Arjen niksi: Viisi vinkkiä kevätsiivoukseen

Kodin kevätsiivous onnistuu myös arjen kiireiden keskellä, kun käytät hetken aikaa suunnitteluun ja etenet askare kerrallaan. Näiden vinkkien avulla siivoat talven pölyt nurkista ja toivotat kevään raikkauden tervetulleeksi.

1. Suunnittele ja siivoa huone kerrallaan

Kevätsiivous voi tuntua suurelta ponnistukselta, jos yrität tehdä koko urakan kerralla, ja sen vuoksi siivoustyöt kannattaakin jakaa useammalle päivälle. Aloita listaamalla siivousta kaipaavat paikat, suunnittele omaan arkeesi sopiva aikataulu ja etene huone tai komero kerrallaan. Tällä tyylillä valmista tulee stressittömästi ja lähes vaivihkaa.

2. Laita parveke tai terassi kesäkuntoon

Jos kodissasi on parveke tai terassi, se voi olla hyvä paikka aloittaa siivous, sillä siistille parvekkeelle on mukava istahtaa hetkeksi huilaamaan siivouspuuhien lomassa.

Siirrä ensin parvekekalusteet, ruukut ja muut tavarat pois parvekkeelta. Harjaa tai imuroi sen jälkeen lehdet sekä roskat ja pyyhi lattia kevyesti mäntysuopaliuoksella, jos materiaali kestää vesipesun. Muista myös huoltaa parvekekalusteet, pestä parvekelasit ja mahdolliset tekstiilit. Viimeistele puhdas parveke esimerkiksi mieleisillä parvekekukilla tai tunnelmallisilla lyhdyillä.

Valitse kasvit parveketyyppisi mukaan ›

3. Vie talvivaatteet säilöön tai kiertoon

Vaatekaappi pysyy siistimpänä ja lempifarkut löytyvät helpommin, kun pidät esillä vain niitä vaatteita, jotka ovat kulloinkin käytössä. Toppatakit, neuleet ja talvikengät kannattaa siis pestä, huoltaa ja viedä vaikkapa vinttikomeroon odottamaan kylmiä kelejä. On tärkeää, että vaatteet ovat puhtaita, jotta ne eivät houkuttele tekstiilituholaisia. 

Kun siirrät talvivaatteet varastoon kesän ajaksi, ne on kivempi kaivaa esiin syksyn tullen ja uusien vaatehankintojen tekeminen houkuttaa vähemmän.

Samalla on hyvä tehdä inventaario vaatekaapin sisältöön ja viedä väärän kokoiset tai muuten epäsopivat vaatteet kirpputorille tai kierrätyslaatikkoon. Muistathan kuitenkin, että rikkinäiset vaatteet kuuluvat poistotekstiilikeräykseen tai sekajäteastiaan. Tarkat lajitteluohjeet voit tarkistaa kuntasi jätehuollosta vastaavalta yritykseltä.

Muista pestä ja huoltaa kausivaatteet ennen kuin säilöt ne vintille.

4. Pese ikkunat ja verhot

Auringonsäteet lämmittävät ja ilahduttavat keväällä – ja paljastavat armottomasti ikkunoihin kertyneen lian. Ikkunoiden paras pesuaika onkin keväällä, kun pakkaset väistyvät eikä kuuma kesäaurinko vielä porota. Ikkunanpesu kannattaa ajoittaa keväälläkin pilviseen päivään, jotta aurinko ei kuivata lasin pintaan ikäviä raitoja.

Myös verhoihin kertyy huomaamatta likaa ja pölyä, joten ne on hyvä pyöräyttää pesukoneessa sillä välin, kun keskityt ikkunoiden puunaamiseen. Jos verhot eivät kestä vesipesua, ne voi materiaalista riippuen joko imuroida tai tuulettaa ulkona.

Näin peset ikkunat etikalla ja ruokasoodalla ›

5. Pese ja raikasta matot

Lumien sulaessa varsinkin lemmikkitalouksissa ja lapsiperheissä sisään kulkeutuu helposti kuraa ja hiekkaa. Tämä näkyy usein ikävinä tahroina matoissa, ja kevät onkin siksi hyvä aika mattojen pesuun. Likaiset matot voit viedä mattopesulaan tai pestä yleiseen käyttöön tarkoitetulla matonpesupaikalla.

Muistathan, että mattoja ei saa pestä kotitalon pyykinpesukoneessa, jotta kone ei rikkoudu.

Jos matossa ei ole näkyvää likaa, voit raikastaa sen näppärästi ripottelemalla maton pintaan ruokasoodaa ja imuroimalla sen hetken kuluttua huolellisesti.

Näin peset matot kaupungissa ›

Bonusvinkki: Älä stressaa ja muista nauttia keväästä!