Purkumateriaalit ja kalusteet kiertoon Castréninkadun kiertotalous- pop-upissa

Kierrätyskeskus ja SATO järjestävät 4.10.2021 alkaen kiertotalous- pop-upin Helsingissä, osoitteessa Castréninkatu 3. Purkukohteen käyttökelpoiset kalusteet ja materiaalit myydään Kierrätyskeskuksen verkkokaupassa. Sieltä voit löytää muun muassa jääkaappipakastimen kesämökille tai retroja Leea-salpoja koristamaan oman kodin kaappeja.

Kierrätyskeskus ja SATO järjestävät yhdessä kiertotalous- pop-upin Castréninkatu 3 purkukohteessa. Tapahtumassa myydään Kierrätyskeskuksen verkkokaupan kautta ehjiä ja lähivuosina uusittuja kalusteita ja tavaroita, kuten muun muassa jääkaappipakastimia, naulakoita ja eri kokoisia väliovia. Verkkokaupasta löydät myös 30-luvun lasiovia ja 70-luvun Leea-salpoja. Myynti jatkuu niin kauan kuin tavaraa riittää ja ostettu tavara noudetaan Castréninkadulta.

Tapahtuman tavoitteena on tehdä rakentamisesta ja purkamisesta kestävämpää ja samalla estää käyttökelpoisten tavaroiden joutuminen sorttiasemille. Tarkoituksena on pidentää tavaroiden elinkaarta ja lisätä niiden uudelleenkäyttöä.

Päästöjen vähentäminen on yhteinen tavoite

Kierrätyskeskuksen digisuunnittelija Jenni Särmä kertoo, että SATO on ollut hyvä kumppani kiertotalous- pop-upin suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän sanoo, että kiertotalouteen sekä uudelleenkäyttöön liittyvien haasteiden ratkaiseminen on ollut helpompaa yhdessä.

”Ratkaisemme SATOn kanssa pullonkauloja”, Jenni toteaa.

SATOn projekti-insinööri Sami Pekuri lisää, että jokainen tapahtumassa mukana oleva toimija pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan ja työkuorma jakautuu tasaisesti. Resurssien kohdistaminen on tärkeää, jotta Castréninkadun pop-up sekä tulevaisuuden yhteistyöt onnistuisivat.

”Tavoitteemme on löytää uusia toimintamalleja, joilla edistämme kiertotaloutta. Samalla tarkoituksemme on tunnistaa materiaaleja, jotka sopivat käytettäväksi uudelleen”, SATOn vastuullisuusasiantuntija Tiina Lehti tarkentaa.

”Näin voimme pidentää purkumateriaalien ja käyttöön kelpaavan kaluston elinkaarta”, Sami lisää.

Uudelleenkäyttö säästää luonnonvaroja

Kiertotaloustapahtuman tarkoitus on samalla lisätä tietoisuutta uudelleenkäytöstä ennen kohteen purkamista. Uudelleenkäyttö ja kierrättäminen eroavat toisistaan siten, että uudelleenkäytössä tavara jatkaa matkaansa sellaisenaan käytettäväksi uuteen paikkaan, kun puolestaan kierrättämisessä tavaran materiaali hyödynnetään esimerkiksi murskeena.

”Urakoitsijaa tiedotettaisiin hyvissä ajoin, jotta käyttökelpoiset tavarat pääsisivät kiertoon”, Jenni ja Sami kertovat.

Castréninkadulla pyritään siihen, että tavarat lähtisivät kiertoon eikä pelkästään kierrätykseen.

”Monet tavarat ja rakennusmateriaalit on jalostettu hyvin pitkälle ja näin niihin on käytetty paljon luonnonvaroja. Uudelleenkäyttö säästää luonnonvaroja ja pienentää tuotteen elinkaaren hiilijalanjälkeä”, Tiina kertoo.

”Hyväkuntoinen ja toimiva kaluste voi ajaa täysin uuden tavaran aseman.”

Sami toteaa, että monessa Castréninkadun asunnossa kalusteet ovat erittäin hyvässä kunnossa tai jopa vasta uusittuja. Jos tällainen tavara heitetään roskiin, sen elinkaari jää lyhyeksi eikä tavaran täyttä potentiaalia käytetä. Hän muistuttaa, että purkukohteista voi löytyä jopa laadultaan parempia tavaroita kuin kaupasta uutena ostettuna.

”Joku saattaa myös tehdä ihania vintagelöytöjä vanhoista tavaroista”, Tiina lisää.

Työ alkaa auditoinnilla

Castréninkadun kiertotaloustapahtuma alkaa auditoinnilla. Auditoinnissa selvitetään mitkä materiaalit, kalusteet tai tavarat laitetaan kiertoon.

”Tavoitteena on vähentää rakentamisen päästöjä.”

”Kierrätyskeskus kehittää auditointia jatkuvasti ja yhdessä SATOn kanssa kehitämme parhaita käytäntöjä tulevaisuutta ajatellen”, Jenni kertoo.

30-luvun ovia ja 70-luvun salpoja

Castréninkadulta voi löytää aarteita eri aikakausilta. Verkkokaupassa on myytävänä esimerkiksi upeat 30-luvun massiivipuiset pariovet, joissa on lasi-ikkunat. Kaupassa kannattaa silmäillä myös erikokoisia väliovia, nostalgisia komeroita ja näppäriä naulakoita. Naulakoista löytyy kahta eri kokoa, joista toinen on omiaan pieneen eteiseen.

30-luvun tyylinen valkoinen ovi, jossa on lasi-ikkunat.
Hyvässä kunnossa olevia 30-luvun lasi-ikkunallisia ovia kannattaa pitää silmällä pop-upissa.

Oliko sinun mummolasi kaapeissa hauskan näköisiä lukkoja? Ne ovat Leea-salpoja, joita valmistettiin 1950-luvulla. Nyt voit hankkia näitä salpoja tapahtuman aikana Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta. Nostalgiset salvat sopivat hyvin nykyaikaiseen sisustukseen, tuoden pienen tuulahduksen retroa kotiin tai kesämökille.

Nouda paikan päältä

Tuotteita voi ostaa Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta 4.10. alkaen. Purkukohteen käyttökelpoisia materiaaleja ja kalusteita ei sullota väliaikaisesti varastoon, vaan asiakas hakee ostamansa paikan päältä. Näin vähennetään myös kuljettamisesta tulevia päästöjä. Ostetun tuotteen voi noutaa osoitteesta Castréninkatu 3, 00530 Helsinki.

Osana CIRCuIT-hanketta

Castréninkadun kiertotaloustapahtuma on osa CIRCuIT-hanketta, jossa myös Kierrätyskeskus on tiiviisti mukana. Kyseessä on EU:n hanke, jonka tavoite on edistää kiertotaloutta, rakentamisen kestäviä valintoja sekä vastuullista rakentamista ja purkamista. Hankkeessa on mukana 30 partneria ja neljä kaupunkia: Kööpenhamina, Lontoo, Hampuri, Helsingin seutu ja Vantaa. Suomesta ovat mukana HSY, Vantaan kaupunki, Tampereen yliopisto, Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus, Ramboll Finland ja Umacon. Hanke sai alkunsa vuonna 2019 ja se jatkuu vuoteen 2023 asti.