Valon voitto

Valotaidetapahtuma Lux Helsinki ja SATO kutsuvat kaikki mukaan valohaasteeseen myös tänä vuonna. Marraskuuussa valot syttyivät SATOn Kutomotien ja Matruusinkadun pihoille.

Marraskuinen perjantai-ilta on sysipimeä. Taivaalta tihuttaa vettä, yksinäinen koivunlehti pitää tiukasti kiinni oksastaan. SATOn kerrostalo Helsingin Kutomotiellä sulautuu pimeään.

Sitten syttyvät valot. Seinä värjäytyy ensin kirkkaanpunaiseksi, sitten oranssiksi, kohta pinkiksi. On kuin valo olisi palannut maailmaan.

Olli Hakkarainen ilmestyy 4-vuotiaan Miisan kanssa naapuritalon nurkan takaa. Molempien katseet osuvat valoteokseen, joka on osa SATOn ja Lux Helsingin yhteistyötä.

Olli ja Miisa Hakkarainen tykkäävät kovasti Kutomotien valoteoksesta.

Isä ja tytär pysähtyvät seinän eteen ja jäävät seuraamaan valojen vaihtumista.

”Onpa kivaa, että tällaisia juttuja järjestetään”, Olli sanoo.

Hetken värejä ihasteltuaan parivaljakko suuntaa talon kerhotilaan glögille ja pipareille. Miisa kipuaa isänsä syliin ja pyytää ujosti keksin ja vadelmanmakuista pillimehua.

Parveke saa paraativalot

Olli kertoo, että hän on perheineen asunut Kutomotiellä vasta parisen kuukautta, mutta viihtyy jo tosi hyvin. Valohaasteeseen perhe aikoo tarttua omalla tavallaan, eli laittamalla parvekkeelle jouluksi valot ja tuomalla sinne myös joulukuusen.

“Joulukuusi saa kaverikseen 50 metriä led-valonauhaa, joten valoa ainakin riittää”, Olli naureskelee. Miisa myhäilee vieressä ja kertoo tykkäävänsä joulusta.

Pari piparia myöhemmin Olli ja Miisa katoavat marraskuiseen pimeyteen. Onneksi on valohaaste.

Matruusinkadun pinkki piha

Reilu viikko myöhemmin Katajanokan perukoilla Matruusinkadulla eletään marraskuista tiistaita. Ohi kulkiessa ei huomaa ensin mitään normaalista poikkeavaa, mutta jos hoksaa kurkistaa Matruusinkatu 2:n sisäpihalle näkee, miten koko piha kylpee valossa.

Aleksi Lantz ja Jere Suontausta kiinnittävät valoja Matruusinkadun puihin.

Pihan puihin on ripustettu ainakin 250 pinkkiä led-lamppua. Valoteknikot Aleksi Lantz ja Jere Suontausta ovat aamukymmenestä lähtien asentaneet oksille toista sataa metriä valonauhaa. Korkeimmillaan lamput ulottuvat noin 18 metriin, lipputangon nupin korkeudelle.

“Kausivalaistuksen tarkoituksena on tuoda ympäristö esille uudessa valossa vuoden pimeimpänä kautena. Toivottavasti asukkaille tulisi hyvä mieli tämän äärellä”, Aleksi sanoo.

Moni pihapiirin asukkaista tuntuu tykkäävän koristevaloista. Parvekkeilla näkyy kellertäviä, kirkkaita, punaisia ja sinisiä valosarjoja ja -kransseja. Moni käy kuvaamassa valaistuja puita kännykällään.

“Ihanan näköinen”, ohikulkija huudahtaa leveä hymy kasvoillaan. Lapset pysähtyvät ihmettelemään teosta niskat notkollaan.

“Tämä SATOn talo täällä Katajanokalla on tavallaan vähän eristyksissä muista meidän kohteistamme, joten ehdotin, että täällä olisi kiva ilahduttaa asukkaita valotaideteoksella”, SATOn palvelupäällikkö Riikka Korhonen sanoo.

Aleksi Lantz tarkistaa, että kaikki lamput ovat paikoillaan.

Saatuaan teoksen valmiiksi valoteknikot siirtyvät muihin töihin, eletäänhän koristevalojen kulta-aikaa. Aleksanterinkadun jouluvalot kutsuvat.

Valotaideteoksia voit ihailla Lux Helsinkiin asti myös seuraavissa SATOn taloissa:

  • Virtakuja 2, Myyrmäki, Vantaa (muraalin valaisu)
  • Raikukuja 4B, Martinlaakso, Vantaa (ti 3.12. alkaen)
  • Tilkankatu 6, Pikku Huopalahti, Helsinki (ke 4.12. alkaen)
  • Kauniinilmankuja 3, Aurinkolahti, Helsinki (ke 4.12. alkaen)

Näin tartut #valohaasteeseen

  1. Rakenna oma valotaideteos yhdessä naapureiden, perheen tai ystävien kanssa. Vain mielikuvitus on rajana, kunhan teoksessa on mukana valo tavalla tai toisella.
  2. Jaa kuva tai video teoksesta Instagramissa hashtagia #valohaaste käyttäen.
  3. Valohaaste on käynnissä 15.1.2020 asti, jolloin palkitsemme kolme parasta kuvaa S-ryhmän lahjakorteilla. Palkitsemiskriteerinä ei ole välttämättä suurin tai erikoisin teos, vaan mieleenpainuvin ja kiinnostavin kuva.