Asukkailta saatu palaute ja asioiden kehittyminen ilahduttavat

Vastuullisuusasiantuntija Tiina Lehti kehittää ja koordinoi SATOn vastuullisuustyötä. Tiina nauttii työssään siitä, että pääsee edistämään kestävämpää vuokra-asumista.

Tiinan työhön kuuluu vastuullisten valintojen pitäminen esillä arjen tekemisessä, ja hän osallistuu erilaisiin projekteihin, joilla edistetään kestäviä toimintatapoja.

”Vastuullisuus on hurjan laaja käsite. Käytännössä kyse on siitä, että pyrimme toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla ottaen huomioon niin ympäristön, yhteiskunnan kuin henkilöstön”, Tiina selventää.

Uusien ratkaisujen ja toimintatapojen kehittämisen lisäksi Tiina summaa yhteen vuoden tekemiset. Etenkin vuodenvaihteessa ison osan työajasta vie vastuullisuusraportin tekeminen.

Lue lisää SATOn vastuullisuustyöstä ja tutustu vastuullisuusraporttiin »

Vastuullisuus on tapa toimia

Tiina on oman työnsä osalta kestävän kehityksen kanssa tekemisissä koko ajan ja hänen mielestään sama pätee itse asiassa kaikkiin satolaisiin.

”Vastuullisuus ei ole enää satolaisille niinkään ajatus, joka täytyy muistaa pitää mielessä. Se on ennemminkin sisäänrakennettu tapa toimia”, Tiina luonnehtii.

Iloisia satolaisia Katajanokalla kuusta istuttamassa
Tiina osallistui työkamujensa kanssa SATOn kuusenistutustalkoisiin lokakuussa. 80 puun istuttaminen oli paitsi vastuullisuusteko, myös tapa juhlistaa SATOn 80-vuotissyntymäpäiviä.

Tiina pääsee haastamaan itseään työssään monta kertaa viikossa, sillä talojen ylläpitoon ja rakennuttamiseen liittyvää uutta tietoa tulee koko ajan etenkin ilmastonmuutoksen torjumisen osalta. Alalla on paljon mahdollisuuksia miettiä uusia keinoja toimia kestävämmin rakennusten koko elinkaaren aikana.

”Olemme aiemmin saaneet purettavista taloistamme uusiokäyttöön vanhat kodinkoneet Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kautta, mutta tänä syksynä saimme ensimmäistä kertaa kiertoon myös talossa olleet kalusteetkin, kuten keittiön kaapit ja kiinteät hyllyt”, Tiina kertoo.

Oulunkylän kiertotaloustapahtumassa ihmiset saivat tulla hakemaan kierrätyslöytöjä suoraan paikan päältä, jolloin tavaroille ei tarvinnut hankkia edes väliaikaista varastotilaa.

Asukkailta saatu palaute ilahduttaa

SATO haluaa tarjota asukkailleen puitteet, jotka helpottavat kestävien valintojen tekemistä arjessa.

Esimerkiksi energiatehokkaat talot, kierrätysmahdollisuudet ja konkreettisen tiedon tarjoaminen tukevat kestävää asumista.

Tiinan mielestä parasta työssä on nähdä asioiden kehitys: ”On ollut hienoa saada asukkailta palautetta, että he ovat meidän tarjoaman tiedon avulla onnistuneet tekemään esimerkiksi biojätteen lajittelusta helpon rutiinin, vaikka asia on aiemmin tuntunut hankalalta”.

Tiina, miten kestävät valinnat näkyvät omassa arjessasi?

”Pyrin kuluttamaan järkevästi, ja hankin uutta vain, jos tarvitsen sitä. Yritän myös kierrättää minulle tarpeettomat, mutta käyttökelpoiset tavarat niin, etteivät ne päädy sekajätteeseen. Pidän säännöllisesti kotona ”jämäruokapäiviä”, jolloin hyödynnän kaapista löytyvät aineet ja minimoin ruokahävikin. Lisäksi pieni, mutta päivittäin toistuva valintani on hyödyntää lieden jälkilämpö aamukahvini maidon lämmittämiseen.”

Meidän Birgitta on ollut SATOssa 40 vuotta. Lue lisää klikkaamalla tästä

Etsitkö vuokra-asuntoa? Löydä juuri sinulle sopiva epätäydellisen täydellinen koti »