Nuku tähtien alla omalla parvekkeella

Elokuun hämärtyvä ilta, unikaverinasi raikas ulkoilma ja tähtitaivas. Yö parvekkeella on virkistävä irtiotto arjesta, jota muistellaan vielä pitkään. Osallistu nuku yö ulkona -haasteeseen ja poimi vinkit syksyiseen parvekeyöpymiseen.

1. Nuku yö ulkona teemapäivänä

Elokuun viimeisenä lauantaina on Nuku yö ulkona -teemapäivä. Tuolloin tuhannet ihmiset yöpyvät saman tähtitaivaan alla, kukin omalla tyylillään. Teemapäivä on oiva tilaisuus tehdä irtiotto arjesta ja suunnitella miniloma kotisi kattoterassille tai parvekkeelle.

Tempaukseen osallistuminen ei vaadi valtavaa panostusta eikä teltta selässä samoilua. Voit nukkua ulkona kotisi parvekkeella! Nappaa kainaloosi ystävä tai puoliso, tee parvekkeelle yhteinen seikkailu tai kokeile rajojasi nukkumalla yksin. Pystytä teltta, levitä makuupussi ulkosohvalle, kanna telineessä oleva riippumatto parvekkeelle tai rakenna sänkypesä. Vain taivas on rajana sille, millä tavoin parvekkeella voi nukkua – tarvikkeet sinulla todennäköisesti jo on, joten anna palaa! Varoitus: tähän saattaa jäädä koukkuun.

Nuku yö ulkona -teemapäivä ›
Yöretki parvekkeelle lasten kanssa ›

2. Tee tähtiretki terassille

Syksyn pimenevä yö houkuttelee pihalle tai parvekkeelle tarkkailemaan tähtiä. Tähtiretken jälkeen onkin tunnelmallista jäädä köllöttelemään parvekkeelle, tähtitaivaan alle sijatulle sängylle.

Taivaan tutkailun voit aloittaa paljain silmin – nosta vain katseesi ylös! Jos kuitenkin haluat edetä askelta pidemmälle, jo tavalliset kiikarit auttavat.

Pohditko, mikä tähti loistaa taivaalla juuri edessäsi? Tähtikuvioiden tunnistamiseksi on ladattavissa useita sovelluksia, kuten Ursan ilmainen Tähtikartta. Osoita kännykälläsi taivasta ja katso, mitä tähtiä sillä suunnalla tuikkii.

Entäpä jos taivas on pilvessä tai katuvalot vaikeuttavat tähtien tarkkailua? Ei hätää – tähtitaivaan tunnelmaa voit luoda myös valoketjuilla tai vaikkapa projektorilla, joka heijastaa tähtitaivaan parvekkeen kattoon. Muista kuitenkin napsauttaa kirkkaimmat valot päältä ennen yöpuulle käymistä, jotta ne eivät häiritse naapureittesi unta.

Ursan tähtikartta -sovellus ›

3. Loihdi parvekkeelle glamping-elämys

Oletko kuullut glampingista eli luksustelttailusta? Glamping eli glamour camping tarkoittaa viiden tähden telttailua kaikin mukavuuksin. Luksusteltan voit rakentaa itse kotisi parvekkeelle, ja muut mukavuudet saat helposti omasta SATOkodistasi.

Luksusteltassa nukutaan kuin hotellissa konsanaan. Tuo siis parvekkeelle paksu patja, oikea peitto ja runsaasti tyynyjä. Viritä patjan ylle telttakatos, tai jos et omista sellaista, käytä hyttysverkkoa tai vaikkapa lakanaa. Valaise parveke lopuksi valoketjuilla tai tekokynttilöillä.

Siemaile limonadia tai kuohuviiniä ja herkuttele hyvällä ruoalla. Ota mukaan myös viihdykettä: pelaa porukalla lautapeliä, katso läppäristä tai tabletista elokuvaa tai uppoudu kirjaan.

Kun silmät alkavat painaa, voit nukahtaa pehmoiseen parvekesänkyyn ja nauttia raittiin ulkoilman antamasta syvästä unesta.

4. Tuo metsän tunnelmaa parvekkeellesi

Haluaisitko yöpyä metsässä, mutta et kävellä loputtomasti, jotta pääsisit kivaan paikkaan? Jännittääkö metsässä nukkuminen? Kotisi parveke on turvallinen retkipaikka, jossa olet vaeltamatta perillä. Pienellä vaivalla ja mielikuvituksella voit kokea ainutlaatuisen metsäelämyksen heti kotisi seinien ulkopuolella.

Loihdi metsäinen tunnelma parvekekukilla, sisältä tuoduilla viherkasveilla tai jopa istuttamalla parvekkeelle puu. Tärkeä osa metsäretkeä on myös metsän tuoksu. Sen saat aikaan suitsukkeella tai tuoksukynttilällä.

Viilenevän illan retkievääksi maistuvat vaikkapa eväsleivät, höyryävä kaakao ja vaahtokarkit.

Pystytä parvekkeellesi teltta tai levitä makuualusta. Sujahda makuupussin sisään ja laita kuulokkeisiin esimerkiksi Spotify-palvelusta nuotion rätinää tai metsän öisiä ääniä. Kun suljet silmäsi, voit kuvitella itsesi aarnimetsään ja antaa puiden huminan tuudittaa sinut uneen.