Vielä ennätät kukittamaan parvekkeen - mikä näistä olisi sinun kukkasi?

Mitkä kesäkukat olisivat sopivimmat kaverit sinun parvekkeellesi? Anna kukkien itsensä kertoa.

Ahkeraliisa

Viihdyn varjoisalla parvekkeella, mutta vielä keväällä arastelen kylmää. Syystuulien saapuessa olen jo karaistunut, ja silloin kestän niitä hieman paremmin. Olen kaikin puolin helppohoitoinen, ja pudotan kukkani omatoimisesti. En kuitenkaan pidä kuivumisesta, joten minua on kasteltava säännöllisesti.

Taimeni ovat pienikokoisia, mutta kasvan vauhdikkaasti. Ulkomuodoltani olen mätäsmäinen ja viihdyn myös amppelissa. Käytä sijoittamisessani mielikuvitusta. Amppelin lisäksi viihdyn ruukkussa vaikka porrasjakkaralla tai seinätelineessä.

Omaa tilaa tarvitsen jonkin verran. Siksi istutusvälin on hyvä olla noin 25 senttiä taimen keskeltä toisen taimen keskelle.

Ihastele kuviani DuckDuckGossa ›

Kesäbegonia

Sään suhteen olen kaikkiruokainen ja viihdyn monenlaisilla kasvupaikoilla. Minua ei tarvitse nyppiä, joten olen todella helppohoitoinen ja sovin aloittelevankin viherpeukalon parvekkeelle. Olen myös laiskanpuoleisen kastelijan kaveri.

 Kasvan noin 20 senttiä korkeaksi. Istutusvälini saa olla 20 senttiä.

Ihastele kuviani DuckDuckGossa ›

Koristebataatti

Viihdyn aurinkoisella parvekkeella ja olen sitä mieltä, että kasvien ei aina tarvitse olla reippaasti kukkivia, vaan minunlaisiani vihreitä tai punertavia runsaslehtisiä kukattomiakin tarvitaan. Sovin erityisen hienosti kumppaniksi kukkalaatikkoon hillitsemään toisten kasvien kukkaloistoa. Olen hauskannäköinen, matala ja hieman roikkuva kasvi. Jätä minulle väliä kaveriin noin 30 senttiä.

Lämpimänä kesänä palkitsen kasvattajani pienillä syötävillä bataateilla. Seuranani voit kasvattaa ruokapöytään esimerkiksi yrttejä, amppelimansikkaa, tomaattia ja lehtisalaattia.

Ihastele kuviani DuckDuckGossa ›

Petunia

Olen aurinkoisen tai puolivarjoisen kasvatti. Kasvan riippa- ja pystymuodossa. Amppeliin taipuu parhaiten pikkusiskoni miljoonakello eli pienempikukkainen versio itsestäni.

Kuivuneet kukkani on nypittävä pois, minkä voi ottaa vaikka meditatiivisena puuhasteluna. En kestä voimakasta kuivumista, enkä välitä sateesta. Pintamultani saa kuivahtaa, mutta syvemmällä ruukussa on oltava kosteaa.

Kun kasvan, venyn korkeaksi ja vaadin tilaa myös sivusuunnassa. Jätä minulle tilaa 20 cm. Kun jaksat hoitaa minua säännöllisesti, lupaan kukkia kauniisti pakkasiin asti.

Ihastele kuviani DuckDuckGossa ›

Samettikukka

Minä olen nätti ja tuoksuva ja kestävä ja suosittu. Ja vaatimaton. 

Pidän auringosta ja olen hyvä tuhohyönteisten karkoittaja. Voit kasvattaa minut siemenistä ja istuttaa parvekelaatikkoon, kunhan hallayöt ovat menneet. Kukin mielelläni, ja ilahdun, jos kuihtuneet kukkaseni poistetaan tasaisin väliajoin. Olen keskiverto, kun kastelua mietitään. Loppujen lopuksi tosi helppo kesäkaveri.

Parvekkeelle kannattaa valita lyhytkasvuinen lajikkeeni, jollet pohdi laatikkoistutusta seinän viereen. Siihen sopii isosamettikukka-sisareni, joka voi venähtää pituutta jopa 60 senttiä!

Ihastele kuviani DuckDuckGossa (kaunistan myös tämän jutun yläreunaa) ›

Tähtisilmä

Muistutan päivänkakkaraa, mutta olen eri tyyppi. Etelä-Euroopassa olen yleinen, sillä rakastan hellettä ja auringonpaahdetta.

Minulla on muhkeat ja nahkeat lehdet ja kasvan pystysuuntaan ruukussa tai kukkalaatikossa. Kun nypit nahistuneet kukkani, kasvatan uusia tilalle. Väreissäni on vaihtoehtoja ruskeasta violettiin ja monta muuta upeaa sävyä. Olen ulkomuodoltani kaikin puolin viehättävä.

Minua ei tarvitse kastella usein, ja multani saa jopa hieman kuivahtaa. Kun kastelet minua, tee se kunnolla reilulla määrällä vettä. Pidän lisäravinteista. Minua voit lannoittaa perinteisellä kanankakalla tai kesäkukkalannoksella noin kerran viikossa.

Ihastele kuviani DuckDuckGossa ›

Etkö vieläkään osaa valita?

Katso lisävinkit: Näin valitset kasvit parveketyyppisi mukaan ›

Artikkeli on julkaistu alunperin 21.4.2016, päivitetty 1.5.2020