Säästä sähköä vuokra-asunnossa - 10 vinkkiä sähkölaskun pienentämiseen

Haluaisitko nipistää sähkölaskustasi? Jo pienillä arjen muutoksilla voit vähentää vuokrakotisi energiankulutusta – mistä kiittää niin luonto kuin lompakko. Kokosimme Fortumin kanssa kymmenen näppärää niksiä, joilla voit säästää sähköä.

1. Löydä kodillesi sopiva sähkösopimus

Säästät sähköä ja luontoa, kun valitset ilmastoystävällisen sähkösopimuksen. Hyödynnä Fortumin etu ja räätälöi OmaSATOsta juuri sinulle sopiva sähkösopimus. Haluatko uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä? Se onnistuu. Entäpä aurinkoenergia? Sekin on mahdollista. Ja mikä parasta, samalla säästät sähkölaskussa.

2. Sammuta ylimääräiset valot ja laitteet

Kun illat alkavat hämärtyä, moni saattaa huomaamattaan napsauttaa kaikki kodin valot päälle. Sammuta valot niistä huoneista, joissa et oleskele. Näin säästät vuodessa energiaa arviolta sen verran, minkä lamput kuluttavat 200 tunnissa. Sama pätee myös elektroniikkaan: ethän jätä televisiota päälle, jos et katso sitä.

3. Suosi energiaa säästäviä polttimoita ja valoja

Fortumin Business Manager Tuomas Yrttiaho opastaa, että led-lamput ovat sähköä säästävälle loistava ratkaisu:

”Kun vaihdat perinteiset hehku- ja halogeenilamput led-lamppuihin, vähennät 60–80 % valoihin kuluvaa sähköä. Ledit ovat usein hintavampia, mutta myös kestävät hehkulamppuja pidempään.”
Voit myös kokeilla älyledejä, joita voit säätää kännykästäsi kodin ulkopuolellakin.

Haluatko lisää valaistuksen säästövinkkejä? Käy katsomassa Fortumin säästö- ja turvallisuusvinkit kodin valaistukseen.

4. Turha lataaminen rasittaa laitetta

Moni jättää puhelimen lataamaan myös sen jälkeen, kun se on jo täysin ladannut. Jatkuva lataaminen vie sähköä ja samalla kuluttaa salakavalasti laitteen akkua. Muista siis välillä ottaa lataustöpseli irti seinästä. Laitteet kannattaa myös sammuttaa kokonaan eikä jättää valmiustilaan. Esimerkiksi tietokone, pelikone, modeemi ja digiboksi kuluttavat valmiustilassa useita kymmeniä watteja.

5. Säädä kylmälaitteiden lämpötiloja

Jääkaapin ja pakastimen ei tarvitse olla jatkuvasti täydellä teholla. Sopiva lämpötila jääkaapissa on 4 °C ja pakastimessa -18—19 °C. Jäähdytä ruoat esimerkiksi parvekkeella ennen pakastusta tai jääkaappiin nostamista. Kylmälaitteiden oikealla käytöllä voi vähentää 10 prosenttia niiden vuotuisesta energiankulutuksesta. Tämä tarkoittaa laitteesta riippuen 20–100 euron vuosittaista säästöä.

Muistathan sulattaa pakastimen ja siivota jääkaapin, jotta molempien käyttöikä säilyisi pitkänä. Säästät samalla sähköä, kun laitteet toimivat kunnolla.

Suosi liedellä valmistuvia ruokia ja tee uunissa monta ruokaa kerralla.

6. Vältä hukkasähköä ruoanlaitossa

Uunin käyttö kuluttaa tuplasti enemmän sähköä kuin lieden. Erityisesti kuumaa uunia vaativat pikaruoat, kuten ranskalaiset ja pakastepitsa, vievät paljon energiaa. Tee uunissa monta ruokaa kerralla ja hyödynnä jälkilämpö.

Keittiössä voi säästää myös vedenkulutuksessa. Jos mahdollista, suosi astianpesukonetta, koska käsinpesu kuluttaa enemmän lämmintä vettä. Pese astianpesukoneesi säännöllisesti, niin astiat tulevat puhtaammiksi lyhyemmälläkin ohjelmalla. Kun vaihdat normaaliohjelman pikaohjelmaan, voit säästää sähköä jopa 60 prosenttia.

7. Hyödynnä höyry

Jos otat kuuman suihkun, kannattaa siitä tullut lämpö ja höyry hyödyntää. Voit ripustaa esimerkiksi ryppyisen kauluspaidan roikkumaan lähelle suihkua, jolloin höyry suoristaa ryppyjä. Se vie pidempään kuin silitysrautaa käyttäessä, mutta säästää energiaa.

Lisäksi höyry poistaa tunkkaisia hajuja, joten ummehtunut paita saa nopean freesauksen. Varothan kuitenkin, ettet roiski vettä paidan päälle.

Kun uuden lain mukaiset vesimittarit yleistyvät, myös suihkussa lotraaminen kallistuu. Ota haltuun helpot vedensäästövinkit!

8. Säästä sähköä saunassa

Moni heittää kovat löylyt saunassa ja se tarkoittaa korkeampaa sähkön kulutusta. Jos haluat saunoa säästeliäämmin, 70—80 astetta on hyvä lämpötila. Lisäksi saunan lämmittäminen useasti viikossa vie paljon sähköä.  Sähköä säästääksesi saunomista kannattaa siis harventaa.

Tästä voit kurkata, kuinka paljon esimerkiksi kahden hengen saunallinen kerrostalokoti kuluttaa sähköä vuodessa.

9. Pese täysiä koneellisia

Täytä astianpesu- ja pyykinpesukone täyteen. Sähkön lisäksi säästät suuren määrän vettä. Pestessäsi pyykkiä tarkista, mitkä vaatteet voi pestä matalassa lämpötilassa. Esimerkiksi tavallinen t-paita raikastuu jo 20 asteessa. Ota huomioon myös pyykinpesuaineiden ohjeet, jotka antavat osviittaa pesuaineen määrästä. Näin saat parhaimman lopputuloksen ilman kuumaa pesulämpötilaa.

10. Suosi uudempaa teknologiaa

Uudemmat laitteet ovat energiatehokkaampia kuin vanhat ja ne vievät tämän vuoksi vähemmän sähköä. Tämä ei tarkoita, että kauppaan pitäisi heti juosta ostamaan uusia kodinkoneita tai viihde-elektroniikkaa. Sitten kun uuden laitteen hankkiminen on ajankohtaista, vältä sähkösyöppöjä ja valitse sellainen, jonka energialuokka on hyvä eli A+ tai korkeampi. Laitteen käyttö kuitenkin lopulta määrää sähkön kulutuksen. Jos energiatehokas televisio on turhaan päällä joka päivä, ei hyvä energialuokitus säästä sähköä tai rahaa.

Mitkä laitteet vievät eniten sähköä? Käy kurkkaamassa Fortumin listaamat kodin energiasyöpöt ›

Juttu on julkaistu alun perin syksyllä 2021 ja päivitetty syksyllä 2022.