Kotien kuvaajat

Tyhjässä vuokra-asunnossa kaikuu järjestelmäkameran ääni. Vain muutama klikkaus ja muistikortilla ovat peräkanaa keittokomero, kylppäri ja laminaattilattian kiilto. Koti toisensa jälkeen tallentuu tulevien asukkaiden tutkittavaksi Emmi Kaukelinin ja Sarah Karjalaisen objektiivien läpi.

Ei ole kaukana se aika, kun internetissä vuokra-asuntoa etsivän oli tyydyttävä pikselöityneeseen kuvaan talon julkisivusta kera pohjapiirroksen. Onneksi nykyään on toisin. Esimerkiksi vapaita SATOkoteja selaillessa saa eteensä valokuvakavalkadin keittiöistä, makkareista ja parvekkeista, jonka avulla unelmien vuokra-asunnon bongaaminen on helppoa ja kodin varusteet, materiaalit ja kunnon näkee yhdellä vilkaisulla.

Pääkaupunkiseudulla SATOn vuokra-asuntoja valokuvaavat talon omat ammattilaiset Emmi Kaukelin ja Sarah Karjalainen. Koteja on kuvattu säännöllisesti jo useampi vuosi.

”Itse hain alunperin SATOlle osa-aikaseksi palveluasiantuntijaksi keväällä 2020 ja työhaastattelussa kävi ilmi, että SATO etsii myös valokuvaajaa. Laitoin saman tien hakemuksen sisään ja sain paikan”, kertoo Emmi.

”Ja kun he tarvitsivat toista kuvaajaa, Emmi tiesi suositella minua”, Sarah jatkaa ja lisää: ”Olimme tehneet Emmin kanssa aiemminkin töitä yhdessä.”

Unelma-ammattina valokuvaaja

Olemme Posliinikadulla Arabianrannassa nappaamassa kuvaajista kuvia. Molemmat ottavat asunnoista tarvittaessa myös videota, ja Sarah kiinnittää Nikoniaan gimbaaliin eli kuvanvakaajaan, joka helpottaa huomattavasti videokuvaamista.

”Kun sain opiskelupaikan elokuva-alalla niin tiesin, että haluaisin olla jonkinlainen kuvaaja”, Sarah kertoo. ”Vasta opiskelun jälkeen havahduin siihen, että kyllä se valokuvaus on kuitenkin enemmän oma juttu.”

”Joo, kyllä tämä on se unelmien ammatti”, nyökkää vieressä Emmi. ”Olen lapsesta asti räpsinyt todella paljon valokuvia ensin filmikameralla, sitten digikameralla ja myöhemmin puhelimella. Valokuvaajan ammatin opiskelin itselleni vasta aikuisiällä vuonna 2017 ja siitä lähtien olen tehnyt valokuvausta työkseni.”

Kuvassa järjestelmäkameran laajakuvaobjektiivi, taustalla ruskeatukkainen Emmi säätää kameraa
Myös Emmin luottolaite on Nikon. Koteja kuvatessa kamerassa on laajakulmaobjektiivi.

Helpointa valokuvaamisessa molempien kuvaajien mielestä on hallita omaa kameraa ja sen asetuksia.

”Oikeiden kuvakulmien löytäminen on minulle helppoa”, Sarah sanoo. ”Välillä vaikeinta on osata nähdä, miten valo käyttäytyy tietyssä tilassa ja missä se valon kannalta täydellinen ’spotti’ on kuvauspaikalla.”

”Ulkona kuvaaminen on itselleni haaste”, tunnustaa Emmi ja lisää: ”Pidän ulkona kuvaamisesta tosi paljon, mutta vaihteleva valon määrä vaatii keskittymään tarkasti kameran asetusten tarkkailuun kuvauksen ohessa.”

Kuvassa punatukkainen Sarah punaisen aitamaisen taideteoksen edessä.. Sarah katsoo kädessään olevaa kameraa.
Oman kameran ominaisuudet on helppo hallita, mutta valon vaihtelu varsinkin ulkosalla on kuvaajalle aina pienoinen haaste.

Valokuvaajan työ on itsenäistä isossakin yrityksessä

Emmi ja Sarah kuvaavat noin sata asuntoa kuukaudessa kumpikin. Kotitalosta toiseen liikutaan itsenäisesti autolla, mutta vaikka kuvaaminen sinänsä on yksinäistä työtä, molemmat tuntevat olonsa satolaisiksi.

”Käyn päivittäin SATOn pääkonttorilla Käpylässä, joten näen kyllä muita satolaisia usein ja tunnen ilman muuta kuuluvani jengiin”, Emmi sanoo.

”Sama!”, huikkaa Sarah ja lisää: ”Näen muita satolaisia myös silloin tällöin ’kentällä’, mutta minulla ei ole SATO-vaatteita niin kuin esimerkiksi meidän talomestareilla, joten minua ei välttämättä aina huomaa.”

Molemmilla kuvaajilla on kuitenkin aina mukanaan kuvallinen SATOn henkilökortti, josta asukaskin tietää, että taloon tuleva on oikealla asialla. Ja vaikka kuvaajalla voi olla hoppu, silloin tällöin voi hetkeksi pysähtyä jutustelemaan ja aina on aikaa vähintäänkin moikata ohi mennessä.

”Kesää kohden asukkaita näkee enemmän viettämässä aikaa talojen piha-alueilla ja aina toisinaan tulee asukkaiden kanssa vähän rupateltua”, Emmi tunnustaa hymyillen.

Huoneistokuvauksen haasteet

Voisi kuvitella, että satojen SATOkotien kuvauskeikkojen jälkeen asunnot alkavat näyttää aivan toisiltaan. Valokuvaajat myöntävät, että parhaat kuvakulmat löytyvät jo helposti, kun pohjaratkaisut eivät niin kovin paljoa toisistaan eroa.

”Aina on kuitenkin virkistävää päästä kuvaamaan esimerkiksi ihan upouusia vuokra-asuntoja”, Sarah hymyilee. ”Ja SATOlla on myös monia erikoisempiakin koteja, joita kuvausreissuilla tulee vastaan.”

”Toki parissa vuodessa talot alkavat tulla jo tutuiksi, ja etukäteen useimmiten tietää, millainen koti oven takana odottaa kuvausta”, Emmi nauraa.

Kuvassa Sarah seisoo kameran kanssa loft-asunnon parvikerroksen portailla ja Emmi kulkee alitse kukallisessa mekossa kamera käsissään.
Valokuvaajat osuvat harvoin samaan aikaan samaan paikkaan. Kahden kerroksen kodissa oli onneksi tilaa kuvata.

Molemmat kuvaajat kertovat oppineensa paljon asuntojen kuvaamisesta. Laajakulmalinssi, käsisalama ja tukeva teline kulkevat matkassa, ja ainoat haasteen poikaset ovat luonnonvalon määrä, tyhjäksi luullusta asunnosta vielä muuttoa tekevä asukas ja satunnaiset muut sattumukset.

”Joskus on käynyt vahinkoja tiedonkulussa ja asiakas onkin esimerkiksi siirtänyt muuttoa hieman, jolloin ovella on ollut muuttopuuhat vastassa. Tilanteista on selvitty hyvässä hengessä pahoittelulla”, Emmi kertoo.

”Kerran olin kadottanut kotiavaimeni kesken työpäivän ja huomasin tämän vasta omassa kotipihassani”, Emmi jatkaa. ”Suljettuani pois muut vaihtoehdot, lähdin ajamaan uudelleen toiselle puolelle pääkaupunkiseutua ja kiersin kuvausreittini, josko avaimet tulisivat vastaan. Erään talon ilmoitustaululta ne sitten onneksi löytyivät, kun joku ystävällinen asukas oli ne huomannut ja nostanut esille. Nykyään säilytän avaimiani eri paikassa kuin kuvauskohteen avaimia.”

Parasta on tyytyväinen asiakas

Niin Emmi kuin Sarahkin tekevät valokuvauskeikkoja omilla toiminimillään kotien kuvaamisen ohessa.

”Omin juttuni on ihmisten kuvaaminen, ehdottomasti. Kuvaan paljon vastasyntyneitä sekä muita perhekuvauksia, ja minulle on muodostunut jo useampia vakioasiakkaita, joiden elämänvaiheita olen kuvannut odotuskuvista häihin”, kertoo Emmi.

Edellisenä viikonloppuna häät alusta loppuun kuvannut Sarah fiilistelee: ”Tykkään pehmeästä valosta ja siitä, että kuvissani on syvyyttä ja kauniita sävyjä.”

”Palkitsevinta on saada positiivista palautetta. Myös se, kun pystyt ikuistamaan tärkeitä hetkiä ja siten ilahduttamaan asiakkaita.”

”Kyllä se on juuri näin: Palkitsevinta on tyytyväinen asiakas”, Emmi nyökkää. ”Nautin siitä, että saan omalla työlläni luoda toiselle ihmiselle jotain tärkeää ja kallisarvoista.”

Emmin ja Sarahin ihania kuvia löydät Instagramista

@kaukelin
@fotografsarahmaria

Tutustu seuraavaan satolaiseen

Business Designer Anneliina Sipiläinen kehittää SATOn palveluita asiakkaita osallistamalla ›

Kuvassa yksiö Jokiniityntiellä Kirkkonummella. Linkki vie SATOn uusiin ja uudistettuihin vuokra-asuntoihin