Kotona on kaaos – käyttäisitkö ammattijärjestäjää?

Ammattijärjestäjä auttaa näkemään kokonaisuuden ja pilkkomaan ison urakan sopiviksi suupaloiksi. Katri Kivistö-Haverinen sai Sandy Talarmon avulla uutta kipinää kodin laittoon.

Tamperelaisessa vuokra-asunnossa asuu viisihenkinen perhe, tai oikeastaan kuusi-, jos Yodamiu-kissa lasketaan. Hallintotieteiden maisteri Katri Kivistö-Haverinen, miehensä Riku Haverinen sekä lapset Eeno-Lukas, Aitu-Lumia, ja Isla-Maaria ovat asuneet kodissa kahdeksan vuotta.

Eeno-Lukas nauraa, kun äiti-Katri korjaa lippiksen asentoa
Eeno-Lukas lajitteluapulaisena.

Juuri nyt kotona on täyttä. 85-neliöiseen asuntoon on saatava sopimaan koko perheen kamppeet, eikä Katri ole kova heittämään asioita pois. Varsinkin eteinen olisi Katrin mielestä hyvä saada tilavamman oloiseksi ja viihtyisämmäksi. Siksi paikalle on kutsuttu ammattijärjestäjä Sandy Talarmo. Hän auttaa työkseen ihmisiä järkeistämään kodin säilytysratkaisuja, miettimään todellisia ja kuviteltuja tarpeita ja purkamaan helposti kertyviä määrittelemättömiä kasoja, jotka Katrikin tunnistaa.

– Arjen keskellä ilmestyy helposti läjiä ja pinoja. ’Mä lasken tän nyt hetkeksi tähän’ -ajatus muuttuu huomaamatta pysyväksi olotilaksi, Katri nauraa.

– Erittäin tuttua, Sandy komppaa.

Katri toivoisi eteisen olevan järkevä ja toiminnallinen. Sellainen, että lapset voisivat itse laittaa tavaroita paikoilleen ja ulottuisivat ottamaan tarpeelliset tavaransa.

Kun pohjatyö on tehty, ei viikkosiivousta tarvitse aloittaa nollapisteestä.

Vinkki 1: Tavarat pysyvät järjestyksessä, kun ne ovat mahdollisimman luonnollisilla paikoilla

– Jos tuskastuttaa poimia lasten tumput ja pipot aina tietystä kohdasta eteistä laatikkoon, kannattaa miettiä, voisiko niiden oikea säilytyspaikka siirtyä siihen, Sandy sanoo.

Eteisessä tarvitaan kenkiä, vaatteita ja harrastuskamppeita, jotka ovat käytössä koko ajan. Mutta jos ihan rehellisiä ollaan, tässä eteisessä on muutama muukin juttu, kuten naulakossa roikkuva kimalteleva reppu. Se on kaunis, mutta rikki. Katri miettii, voiko lapsen ensimmäistä eskarireppua vielä jatkokäyttää. Sandy kysyy, onko Katri itse se, joka sen voisi tehdä, vai kannattaisiko repusta luopua jonkun toisen jatkokäytettäväksi.

– Ainakaan sen paikka ei ole tässä, naiset päättävät yhdessä.

Kissa laatikossa, niinkuin pitääkin
Yodamiu-kissa otti oman paikkansa eteisen uudessa järjestyksessä.

Eteiseen on kertynyt paljon liian pieniä ja suuria vaatteita sekä eri vuodenaikojen takkeja ja kenkiä. Sandy toteaa, että ihan tyhjää ei eteisestä tarvitse tehdä.

– Kysymys on siitä, montako takkia on järkevää säilyttää käden ulottuvilla koko ajan, tai ovatko talvikengät kesälläkin esillä.

Kun eteisen tilanne on kartoitettu, kääritään hihat. Ihan aluksi selvitetään, mitä kaikkea säilytettävää eteisestä löytyy jakamalla vaatteet eri kasseihin. Yhteen laitetaan juuri nyt käytössä olevat vaatteet, toiseen menevät ne, joiden koot pitää tarkistaa lapsilta, ja kolmanteen selvästi pois heitettävät vaatteet. Kahteen kassiin laitetaan vaatteet, jotka ovat kunnossa, mutta väärän kokoisia. Ne nimetään myytäviksi ja lahjoitettaviksi.

– Kassit kannattaa merkata näkyvästi maalarinteipillä ja tussilla, ettei tarvitse ihmetellä, missä oli mitäkin, Sandy kehottaa.

Ammattijärjestäjä ei ole taikuri, joka hoitaa käden käänteessä paikat kuntoon. Muutokset eivät tapahdu niin näyttävinä kuin amerikkalaisissa tv-ohjelmissa.

Sandy toteaa, että tyypillisesti kodin järjestely etenee pitemmän ajan kuluessa ja vähissä erin. Hän on usein mukana ensimmäisellä kerralla antamassa alkusysäyksen.

– Kodin järjestäminen ei tarkoita myöskään sitä, että ostetaan kallis säilytysjärjestelmä. Ennen kuin ostaa mitään, kannattaa ottaa selvää, mitä kaikkea säilytettävää kodissa on. Silloin ei tule tehtyä hutiostoksia. Hyvin usein kaikki tarvittava jo löytyy kotoa.

Kuvassa kaunis pariskunta ihastelee uutta vuokra-asuntoaan

Vinkki 2: Jos tavara ei mene kaupaksi, sitä ei oteta takaisin kotiin

Kun Katri ja Sandy ovat työskennelleet noin tunnin, eteisen kaksi laatikostoa on tyhjennetty ja niiden täyttäminen voi alkaa. Seuraavaksi mietitään tarkasti, mitkä pois otetuista vaatteista pääsevät takaisin ja mitkä eivät enää kuulu tänne. Katri saa heti ajatuksesta kiinni.

– Tykkään kierrättää. Voi käydä kuitenkin niin, että minä pesen ja viikkaan vaatteita myyntiin lähteviksi lipaston päälle, josta Riku nostaa ne takaisin lasten kaappeihin. Esimerkiksi tuon lelun olen siirtänyt pois kymmenen kertaa! Se on käynyt myynnissäkin jo monesti. Sandy Talarmo tarttuu heti tähän.

Kierrätys kannattaa, mutta oman energian haaskaus ei.

– Jos tavarat eivät mene kaupaksi kerran tai kahden kokeilulla, niitä ei enää oteta takaisin kotiin, vaan lahjoitetaan vaikkapa vaatteiden kierrätykseen.

Kun on puuhattu 2,5 tuntia, Katri nakkaa eteen tulevat hanskat raivattuun laatikkoon nopealla ranneliikkeellä.

– Hyvä, Sandy huudahtaa.

– Nyt se meni jo näin käden käänteessä, Katri toteaa itsekin yllättyneenä.

Kun urakassa on mukana toinen, siitä saa kipinän ja motivaation jatkaa itse. Tässä juuri piilee ammattijärjestäjän avun ydin.

– Kun siivoan yksin, sinkoilen enkä osaa keskittyä. Ammattilaisen kanssa tämä tuntuu myös erilaiselta kuin oman perheen kanssa. Miehen ja lasten kanssa tunteet ovat helposti pinnassa ja tulee kinaa, Katri toteaa.

Sandy kehottaa valitsemaan järjestelykumppanin tarkasti. Hyvää tarkoittava kaveri voi jarruttaa edistymistä. Oma perheenjäsen voi napata pois heitettävien pinkasta omiin kaappeihinsa melkein kaiken, jolloin tavara ainoastaan vaihtaa paikkaa. Saattaa myös olla, että toinen taivastelee isoon ääneen ja nostattaa häpeää.

Siisti vuokra-asunnon eteinen, jossa asiat kodikkaasti järjestyksessä.
Siivouksen ja järjestelyn jälkeen eteinen muuttuu valoisaksi.

Katri naurahtaa eteisestä löytyvän vaikka millä mitalla vaatteita, joita on ostettu, kun olemassa olevat eivät ole löytyneet.

– Olen ostanut kirppikseltä koon 28 kengät, ja kotoa löytyykin saman kokoiset valmiiksi. Myös hanskoja tulee ostettua uusia, koska vanhoja ei löydy tarpeen ilmetessä.

– Tyypillinen tarina tämäkin, Sandy lohduttaa.

– Kannustavaa on se, että kun saa selville, kuinka paljon käyttökelpoista vaatetta ja tavaraa kotona jo on, järkeistyy ostelu kuin itsestään. Säästyy rahaa ja säilytystilaa. 

Ammattijärjestäjän tavoitteena ei ole tehdä kodista valkoista ja säihkyvää siisteyden saareketta. Päämääränä on sen sijaan kaivaa esiin kunkin kodin ihanimmat puolet.

– Järjestely tarjoaa rauhan miettiä, mitä juuri omalta kodiltaan haluaa. Ei tavoitella askeettisuutta ja supersiistiä, vaan tilaa, joka toimii. Rakkaista muistoista ja koriste-esineistä ei tarvitse luopua. Kun tarpeeton raivataan tieltä pois, pääsevät kivoimmat jutut arvoiselleen paikalle, Sandy sanoo.

Vinkki 3: Älä ryve epäonnistumisessa vaan keskity siihen, miten jatkat eteenpäini

Kun järjestelyä on tehty neljä tuntia, Katri alkaa huokailla.

– Haukkaa välipalaa ja ota lasi vettä. Tämä on intensiivistä puuhaa, Sandy kannustaa.

Katri katselee ympärilleen epävarmuuden vallassa. Miten paljon tekemistä! Sandy kehottaa palastelemaan urakan. Kaikkea ei tarvitse raivata yhteen menoon.

– Kannattaa edetä systemaattisesti ja ajatella käsillä olevaa kohtaa. Voi esimerkiksi aloittaa etenemällä seinän viertä ja selvittää paikat sitä mukaa, kun ne tulevat eteen.

Sandy toteaa, että tavaroista luopuminen jakaa ihmisiä. Toisilta se sujuu kuin luonnostaan. He ajattelevat hankkivansa uuden, jos tarvetta taas joskus ilmenee. Toiset taas varautuvat tuleviin tarpeisiin. Heitä hermostuttaa ajatus siitä, ettei jotakin tarviketta löydykään, jos sille joskus tulisi käyttöä, tai ehkä raha ei riitä. Katri tunnistaa heti kuuluvansa jälkimmäiseen ryhmään.

– En halua heittää pois oikeastaan mitään. Ajattelen ekologisesti ja mietin jatkokäyttömahdollisuuksia, eikä meillä ole varaakaan hankkia koko ajan uutta.

Katri tunnustaa, ettei raaskisi heittää juuri mitään tavaraa pois, vaikka jatkokäyttömahdollisuuksia niille ei löytäisikään.

– Säästäväisyys on ilman muuta hyvä asia, Sandy sanoo. – Kyse on tasapainosta. Monesti pois heittäminen muuttuu helpommaksi, kun järjestämisen kanssa päästään vauhtiin. Työn edetessä kirkastuu selvemmäksi, mikä on itselle tärkeää ja samalla itseluottamus kasvaa.

Sandy ei koskaan halua hoitaa asiakkaan siivousurakkaa yksin. Hänelle juuri yhdessä pohtiessa syntyvät oivallukset ovat tärkeimpiä.

Kyse on myös lempeyden löytämisestä.

– Monilla on ankaria ajatuksia itseään kohtaan. Soimaamme itseämme siitä, että koti on päässyt sotkuun. Harjoittelun kautta syntyvä luotto omiin kykyihin poikii kuitenkin usein hyvää myös muilla elämän alueilla. Mikä kaikki onkaan mahdollista, kun tämäkin este ylitettiin!

Siisti eteinen, jossa somat lipastot.
Jokaiselle lapselle on oma laatikko lipastoissa. Nimeämisen lapset saavat tehdä itse.

Viiden tunnin jälkeen on aika lopettaa. Sandy ja Katri ovat saaneet eteisen kaksi lipastoa tyhjäksi ja ulkotamineet uuteen järjestykseen. Kullekin lapselle on oma laatikko, jotka he saavat itse nimikoida.

Lisäksi Katrille on nyt selvää, mitkä vaatteet ovat matkalla mihinkin.

– Seuraavaksi suosittelen, että huolehdit kotoa pois lähtevät pussit ulos asunnosta, etteivät kierrätysvaatteet lähde taas takaisin lasten laatikoihin, Sandy vinkkaa.

Katri on hyvillään aikaansaannoksesta.

– Pienikin muutos toi kokemuksen siitä, että tämä on mahdollista. Tuntuu, että pystyn tarttumaan toimeen itsekseni nyt helpommin. 

Linkki juttuun, jossa kerrotaan viisi vinkkiä eteisen järjestelemisestä. Kuvassa avaimet somassa korissa.

Etsitkö kotia? Katso pääkaupunkiseudun vapaat ja vapautuvat vuokra-asunnot »