
Arjen niksi: Näin säästät rahaa tavoitettasi varten
Tuliko kesälomalla käytettyä enemmän rahaa kuin oli tarkoitus? Odotatko joka kuukausi palkkapäivää malttamattomana? Rahan säästäminen voi tuntua vaikealta, mutta pienillä teoilla se muuttuu tavaksi. Nappaa niksit talteen ja aloita säästäminen sinulle sopivalla tavalla!
1. Tulot ja menot paperille
Ennen säästämistä on hyvä katsoa, paljonko sitä rahaa oikeasti menee kuukaudessa esimerkiksi ruokaan, vaatteisiin tai viihteeseen. Kirjaa ylös tulosi ja menosi sentilleen. Laske mukaan myös pienet ostokset ja kuukausimenot, sillä ne kerryttävät salakavalasti menoja.
2. Mikä on tavoitteesi?
Tavoite voi olla mikä tahansa sinulle tärkeä asia, jonka haluat saavuttaa. Haluatko puskurin tulevaisuuden varalle tai rahaa leppoisia eläkepäiviä varten? Tavoite voi myös olla uusi huonekalu, lomamatka, auto, harrastusvälineet tai vaikkapa kodin maalausprojekti.
3. Vähän kerrallaan
Sinun ei tarvitse säästää heti suurta määrää rahaa kerralla. Valitse aluksi tasasumma, jonka voit hyvillä mielin laittaa säästötilille joka kuukausi. Kun olet jonkin aikaa säästänyt tämän tietyn summan rahaa, voit siirtyä isompiin summiin.
Voit kokeilla myös hauskaa kikkaa: jos käyttötililläsi on esimerkiksi 574,50 euroa, laita 74,50 euroa säästötilille.
Miten säästän opiskelijana? Kurkkaa niksimme täältä »
4. Rahabingo on hauska tapa säästää
Säästämisestä voi tehdä myös hauskan pelin. Kokeile säästöbingoa ja piirrä ruutuvihkoon 4x4 ruudukko. Jos tavoitteenasi on säästää esimerkiksi 1 000 euroa, kirjaa jokaiseen ruudukkoon 62,50 euroa. Voit myös kirjoittaa pienempiä summia, kunhan ruudukon yhteistulos on 1 000 euroa. Aina kun säästät summan, viivaa sen yli.
5. Katso vaatekaappi läpi
Vaatteisiin ja kenkiin kuluu usein paljon rahaa, mutta silti tuntuu, että kaapissa ei ole mitään päällepantavaa. Pohdi siis, mikä on tyylisi. Mistä vaatteista oikeasti pidät ja mitkä tuntuvat mukavalta päällä? Kurkkaa esimerkiksi Maijun vinkit vaatteiden karsimiseen ja tyylin löytämiseen! Kun tiedät, mikä pukee sinua parhaiten ja missä vaatteissa tykkäät olla, et tee enää heräteostoksia vaatekaupoilla. Jos puolestaan mielit uutta vaatetta, kannattaa katsastaa kirpputorit ja nettikirpparit. Säästät rahaa ja voit samalla myydä vanhoja vaatteitasi pois.
6. Sovellukset ja viihdepalvelut vievät huomaamatta rahaa
Netflix, HBO, Spotify, Amazon Prime, mobiilipelit - vaihtoehtoja löytyy runsaasti sekä puhelimesta että telkkarista. Katso läpi käyttämäsi palvelut ja päätä, mikä niistä on oikeasti käytössä ja mitä ehdit katsoa tai kuunnella ja laita muut tauolle. Selaa myös muut sovellukset, joihin menee muutama euro kuukaudessa rahaa. Löytyisikö sovellukselle ilmainen vastine?
7. Kokkaa kotona
Vanha, mutta toimiva rahansäästövinkki on kokata kotona aina kun mahdollista. Kokkaa suurempi annos itsellesi tai perheelle, jotta jääkaapista tai pakastimesta löytyy ruokaa nälän yllättäessä. Jos pidät leipomisesta, kannattaa leipoa pullaa sekä leipää pakastimeen.
Ruokakaupassa suosi maustamattomia ja leikkaamattomia lihoja ja kurkkaa myös alelaari ja punalapputarjoukset.
8. Tee säästämisestä tapa
Säästäminen auttaa ymmärtämään, mitkä menot ovat oikeasti tärkeitä ja mitkä eivät. Kun säästämisestä tulee tapa, ei se ole enää vaikeaa. Aloita siis pienin askelin, jotta onnistut! Tulevaisuudessa se palkitsee ja vie sinut lähemmäs asettamiasi tavoitettasi.
Kun säästöt kasvavat, voit tutustua rahasto- ja osakesijoittamisen maailmaan. Et tarvitse suurta pääomaa sijoittamiseen. Päästessäsi säästötavoitteeseesi, voit tehdä sijoittamisesta seuraavan maalitaulusi!