Arjen niksi: Mitä vuokrasopimuksen tekemisessä pitää huomioida?

Miten löytää sopiva vuokrakoti ja mitä vuokrasopimuksen allekirjoittamisessa kannattaa muistaa? Kokosimme vinkit, joiden avulla asunnon vuokraaminen sujuu mutkattomasti.

1. Etsi kotia avoimin mielin

”Moni haluaa edullisen vuokra-asunnon läheltä keskustaa. Tällaiset kodit ovat varsinkin isoissa kaupungeissa kiven alla, joten kannattaa olla vähän avarakatseisempi, ja tutustua myös muihin alueisiin. Hyvien liikenneyhteyksien ja palvelujen ääreltä löytyy tosi kivoja vaihtoehtoja”, vinkkaa SATOn myyntiassistentti Birgitta Mellanen.

Tutustu vapautuviin koteihin ja täytä asuntohakemus »

Saat meiltä asuntotarjouksen tai tarkentavan kyselyn, kun sopiva asunto vapautuu. SATOssa asuntohakemus on voimassa niin kauan kuin asunto on vapaana eikä siihen ole tehty vuokrasopimusta.

Kuvassa on Myyrmäelle valmistunut uusi kerrostalo.

2. Käy tutustumassa asuntoon

Etenkin suosittujen asuntojen saamisessa nopeus on valttia. ”Me tarjoamme usein samaa asuntoa useammalle hakijalle. Tällöin asuntonäytön sopimisessa kannattaa olla vikkelä, ja ilmoittaa meille heti, kun tietää haluavansa asunnon”, Birgitta sanoo.

Ripeästä asuntohausta huolimatta asuntoon on viisainta tutustua aina paikan päällä. Jos huomaat asunnossa puutteita, ilmoita niistä hyvissä ajoin meille, sillä allekirjoittaessasi sopimuksen hyväksyt asunnon siinä kunnossa, missä se on allekirjoitushetkellä.

Jos ei pääse itse katsomaan asuntoa, kannattaa pyytää kaveria tai tuttavaa menemään asuntonäytölle.

Asunnon etsiminen | SATO

3. Tutustu vuokrasopimuksen ehtoihin huolella

Selkeät vuokrasopimusehdot ovat sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu. Tutustu vuokrasopimuksen ehtoihin huolella ja kysy rohkeasti lisää, jos joku kohta on epäselvä. SATOssa voit allekirjoittaa vuokrasopimuksen joko sähköisesti tai paikan päällä toimistollamme.

”Me käymme aina asiakkaan kanssa sopimuksen ehdot läpi, jolloin on helppo selventää vuokrasopimuksen sisältöä”, Birgitta kertoo, "Sopimuksen allekirjoitustilanteessa ei ole kiire mihinkään, eikä ole olemassa tyhmiä kysymyksiä."

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus?

SATOkotien vuokrasopimus on pääsääntöisesti toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka vähimmäiskesto on 12 kuukautta.

Jos et viihdykään SATOkodissasi sovittua vähimmäisaikaa ja haluat irtisanoa vuokrasopimuksen päättymään sitä ennen, laskutamme sinulta yhden kuukauden vuokraa vastaavan summan sopimuksesi päätyttyä.

Vakuus

Suurimmassa osassa SATOkoteja vakuus on pyöreät nolla euroa.

Meiltä kysytään usein vakuuden suuruutta, ja yllätys on iloinen, kun kerromme että vakuutta ei ole.

"Pyydämme vakuuden pääsääntöisesti vain silloin, jos kotipaikka on muualla kuin Suomessa, tai on maksuhäiriömerkintöjä”, Birgitta kertoo.

Lemmikit

”Kaikenlaiset lemmikit ovat tervetulleita SATOkoteihin, mikä ilahduttaa monia vuokrakodin etsijöitä. Ainoastaan Ida Aalbergin tie 1:n opiskelija-asuntoihin ei voi ottaa lemmikkejä”, sanoo Birgitta.

Tupakointi

SATOkodeissa ei saa tupakoida. Osa taloista on kokonaan savuttomia, jolloin myöskään parvekkeilla tai pihalla ei saa tupakoida.

4. Ennen muuttoa: vakuutukset ja sähkösopimus kuntoon

Hanki uuteen kotiisi laaja kotivakuutus, joka sisältää sekä koti- että vastuuvakuutuksen. Voit ottaa vakuutuksen itse valitsemaltasi vakuutusyhtiöltä. 

Kotivakuutus on asukkaan oma turva vahinkojen varalta. Se kannattaa ehdottomasti olla kunnossa.

Muista tehdä sähkösopimus valitsemasi sähköyhtiön kanssa, jotta uudessa kodissasi on virta päällä heti muuttopäivästä alkaen.

Sopimukset kuntoon uuteen kotiin | SATO
Muista hoitaa sähkösopimus, kotivakuutus ja muuttoilmoitus uuteen kotiin.

”Vuokrasopimuksen tekemisen yhteydessä tulee paljon uutta asiaa, mutta mitään ei tarvitse muistaa ulkoa. Kaikki uudet asukkaat saavat meiltä tietopaketin, josta löytyy tarvittavat ohjeet ja vinkit sekä muuttoon että asumiseen”, Birgitta sanoo.

Muuttajan muistilistasta löydät muuttopuuhien tärkeimmät muistettavat. Muuttajan kannattaa kurkata myös SATOn asiakasedut, joista löytyy monta ilahduttavaa etua, aina muuttolaatikoista uuteen sisustukseen.

Tämä juttu on julkaistu alunperin elokuussa 2020 ja päivitetty marraskuussa 2021.

Birgitta on ollut töissä SATOssa jo 40 vuotta | Linkki juttuun ja kuva nauravaisesta Birgitasta

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin