman Facebook-ryhmän. Sen nimeksi tuli Soukanniemen naapurit. Alun perin Hanni loi ryhmän omalle taloyhtiölleen, Soukanniementie 1:lle, mutta ryhmään ovat tervetulleita myös lähiseudun asukkaat.

– Yhteisöllisyyden suurin haaste on yleensä puuttuva yhteinen kanava, mutta omalta mukavuusalueelta kannattaa astua välillä ulos. Muuten ei voi tietää mitä kivaa se antaa.

Ryhmän kautta voi pyytää ja tarjota arkisia apuja naapureille.

Reilun vuoden aikana Facebook-ryhmään on liittynyt 35 naapuria. Siinä eivät ole kaikki, mutta huonomminkin voisi olla. Yhteisöllisyyteen ei voi velvoittaa – jokainen asuu niin kuin asuu.

– Joskus tuntuu, että keskustelu ryhmässä voisi olla hieman vilkkaampaakin. Siitä on kuitenkin muodostunut hyvä kanava moneen asiaan, Kärkkäinen sanoo.

Mutta on ryhmässä sosiaalisuuttakin luotu. Kun on tullut aika muuttaa muualle, moni on ilmoittanut vanhoille naapureilleen tavaroista, joita voisi ostaa tai hakea muuttokuorman keventämiseksi. Samalla ryhmästä on alkanut muotoutua pienimuotoinen some-kirpputori.

Siitä Hanni on mielissään. Hän halusi antaa alkusysäyksen, jonka jälkeen keskustelukanavasta muodostuisi oman näköisensä yhteisö.

– Ryhmän kautta voi pyytää ja tarjota arkisia apuja naapureille. Sieltä voi löytyä itseltä puuttuva ruuvimeisseli, tai siellä voi pyytää lainaksi kananmunia, jos on vieraita tulossa muttei enää ehdi kauppaan.

Kun suut avataan, huomataan että yhden ongelma on usein toisenkin.

Kärkkäinen ei lue itseään varsinaiseksi taloyhtiöaktiiviksi. Hän ei ole esimerkiksi lähtenyt talotoimikuntaan mukaan.

– En jaksa byrokratiaa, ja toisaalta tuo naapurin Matti hoitaa sen homman niin hyvin, ettei ole ollut tarvettakaan.

Matti asuu rouvineen Kärkkäisen alakerrassa ja on sukunimeltään Ahonen. Leppoisa, hieman vanhempi herrasmies, joka muodostaa toimivan tutkaparin nuoren ja energisen Kärkkäisen kanssa. Äskettäin he ovat yhdessä allekirjoittaneet ilmoitustaululle lapun, joka kutsuu asukkaat viettämään sauna- ja grilli-iltaa läheiseen Hanikan ulkoilukeskukseen.

Hanni Kärkkäinen ja Matti Ahonen porraskäytävässä hissin edessä.
Matti Ahonen ratkoo ongelmia ja Hanni Kärkkäinen visioi tulevaisuutta sekä keksii kaikille tekemistä Soukanniementie 1:ssä.

Yhteistyö on hauskuutta, mutta yhteinen energia auttaa hoitamaan vakavampia asioita. Kun suut avataan, huomataan että yhden ongelma on usein toisenkin.

– Olemme saaneet puhuttua esimerkiksi suojatien parkkipaikan alkupäähän, joka on ollut tähän asti lapsille todella vaarallinen paikka. Matti on tosi aktiivinen hoitamaan käytännön juttuja.

Kun Matti ratkoo ongelmia, Hanni visioi tulevaisutta ja keksii talolle tekemistä. Seuraavana suunnitelmissa on omien impro-iltojen järjestäminen. Niissä naapurit voivat yhdessä heittäytyä hetkeen kokeilemalla improvisaatio-teatterin monipuolista maailmaa.

– Se on aika hyvä katkaisu arkitekemiseen ja tuo samalla yhteenkuuluvuuden tunnetta. Aikuisenkaan elämä ei ole niin vakavaa, leikin kautta löytää itsestä uusia juttuja ja ystäviä muihinkin hommiin.