Säästetään vettä, luontoa – ja euroja!

Mitkä ovat pahimmat vesisyöpöt kerrostalossa? Entä kuinka vältyt pahimmalta lotraamiselta? SATOn vedensäästökilpailun voittajatalon asukkaat kertovat parhaat vinkit.

Isännöitsijä Leena Laksola kertoo, että kilpailun voittaneessa talossa vettä säästyi vuoden aikana yhteensä 727 kuutiota.

Entisen lentoaseman kupeeseen Tampereen Härmälänrantaan on laskeutunut hämmästynyt, mutta sitäkin ilahtuneempi tunnelma. SATOn vuotuisen, valtakunnallisen vedensäästökilpailun voitto tuli Lentovarikonkatu 10:n isännöitsijälle ja asukkaille täytenä yllätyksenä. Veden säästäminen ei silti ole talossa uusi asia.

– Talossa asuu valveutunutta väkeä. Vedensäästö on lähtenyt asukkaista itsestään, talon isännöitsijä Leena Laksola Realia Managementilta sanoo.

Voittajatalo säästi kilpailuaikana eli viime huhtikuusta syyskuuhun kuukausittain noin 25 prosenttia vettä edellisvuoteen nähden. Kokonaissumma oli 373 kuutiota. Kohtuullinen vedenkulutus näkyy suoraan asukkaiden kukkaroissa.

– Mikäli kulutus nousee samalla veden hinnan kanssa, se voi aiheuttaa paineita vuokrien korottamiseen, Laksola sanoo.

Voittajatalon asukastoimikunnan puheenjohtaja Riitta Siikavirta tuumi miehensä Eeron kanssa, että omaa vedenkäyttöä on helppo rajoittaa.

Vähennä lutrausaikaa ja laske lämpötilaa

SATOn vedensäästökilpailu toimii asukkaille sekä herätyksenä että muistutuksena. Myös voittajatalon asukastoimikunnan puheenjohtaja Riitta Siikavirta mietti, voisiko vedenkäytössä skarpata.

– Vaikka monet tietävät veden- ja energiansäästön tärkeyden, kilpailu saa tarkkailemaan hiukan enemmän oman huushollin tapoja.

Pitkien suihkusessioiden lyhentäminen on asukkaiden säästövinkkien ykkönen. Siikavirroilla tiskit pestään juoksevan veden sijaan astianpesukoneella ja pyykit pesukoneen energiansäästöohjelmalla korkeintaan 40 asteen lämpötilassa. Tärkeää on myös, että pestävät koneelliset ovat täysinäisiä.

– On myöskään turhaa käyttää kahden tunnin pesuohjelmia, jos pyykki tulee lyhemmissäkin ohjelmissa puhtaaksi, Siikavirta sanoo.

Asukastoimikunnan Mari Kuusisto vinkkaa säilyttämään kylmää juomavettä jääkaapissa. Kuusistoilla vedenkäyttötottumukset ovat nousseet puheeksi myös kodin ulkopuolella.

– Olen kertonut kilpailusta omille lapsilleni ja läheisilleni sekä suositellut myös heille vedensäästöä.

Voittajatalon asukastoimikunnassa toimiva Mari Kuusisto (kesk.) säilyttää kylmää juomavettä jääkaapissa – ja säästää näin vettä. Vieressä Leena Lahtinen.

Vanhat vesikalusteet ovat salakavala rahareikä

Vuonna 2014 valmistunut voittajatalo ei kärsi vielä hetkeen ikääntyneistä vesikalusteista, mutta monissa taloissa on toisin. Laksolan mukaan vuotava wc-pönttö tai tiputtava hana kuluttaa vuodessa paitsi litrakaupalla vettä myös reippaasti rahaa.

– Tulitikunkärjen kokoinen jatkuva vuoto wc-pöntöstä voi maksaa euroissa lähes tonnin vuodessa.

 

Pitkien suihkusessioiden lyhentäminen on asukkaiden säästövinkki numero yksi.

 

SATO asentaa tällä hetkellä useiden talojensa suihkuihin ja hanoihin vedensäästökalusteita. Ne säästävät 30 prosenttia kulutettavasta vedestä.

Vesikalusteiden vuodoista suurta osaa ei huomata. Osassa SATOn taloista vesimittari on jatkuvassa etäseurannassa, mutta Lentovarikonkatu 10:ssä ei näin vielä ole.

– Etäseurannassa vuodot havaitaan todella nopeasti. Ilman etämittaria niiden huomaaminen on pitkälti asukkaan vastuulla, Laksola jatkaa.

Leena Leiniö-Rönkkö tuli poikansa Matiaksen kanssa juhlistamaan vedensäästökilpailun voittoa.

Vedensäästö ei tyrehdy voittoon

Lentovarikonkatu 10:n asukkaat ja isännöitsijä ovat joulutorttukahvinsa ansainneet. Jokainen talous ja talon isännöitsijä palkittiin myös sadan euron arvoisella lahjakortilla.

– On todella mukava yllätys joulun alla, että oma talo voitti. Tällaiset palkinnot ovat oikein mukavia, Siikavirta toteaa.

Lentovarikonkatu 10:ssä ei elellä kuitenkaan pää pilvissä: asukkaat vakuuttavat vedensäästön jatkuvan.

– Ehdottomasti jatkamme vedensäästöä. Voitto innostaa siihen entistä enemmän, Kuusisto lupaa.

 

SATOn vuotuiseen vedensäästökilpailuun osallistuivat automaattisesti kaikki SATOn kokonaan omistamat talot. 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin