Parveketupakointi vuokra-asunnossa, ok vai ei?

Kun naapuri tupakoi parvekkeella, voi tupakoimattoman olo olla tukala. Vaikka savuttomia kerrostaloja on yhä enemmän, on parveketupakointi edelleen sallittu useimmissa kotitaloissa. Miten sauhutteluun tulisi suhtautua ja millä lailla esimerkiksi vuokranantaja SATO toimii tupakoinnin aiheuttamien haasteiden kanssa?

Yhä harvempi ihminen polttaa tupakkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Tupakkatilasto 2021 -tietojen mukaan enää 12 prosenttia 20-64-vuotiaista suomalaisista tupakoi päivittäin. Laskusuunnasta voisi siis päätellä, että parveketupakointikin on vähenemään päin.

Kun tupakointi ei enää ole yhtä jokapäiväistä ja -paikkaista kuin ennen, naapurista kotiin kulkeutuva tupakanhaju voi tuntua entistä ikävämmältä. Parveketupakointiin liittyvät nettihaut lisääntyvät etenkin keväällä, kun aurinko kutsuu parvekkeelle niin savuttomat kuin savullisetkin asukkaat ja ikkunoita olisi kiva pitää auki pidempäänkin. Mutta onko parvekkeella tupakoiminen oikeasti iso ongelma vuokra-asunnoissa?

Kävimme täällä SATOssa läpi asiakastyytyväisyyskyselyn vastauksia vuoden ajalta ja perkasimme erityisesti tupakointiin liittyviä palautteita. Teimme myös pienen tupakointikyselyn neljään vantaalaistaloon - kahteen kokonaan savuttomaan ja kahteen, joissa sauhuttelu parvekkeella on sallittu. Kävi ilmi, että perinteinen parveketupakointi ei kiukuta ihmisiä ollenkaan niin paljon kuin olisi voinut olettaa.

Harvassa vuokra-asunnossa saa tupakoida sisällä

SATOlla on noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella, ja vuodesta 2008 lähtien uusissa vuokrasopimuksissa on ollut asunnon sisätiloissa tupakoimisen kieltävä ehto, joka koskee niin perinteistä kessua kuin sähkötupakkaa ja vesipiippuakin.

”Harmi kyllä saamme edelleen valituksia asunnoissa tupakoimisesta”, palvelupäällikkö Heidi Lindholm SATOsta kertoo. ”Onneksi asukas usein ymmärtää ensimmäisestä kirjallisesta varoituksesta, kuinka vakavasta asiasta on kyse.”

Sen lisäksi, että kodista toiseen kulkeva tupakansavu aiheuttaa ongelmia ja itse tupakka tulipaloriskin asukkaille, myös asunnon pinnat kärsivät, ja korjauskustannukset tulevat useimmiten tupakoitsijan maksettavaksi.

”Niin sanotun tupakka-asunnon korjauskustannukset saattavat olla aikamoiset. Pahimmillaan olemme joutuneet purkamaan asunnon betonipinnoille saakka”, Lindholm jatkaa. ”Tämä vastaa siis koko kodin peruskorjausta ja isommissa vuokra-asunnoissa lasku voi olla jopa 50 000 euroa.”

Vaikka parvekkeella saisikin sauhutella, kannattaa tupakoitsijan olla tarkkana, ettei savu pääse omaan tai naapurin kotiin sisälle asti.

Pääsääntöisesti SATOn omistamissa taloissa saa siis tupakoida vain pihalla ja parvekkeella. Jos talo on peruskorjattu tai valmistunut vuonna 2017 tai sen jälkeen, se on parvekkeineen ja pihoineen kokonaan savuton.

Entäpäs se parveketupakointi?

Isossa asiakastyytyväisyyskyselyssämme tupakointiin liittyviä vastauksia oli alle 4 prosenttia, eikä parveketupakointi noussut niissä erityisesti esille. Pienen tupakointikyselymme vastauksissa moni parveketupakoinnin sallivassa talossa asuva tupakoimaton ihminen kertoi, että kun säännöt ovat selvät, parvekkeella röökaaminen ei haittaa.

”Silloin kun vielä tupakoin, oli ylellisyyttä saada sauhutella omalla parvekkeellaan”, kertoi yksi vastaajista. ”Kun ihminen haluaa tupakoida parvekkeella, sitten hän voi tupakoida. Minä itse en polta tupakkaa, mutta minua ei häiritse, kun naapuri tupakoi”, kommentoi toinen.

Harva parvekkeella tupakoiva haluaakaan ehdoin tahdoin aiheuttaa haittaa naapureilleen. Siisteydestä huolehtiminen, savun kulkusuunnan tarkkailu ja naapureiden huomioiminen ovat tupakoitsijan a ja o. Kyselyyn vastanneet kertovat, että esimerkiksi ketjupolttaminen, tupakointi yöaikaan ja tupakannatsojen viskominen parvekkeelta pihalle ja pahimmassa tapauksessa alakerran asukkaan parvekkeelle aiheuttavat eniten mielipahaa.

”Lisäksi vinkkaisin, että parvekkeelle auringonpaisteeseen jätetty tuhkakuppi saattaa haista voimakkaasti naapuriin asti”, Heidi Lindholm huomauttaa. ”Etenkin jos siinä on vettä joko sateen jälkeen tai natsan sammumista varmistamassa.”

Kyselyn vastaajista ne, jotka ilmoittivat itsekin tupakoivansa, kertoivat lähes poikkeuksetta noudattavansa kotitalonsa tupakointisääntöjä. Ainoastaan liukas keli tai kova pakkanen on saanut luistamaan säännöstä - molemmissa tapauksissa on siis käyty parvekkeella henkosilla pihan tupakkapaikan sijasta.

Piirroskuvassa mies laittaa sammuneen tupakantumpin piharoskikseen. Taustalla miehen koira kevätkukkia haistelemassa.
Pihan siisteys on ykkösjuttu. Sammuta tupakannatsa ja laita se roskikseen tai ulkotuhkakuppiin.

Parveketupakoinnin kieltäminen

Entäpä jos asukas haluaisi kotitalostaan kokonaan savuttoman? Voiko parveketupakoinnin kieltää?

Kunnan terveysviranomainen voi tupakkalain mukaisesti taloyhtiön hakemuksesta määrätä huoneistoparvekkeille ja huoneiston sisätiloihin tupakointikiellon, jos savu voi parvekkeelta tai sisätiloista kulkeutua naapurihuoneistoon.

”Prosessi on kohtalaisen pitkä ja edellyttää muun muassa kaikkien asukkaiden kuulemista ja yhtiökokouksen päätöstä”, Lindholm tarkentaa. ”Muutamia SATOn kotitaloja on tällä tavalla muutettu savuttomaksi, ja olemme olleet mukana myös sellaisissa tilanteissa, joissa omistamme vain osan talon vuokra-asunnoista.”

Kokonaan savuttoman talon haasteet

Pieni tupakointikyselymme kertoi, että sääntöjen rikkominen savuttomaksi määritellyssä talossa aiheuttaa huomattavasti enemmän pahaa mieltä ja yhteydenottoja vuokranantajaan kuin parveketupakoinnin sallivissa taloissa. Kun savuttomassa talossa on ongelmia tupakoinnin kanssa, se näkyy myös voimakkaasti NPS-luvussa*, jolla mitataan asiakkaiden suositteluhalukkuutta.

”Sellaisessa talossa NPS voi tipahtaa yli neljälläkymmenellä, kun ns. tavallisessa talossa tupakointiin liittyvät ongelmat vaikuttavat lukuun huomattavasti vähemmän”, Lindholm kertoo. ”Toisaalta niissä savuttomissa taloissa, joissa sääntöjä noudatetaan, NPS on korkeampi kuin tavallisissa taloissa. Ja onneksi suurin osa savuttomista kotitaloistamme on nimenomaan sellaisia."

Uudet ja uudistetut SATOkodit ovat aina savuttomia! Selaile ja ihastu ›

Usein savuttoman talon ongelmat liittyvät asukkaiden mukaan siihen, että pihalla ei ole tupakkapaikkaa. Savukkeella käydään kadun puolella ikkunoiden alla ja tuhkakuppien puutteessa natsat heitetään tielle. Samalla savuhaitta osuu vain muutamaan kotiin, mutta sitäkin voimakkaammin. Osaan SATOn savuttomista taloista onkin nyt määritelty tupakointipaikka. Se saattaa kuulostaa omituiselta, kun kyse on nimenomaan pihojakin koskevasta savuttomuudesta.

”Tupakkapaikkoja ei rakenneta, jos on pienikin mahdollisuus, että savu kulkeutuu koteihin”, Lindholm toteaa ja lisää: ”Isoilla piha-alueilla on mahdollisuuksia määritellä tupakkapaikka, varsinkin jos savuttomassa talossa on huomattu tupakointiin liittyviä ongelmia.”

”Erikseen osoitettu tupakkapaikka on myös merkki vierailijoille ja ohikulkeville, että talossa on tupakointiin liittyviä rajoituksia.”

Miten sääntöjä rikkoviin reagoidaan?

Suurimmassa osassa SATOn taloista - savuttomista ja parveketupakoinnin sallivista - asiat ovat hyvin. Tupakointisääntöjen noudattamista valvotaan luontevasti esimerkiksi talomestareiden, urakoitsijoiden, vartijoiden ja huoltoyhtiöiden toimesta.

”Kotitaloilla liikkuu paljon SATOn työntekijöitä”, Lindholm avaa. ”Jos havaitsemme asuntokäynnillä tupakointia sisätiloissa tai tapaamme tupakoitsijan savuttoman talon pihalla, puutumme asiaan keskustelemalla asukkaan kanssa.”

Tupakointikyselyyn vastanneista asukkaista 30 prosenttia sanoi, että olisi ongelman havaitessaan yhteydessä suoraan vuokranantajaan. 25 prosenttia kertoi, että ottaisi asian ensin puheeksi sääntöjä rikkovan naapurin kanssa, 6 prosenttia laittaisi viestiä ilmoitustaululle ja 35 prosenttia jättäisi kokonaan reagoimatta.

”Suora kommunikointi naapurin kanssa on tässäkin asiassa se paras ensimmäinen askel. Usein ongelma ratkeaa jo siinä, eikä asiaa tarvitse viedä eteenpäin”, Lindholm vinkkaa.

Jos asukas rikkoo tupakointisääntöjä toistuvasti, hänelle annetaan kirjallinen varoitus vuokrasopimuksen purkamisesta. Ongelman jatkuessa vuokrasopimus voidaan purkaa tai irtisanoa tilanteen vakavuudesta riippuen.

”Meille SATOssa on todella tärkeää, että asukkaamme viihtyvät kodeissaan. Kannustamme ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä, jos huomaa, että talossa ei noudateta sovittuja sääntöjä”, Lindholm painottaa ja lisää: ”OmaSATOn kautta viesti menee nopeasti oikeaan osoitteeseen ja voimme ryhtyä toimenpiteisiin.”

---

Kiitokset kaikille pieneen tupakointikyselyyn vastanneille asukkaillemme. Olemme toimittaneet vastaukset kunkin kotitalon palvelupäällikölle.

*Net Promoter Score: Lue lisää ›