Talomestarin työssä on tilaa kehittyä

Kiinteistöhuollon töitä, raksahommia, LVIS-osaamista – SATOn talomestareilla on monenlaisia opinpolkuja, mutta yksi asia yhdistää: Halu tehdä duunia asiakkaiden kanssa. Yhytimme kokeneen mestarin, Sami Korhosen, ja kysyimme mitä kaikkea talomestari voikaan olla.

Kun kotitalon pihaan kaartaa keltaisenkirjava auto, SATOn vuokra-asunnossa asuva tietää arjen sujuvan ja huoltohaasteiden hoituvan. Kaikille kokonaan omistamillemme taloille on nimetty oma talomestarinsa, jonka tavoitteena on hoitaa asuntojen pienet ja hiukan isommatkin huoltotyöt yhdessä muiden satolaisten ja kumppanien kanssa. Samalla mestarit oppivat tuntemaan kotitalojensa asukkaat ja tekevät osaltaan vuokralla asumisesta turvallista ja melko yllätyksetöntä.

Treffasimme Sami Korhosen, jota kollegat avoimesti kutsuvat ”kaikkien talomestareiden isäksi ja äidiksi”. Halusimme kuulla miehen mietteet niin SATOsta työpaikkana kuin töistä talomestareiden tiiminvetäjänäkin ja kehaista samalla työkavereilta saadusta arvostuksesta. SATOssa kun on tapana äänestää vuosittain lempityökavereita ja Samin plakkarissa on jo kahdelta perättäiseltä vuodelta arvomaininta. Vuonna 2022 Sami sai toisiksi eniten ääniä.

”Kyllä siitä aina hyvä mieli tulee, kun saa hyvää palautetta”, toteaa Sami vaatimattomasti.

Ja mitäpä siitä sen enempää? Paitsi että totta kai haluamme kuulla, mikä on Samin suosion salaisuus!

Talomestari Sami Korhonen tummassa asussa talon pihalla edessään talomestarin keltainen auto. Maassa on lunta ja taustalla korkeita mäntyjä.
Talomestareiden iloinen auto on Samin tärkeä työväline ja tuttu näky pääkaupunkiseudun, Turun ja Tampereen kaduilla.

Talomestarista tiiminvetäjäksi

”Olen koulutukseltani kirvesmies ja toimin ennen SATOlle tuloani yrittäjänä kiinteistö- ja rakennusalalla”, Sami kertoo. ”Päätin myydä osuuteni firmasta ja lähdin etsimään alan töitä.”

Sopivasti samaan aikaan SATOssa oli siirretty vuokrakotien isännöinti takaisin osaksi omaa tekemistä ja myllätty asukkaan palveluun liittyviä toimintoja perin pohjin. Seuraavana tavoitteena oli ottaa kotitalojen huollosta enemmän otetta ja sen myötä vuonna 2019 syntyi kokonaan uusi ammattinimike: SATO talomestari.

”Töitä etsiessäni huomasin ilmoituksen talomestaripilotista”, Sami muistelee. ”Ilmoitus ja talomestarikonsepti tuntuivat tosi mielenkiintoisilta ja päätin hakea paikkaa.”

Parisen vuotta talomestarina toimittuaan Sami siirtyi tiimiesihenkilöksi: ”Tällä hetkellä palkkaan uusia talomestareita ja koulutan heitä sekä kehitän talomestaritoimintaa.”

”Tärkeimpänä työnäni on kuitenkin talomestareiden auttaminen ja ohjaaminen arjen hommissa SATOn kotitaloilla.”

Monimuotoinen työyhteisö on kaikkien etu

Samin tiimissä on peräti kaksitoista talomestaria ja yksi juniorimestari. Joukkoon mahtuu kiinteistö- ja rakennusalan ihmisiä sekä lämmitys-, vesi-, ilmastointi- ja sähkötekniikan osaajia, mutta myös alalta täysin toiselle vaihtaneita.

”SATOssa on se hyvä puoli, että kiinteistöalan osaaminen on todella laajaa ja monipuolista, eikä koskaan tarvitse jäädä ongelmien kanssa yksikseen”, Sami sanoo ja jatkaa: ”Apua saa yli tiimirajojen ja meidän juniorikin voi hyvässä opissa kasvaa omaan tahtiinsa talomestariksi.”

”Meidän porukassa on monentyyppisiä persoonia introverteista ekstrovertteihin ja jokainen on löytänyt paikkansa. Kaikkia yhdistää halu tehdä töitä asiakkaiden kanssa.”

Talomestari Sami Korhonen tummissa vaatteissa kerrostalon teknisessä tilassa ympärillään LVIS-koneistoa ja putkia.
Talomestarit tuntevat kotitalonsa läpikotaisin ja LVIS-puoli työssä tulee väistämättä tutuksi.

Tällä hetkellä talomestaritiimeihin haetaan kesätyöntekijöitä pääkaupunkiseudulle, Turkuun ja Tampereelle. Kesämestarien ei tarvitse olla alansa täysammattilaisia, kunhan oppia tai jonkin verran kokemusta on joltain kiinteistöhommiin liittyvältä alalta. B-ajokortti ja useamman kielen hallinta suomen lisäksi katsotaan isoksi plussaksi.

”Ehdottomasti tärkeintä on innokkuus, asiakaspalveluhenkisyys ja halu oppia uutta”, Sami painottaa. ”Kesätalomestarina pärjäät varmasti, kun osaat olla asukkaille ystävällinen ja hoitaa työsi ajallaan.”

Asiakkaiden kanssa yllättyy

Talomestarin työhön kuuluu asukkaiden arjen ymmärtäminen ja tavalliseen päivään voi osua myös epätavallisia juttuja. Kerran kerrostalon katolla Samia vastaan käveli kissa.

”Hetken piti tutkia, että mistäs oikein on kysymys”, Sami nauraa. ”Sitten huomasimme, että eräs asukkaista oli rakentanut kissalleen sillan parvekkeelta katolle ihan vain lemmikkinsä ulkoilureviiriä laajentaakseen.”

Asukkaan mielikuvitusta tovin ihailtuaan Sami kävi ohjeistamassa, että silta tulisi poistaa ja kissan happihyppelyt rajoittaa omalle parvekkeelle.

”Asukkaiden turvallisuus ennen kaikkea – myös lemmikkiasukkaiden”, mies toteaa.

Linkki vie avoimiin työpaikkoihin SATOssa. Kuvassa silmälasipäinen talomestari Sami hymyilee leveästi kerrostalon parvekkeella.

Korjataan vanhaa ja kehitetään uutta

”SATOssa halutaan olla vastuullisen vuokra-asumisen edelläkävijöitä”, Sami kertoo. ”Meidän talomestarien osalta siihen kuuluu muun muassa asukkaiden tunteminen ja vaikkapa vanhan korjaaminen uuden hankkimisen sijasta.”

Laakereilla ei ennätetä lepäilemään. Pilotista täysiveriseksi toimintamalliksi kehittynyt talomestarikonsepti on nyt siinä vaiheessa, että mestareita löytyy kaikista SATOn kotikaupungeista, yhteensä yli 60 ammattilaista.

”Nyt toiveena olisi, että saisimme viimeisteltyä talomestaritiimit ja aluejaot”, Sami innostuu. ”Tämän jälkeen pääsemme näkemään ja kehittämään tiimien toimintaa yhteisillä pelisäännöillä.”

Entäpä se Samin salaisuus: Miten saadaan työkamujen arvostus kohdilleen?

”Pyrin olemaan aina tavoitettavissa”, Sami paljastaa ja jatkaa: ”Jos minua ei saa kiinni, otan yhteyttä niin pian kuin mahdollista."

"Ja koska kaikkia haasteita ei pysty ratkaisemaan puhelimitse tai sähköpostilla, lähden usein mielelläni selvittelemään talomestareiden tai asukkaiden ongelmia paikan päälle.”

Kun miehellä on työelämän ohessa kolme lasta ja kaksi lastenlasta, joiden kanssa tulee viiletettyä milloin metsällä, milloin laskettelemassa tai mökkeilemässä, jää itse kunkin pohdittavaksi, miten ihmisen aika voi riittää? Se on kaikkien talomestareiden isän ja äidin salaisuus.

Haluaisitko sinäkin oman talomestarin? Katso vapaat vuokra-asunnot ja hae ›

Tutustu toiseen satolaiseen: Mitä ihmettä tekee Treasury Specialist? ›

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin