Töihin Suomeen, mutta mistä asunto?

Kodin löytäminen on stressiä aiheuttavin asia uuteen maahan töihin muuttavalle, myöntää Intiasta Suomeen saapunut Deepesh Kumar. Helpointa olisi, jos työnantajat auttaisivat henkilöstöään asuntoasioissa.

Suomessa asuu noin 280 000 ulkomaan kansalaista. Yksi heistä on sovelluskehittäjä Deepesh Kumar, 40, joka muutti maahan ottaakseen osaa monikansallisen yrityksen isoon IT-projektiin.

"Olen käväissyt Suomessa aiemminkin, kolmisen vuotta sitten lyhyellä työkeikalla", Deepesh kertoo. "Tällä kertaa viihdyn täällä pidempään, sillä työprojektini kestää ainakin vuoden."

Vuokra-asuntoa Deepesh alkoi etsimään lokakuun alussa. Vaikka uuden maan asumismuotoja ja  -käytäntöjä voi tutkia etukäteen netissä, selviää moni asia vasta paikan päällä. SATOlla ja muilla isoilla vuokranantajilla on vielä parannettavaa tällä saralla. "Jos oikean tyyppisen kodin löytäminen olisi expateille helpompaa verkossa, uskoisin että moni päätyisi nopeammin itselleen sopivaan asuntoon", Deepesh pohtii.

Työkaveri vinkkasi vuokranantajasta

SATOn Deepesh Kumar löysi kollegansa vinkistä, mutta suomalaisten pankkitunnusten puuttuminen aiheutti omat haasteensa: Tunnistautuminen asuntoa hakiessa ei verkossa onnistunutkaan.

"Pandemian takia pankkitunnusten saaminen olisi kestänyt neljästä kuuteen viikkoon", Deepesh selittää. "Onneksi hakeminen onnistui myös SATOn toimipisteellä Helsingin keskustassa, ja itse asiassa sain asunnon puolessa tunnissa. Se oli miellyttävä yllätys!"

Lapset puhaltelevat saippuakuplia SATOn kotitalon pihalla

Uusi koti löytyi Espoosta, kävelymatkan päästä työpaikasta: "Liikkuminen ei tuota ongelmia, joskin syksyinen sää on hieman toisenlainen kuin kotimaassa", Deepesh nauraa. Hänen kotikaupunkinsa Trivandrum (vir. Thiruvananthapuram) sijaitsee Intian eteläkärjessä, Keralan maakunnassa, ja sää on mukavasti trooppisen savanni- ja monsuuni-ilmaston välimaastossa yli +20 astetta ympäri vuoden.

SATOkotiaan Deepesh kuvailee rauhalliseksi ja ilmavaksi. Eniten häntä ilahduttavat kauniit ikkunanäkymät ja lyhyt työmatka.

Suomalainen asuminen tuntuu selkeältä

"Intiassa kodin vuokraaminen ja ostaminen ovat prosesseina joustavampia ja jopa hieman kaoottisia", hymyilee Deepesh ja jatkaa: "Suomalaiset ovat järjestelmällisempiä, tapaamisiin on varattava aika etukäteen ja melkeinpä asiaan kuin asiaan on oma prosessinsa."

Deepesh katsoo puhelintaan syksyisessä maisemassa. Puhelimessa SATOn nettisivut.

SATO on keskittynyt vuokra-asuntojen tarjoamiseen, mutta valikoimasta löytyy muitakin asumismuotoja, kuten omistusasuntoja. Koteja on helppo selailla ja hakea netissä, ja vuokrasopimuksenkin teko sujuu sähköisesti. Toisaalta Deepeshin tilanteessa myös henkilökohtainen tapaaminen onnistui.

"Kokemukseni mukaan Suomen asumismuodot ja -tavat ovat vakiintuneempia ja helpompia ymmärtää ja hallita kuin monessa muussa Euroopan maassa", Deepesh toteaa. "Tai sitten omalle kohdalleni osui onni asuntoa hakiessa!"

Deepesh toivoisi tarjontaan enemmän kalustettuja vuokra-asuntoja. Sellaiset sopisivat parhaiten alle vuoden mittaisella työkomennuksella oleville. Nyt huonekalut kotiin löytyivät Ikeasta.

Kodin etsiminen töiden perässä muuttavalle voi olla hankalaa Suomen sisälläkin, mutta erityisesti kauempaa tullessa työnantajan apu asunnonhaussa on tervetullutta.

"Työsuhdeasunto olisi kyllä hyvä vaihtoehto, sillä asunnon löytäminen on stressaavin asia uuteen paikkaan muuttaessa", Deepesh pohtii. "Oikeanlaisen kodin löydyttyä stressi on poissa. SATOn palveluihin olen erittäin tyytyväinen. Olen tavannut talosta huolehtivan SATO talomestarin ja aion ottaa OmaSATOn käyttöön heti pankkitunnukset saatuani."

Yritykset voivat vuokrata SATOkoteja siinä missä henkilöasiakkaatkin, ja varmistaa samalla työntekijänsä töiden alkamisen sopivaan aikaan. Ota meihin yhteyttä - katsotaan yrityksellesi sopivin vaihtoehto.

Lue lisää SATOn palveluista yritysasiakkaille »

Mikä ihmeen talomestari? Tutustu Eduardin ja Ahmedin työpäivään »

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin