Työpiste kunnossa

Oletko sinä yksi monista etätyötä puurtavista suomalaisista? Mikä on työpisteesi tilanne? Käytännöllisyyden lisäksi kannattaa satsata viihtyisyyteen ja tuoda työpersoona esiin sisustuksessa.

Työskentely tai opiskelu kotona on monelle arkipäivää, ja koronapandemian myötä etätöitä tekee entistäkin useampi suomalainen. YLEn Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan noin puolet etätöitä tekevistä haluaa jatkaa oppimaansa etätyörutiinia myös pandemian jälkeen.

Niin etätyössä kuin kotona opiskelussa työpisteen viihtyisyys ja käytännöllisyys nousevat arvoon arvaamattomaan.

Millaisen työpisteen tarvitset, riippuu tietenkin siitä, millaista työtä teet ja miten haluat työskennellä. Toimivuuden lisäksi kannattaa kuitenkin satsata työpisteen estetiikkaan. Anna työpersoonasi loistaa myös kotona.

Työpiste pienessä vuokra-asunnossa | SATO
Normaalia pienempi pöytä toimii hyvin kapeassa makuuhuoneessa tai pienessä yksiössä. Lasipinta ja peili päästävät huoneen lluonnonvalon oikeuksiinsa.

Keskittymistä vaativissa tehtävissä, kirjoitustyössä ja päätetyöskentelyssä pöytä ja hyvä työasento ovat erityisen tärkeitä, sillä pitkään istuessa hartiat ja selkä ovat koetuksella. Jos kotona työskentely on päivittäistä ja kestää kerrallaan useamman tunnin, kannattaa työtuoliin ja työpöytään jo panostaa enemmän ja harkita säädettäviä kalusteita.

Tavishuonekalujakin voi toki säätää etätyöhön sopivaksi. Jos ruokapöydän tuoli on liian matala, hanki pyllyn alle napakka istuintyyny, joka tuo pari senttiä lisää tuolin korkeuteen. Seisomakorkuiseksi pöydäksi voit nostaa siivouskomerosta silityslaudan ja sen päälle laatikon tai pinon kirjoja säätääksesi korkeuden itsellesi sopivaksi.

Kun työvälineet ovat kehittyneet inhimillisemmän kokoisiksi, ei tarvetta massiivisille työ-, kirjoitus- tai tietokonepöydille enää ole.

Tarjolla olevien kevyiden työpöytien ansiosta työpisteen saa helpommin luontevaksi osaksi muuta sisustusta. Samalla myös erilliset työhuoneet ovat yhä harvemmin osa kotia. Kevyt työpöytä sulautuu helposti esimerkiksi olo- tai makuuhuoneen sisustukseen.

Etätyöpiste, jossa soma haitaripöytä | SATO
Väliaikaiseen etätyöhön sopii kevyt, jopa taitettava pöytä, jonka käyttötarkoituksen voi muuttaa etätyön jälkeen.

Työpöydän sijoittelussa kannattaa huomioida riittävä valon määrä. Ikkunan edessä auringonvalo piristää ja maisemassa on mukava lepuuttaa silmiään päätetyöskentelyn välissä. Jos et voi sijoittaa pöytää ikkunan eteen, kannattaa se sijoittaa mahdollisimman valoisaan paikkaan, kuten sivuseinälle, kunhan valo ei heijastu tietokoneen ruudulta.

Tärkeintä on, ettet istu selin ikkunaan.

Työpisteellä on hyvä olla erillinen työpöytävalaisin. Myös polttimolla on väliä: Lukemiseen ja koneella työskentelemiseen suositellaan viileää valkoista valoa.

Laskin ja persoonallinen nitoja etätyöpisteellä | SATO
Pidä työpisteellä vain olennaiset tavarat, mutta mausta ne omalla työpersoonallasi.

Päivän päätteeksi

Oli työpisteesi minkälainen tahansa, kun työaikasi päättyy, "sulje" työpöytä. Sammuta valo, ota rituaaliksi vaikkapa suihkuttaa työpöydällä majaileva huonekasvi ja laittaa muistiinpanovälineet tai työpuhelin siististi pöydän kulmalle. Ja jos käytät tietokonetta myös muihin kuin työasioihin, siirry koneen kanssa pois työpöydän äärestä.

Miten saat vuokrakodin järjestykseen | SATO

Etsitkö kotia työpisteellesi? Selaile vapaita vuokra-asuntoja ja täytä hakemus »

Työpöydät, työpöytien tavarat, Vitran Eames-tuoli, pöytävalaisin, peili ja huonekasvit kuvausrekvisiittaa, paperikori Granit, matto Kierrätyskeskus, vuodevaatteet ja kynätelineet Stockmann. Jos remontointikärpänen puree, lue lisää SATOn omatoimiremontista täältä, ja tägää meidät somessa #SATOjaideoita.

Artikkeli on julkaistu alunperin 29.7.2016, päivitetty 27.4.2020.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin