4 x puuhaa Pihlajamäessä

Monipuolisessa Pihlajanmäessä voi skeitata villisti tai samoilla juoksuhaudoissa.

Pihlajanmäki

Sunnuntaipyöräilijää hirvittää, kun Perko Fagerberg kiitää bmx-pyörällään ramppeja ylös ja alas, pyörii ja hyppii.
– Olen nyt harrastanut tätä kolmisen vuotta. Laji sopii hyvin tyypeille, joilta puuttuu vähän itsesuojeluvaistoa.
Fagerberg käy temppupyöräilemässä Pihlajamäen skeittipuistossa lähes päivittäin. Hänen mielestään se on Suomen parhaita puistoja.
– Graffititkin sopivat tänne, mutta toivoisin, ettei niitä maalattaisi ramppeihin. Hopeinen väri sokaisee auringon osuessa siihen, ja joidenkin käyttämä paksu maali taas tekee rampeista liukkaita.

Pihlajamäen skeittipuisto, Lucina Hagmanin polun päässä

Pihlajanmäki

Viljelypalstat uinuvat vielä talven jäljiltä, kun Pirjo Veijalainen tutkii tiluksia tottunein ottein. Hän on Pihlajamäki-seuran varapuheenjohtaja ja hallinnoi palstojen jakamista. Eläkkeellä oleva virologi on viljellyt palstaansa vuodesta 1982.
– Istutan perunaa, kurkkua, kesäkurpitsaa, sipulia ja punajuurta. Niin, ja mausteita, kuten tilliä sekä persiljaa. Kukkiakin pitää olla isot penkit.
Palstakausi alkaa toukokuun puolivälissä, kun traktori saapuu möyhentämään pellon. Alussa Veijalainen käy kastelemassa päivittäin ja vetäytyy sitten kesämökilleen.
– Kun hyvin hoitaa, niin juhannukseksi voi jo odotella ensimmäisiä perunoita.

Pihlajamäki-seuran palstat Rapakivenkuja päässä, Kehä I:n varrella

Pihlajanmäki

Kun nälkä kurnii, apuun rientää perheyritys Salaattisiskot. Salaatit ovat sen verran tuhdit, että isommallakin miehellä kuluu lautasen ääressä tovi. Itse asiassa pieni kahvila on kuitenkin Salaattisiskoille vain tukibisnes.
– Tärkein palvelumme on se, että toimitamme salaatteja ja sämpylöitä työpaikoille lounaaksi ja kokoustarjoiluiksi, yrittäjä Niina Haaksikari kertoo.
Salaattisiskot on toiminut Pihlajamäessä kymmenen vuotta. Alussa nimi ehkä kummastutti, mutta nyt myös kaupunginosan asukkaat poikkeavat kahville ja lounaalle yhä useammin.
– Tosin eräs usein käyvä rouva valitti, että ainoa vikamme on liian kaukainen sijainti. Hän kertoi asuvansa Herttoniemessä.

Salaattisiskot, Rapakiventie 2, salaattisiskot.com

Pihlajanmäki

Koska keli on mukava, on aika lähteä Pihlajamäen läpikotaisin tuntevan Keijo Mähösen ja Alma-koiran kanssa lähiseikkailulle Aarnikanmäelle. Sen päältä löytyy satoja metrejä betonivahvistettua juoksuhautaa, jonka tsaarin Venäjän armeija rakensi ensimmäisen maailmansodan aikana. Nyttemmin juoksuhaudat ovat tarjonneet nuorisolle oivan paikan harjoitella kykyjään graffitimaalauksen saralla.
Mäen alta puolestaan löytyvät luonnon omat taideteokset, hiidenkirnut Aarninpata ja Rauninmalja. Jylhät mutta karulla tavalla kauniit kivionkalot ovat lajissaan Suomen vanhimmat ja kaupunkialueella ainutlaatuinen nähtävyys. Piknikille mars!

Aarninkallio, Hiidenkirnut Rapakiventien varressa