New Yorkista poikamiesboksiin – sydän kahdella mantereella

New Yorkin sykkeestä takaisin Helsinkiin muuttanut Ville löysi uuden kodin sympaattisesta Vallilasta. Kotikulmilta on mutkaton matka niin töihin, keskustan tapahtumiin kuin lenkille merenrantaan.

”Kun tänä aamuna istuin tuolla penkillä ja solmin kenkiä töihin lähtiessäni, penkin jalka risahti poikki”, Ville nauraa sydämellisesti ja osoittaa eteisessä nököttävää penkkiä.

Pikkuruisesta eteisestä ei tarvitse ottaa kuin pari askelta, ja saapuu Villen tyylikkääseen poikamiesboksiin. Kahteenkymmeneen ja puoleen neliöön mahtuu kaikki tarpeellinen: avokeittiö, neljän hengen ruokapöytä, TV-taso, suuri sänky ja vaaterekki, jolla riippuu useampi pukupussi siistissä rivissä.

Etäältä Hämeentieltä kantautuu kolinaa, kun kahdeksikon raitiovaunu ohittaa Paavalinkirkon matkalla Arabianrantaan. Painostava ilma ja tummat pilvet enteilevät loppukesän ukkosta, mutta Villen asunnossa on hiostavasta ilmasta huolimatta mukavan viileää.

Sisustuksesta huokuu New Yorkin syke ja jenkkimeininki. Lehtikorista pilkottaa The New York Times ja leveällä, valkoiseksi maalatulla ikkunalaudalla komeilee USA:n lippu.

Mistä Villen rakkaus New Yorkiin ja Yhdysvaltoihin on saanut alkunsa?

Suurkaupungin sykkeessä

”Kipinän pidempään New Yorkissa asumiseen sain vuonna 2015, kun työskentelin siellä muutaman kuukauden”, Ville kertoo.

Suurkaupunki ja sen elämäntyyli veivät Villen sydämen. Takaisin oli päästävä.

”Kun palasin Suomeen, aloitin melkein saman tien valmistelut New Yorkiin muuttamista varten. Jo saman vuoden loppupuolella irtisanoin työpaikkani ja asuntoni”.

New Yorkissa Ville työskenteli voittoa tavoittelemattomassa organisaatiossa, joka järjestää lomamatkoja newyorkilaisille kehitysvammaisille. Parasta töissä ja vapaa-ajalla oli uusiin ihmisiin ja kulttuureihin tutustuminen. Tekemisestäkään ei ollut koskaan pulaa.

”Aina löytyi jotakin uutta kokemisen ja näkemisen arvoista.”

Osa sydämestä jäi toiselle mantereelle, mutta muistot elävät kodin esineissä. Eikä lentokaan NYCiin ystäviä tapaamaan vie kuin kahdeksan tuntia.

Kun työmatka ei nielaise koko päivää

Vallilaan Ville muutti heinäkuun alussa. Ennen muuttoaan hän sopi SATOn kanssa lattiaremontista. Nyt varpaiden alla ihastuttaa kauniin vaalea pinta. Kylpyhuone oli juuri remontoitu, mikä sekin lisäsi asumisviihtyvyyttä.

Uudessa kodissa parasta on ehdottomasti sijainti.

”Suomeen muuton jälkeen asuin kahdeksan kuukautta toisessa asunnossa. Asunto oli viihtyisä, mutta se oli liian kaukana työpaikasta ja keskustan vilinästä”, Ville kertoo.

Nyt hän hyppää arkiaamuisin raitiovaunuun ja vaihtaa Sörnäisissä metroon. Aikaa työmatkaan kuluu alle puoli tuntia.

Palvelut löytyvät kätevästi samalta kadulta tai muuten kodin välittömästä läheisyydestä, ja Villelle tärkeä luontokin on aivan kivenheiton päässä.

”Arabianrannan lenkkipolut ja merimaisema ovat ehtineet tulla jo tutuiksi, samoin kuin Vanhankaupungin koski ja Lammassaaren pitkospuut.”

Oi mikä ihana ilta!

Taustalla soi hyväntuulinen poppi. 30-luvun asuntoa koristavat ajan arkkitehtuurin mukaiset korkeat huoneet. Vanhan ajan tunnelmaa huokuu myös pieni kaasuliesi uuneineen.

Ville tykkää luoda kotiinsa lämmintä tunnelmaa lempeällä kynttilänvalolla. TV-tasolla on useampi valkoinen kynttilä, jotka kertovat muun muassa ystävyyden reseptin.

”1 hyvä frendi, yhteisiä hetkiä, iloa ja naurua, lisäksi hieman hulluttelua.”

Tai kuvaavat Villen kotona vietetyn tyypillisen illan tunnelmaa.

”Oi mikä ihana ilta!”

Vaikka Villen asunto on pieni, ystäviä käy paljon kylässä. 20,5 neliöstä ei ehkä löydy kaikille tuolia, mutta istumapaikka järjestyy vaikka pörröiseltä matolta.

Seura on aina tervetullutta.

”Pidän siitä, että ystävät saattavat spontaanisti soittaa ovikelloa.”

Villen luota on helppo lähteä kaupungille tapahtumiin ja iltaa viettämään.

Poppia ja pötköttelyä

Elämää ja positiivisuutta juhlivat mietelauseet elävät myös tauluissa ja sängylle asetelluissa koristetyynyissä: ”Enjoy today”, ”Happiness is not a destination. It is a way of life.”

Ville elää kuten lauseet kannustavat, ja nautiskelu ja iloisuus täyttävät pienen yksiön.

Silloin kun Villellä ei ole ystäviä kylässä, hän pötköttää suurella jenkkisängyllään ja rentoutuu yhteiskunnallista kirjallisuutta tai kevyempiä dekkareita lukemalla. Rentoa fiilistä rytmittää aina hyväntuulinen musiikki – yleensä joko poppi tai iskelmä.

Koti on asukkaansa näköinen.

”Pidän siitä, että kotini on järjestyksessä ja viihtyisä. On rentouttavaa palata kämpälle työpäivän jälkeen, kun ei tarvitse heti siivota ja järjestellä, jotta pääsisi eteistä pidemmälle.”

Ville on asunut uudessa kodissaan vasta kuukauden, mutta kaikki on jo valmista – rikki menneen penkin tilalle täytyy tietenkin vielä hankkia uusi. Nostalgista fiilistä tuova polaroid-kuvakokoelma on sekin vielä ripustamatta. Kun se on ripustettu, syksy saa saapua Vallilaan.

Vuokra-asumisen edut – Villen vinkit:

1) Menevä maailmanmatkaaja voi helposti asua pari kuukautta ulkomailla, kun ei tarvitse miettiä oman asunnon kuluja.

2) Vuokralla asuvan on helppo vaihtaa kotia sijainnin mukaan: Jos työpaikka vaihtuu, kotiakin on helppo vaihtaa.

3) Vuokra-asumisessakaan ei tarvitse tinkiä pintojen tyylikkyydestä. Omatoimiremontilla on helppo tuunata kodista omannäköinen.
 

Onko sinulla tai ystävälläsi mielenkiintoinen koti ja tarina kerrottavana? Kutsu meidät kylään kotona@sato.fi.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin