10 vinkkiä stressittömään kotiin

Tiesitkö, että kodin sisustus voi lisätä stressiä ja aiheuttaa päänsärkyä? Luo kodistasi stressitön näillä helpoilla vinkeillä.

"Aistiystävällinen sisustus, luontoa ja puistoja sisältävät asuinpaikat, laadukkaat vapaa-ajan toiminnot sekä oma asenne lisäävät hyvinvointia ja elämänlaatuamme merkittävästi", kertoo konseptisuunnittelija Margit Sjöroos. Tässä Margitin vinkit seesteisen vuokra-asunnon saavuttamiseksi.

1. Valo vaikuttaa

Valaistuksella on iso merkitys ihmisen vireyteen. Liian vähäinen, liian sinertävä tai suora kohdevalo voivat saada olon väsyneeksi tai aiheuttaa päänsärkyä. Työtilassa on hyvä käyttää sinertävämpää valoa, koska sillä on piristävä vaikutus. Makuuhuoneeseen sopii parhaiten lämmin valo.

2. Desibelit matalalle

Huomaamatonkin taustamelu aiheuttaa jännittyneisyyttä ja päänsärkyä. Älä huudata turhaan kotona televisiota tai radiota, vaan opettele olemaan hiljaisuudessa. Akustiikkalevyt, tekstiilit ja matot vähentävät kaikua.

3. Vähennä ruutuaikaa

Vietämme liikaa aikaa digitaalisten laitteiden parissa ja altistumme jatkuvalle ärsyketulvalle, mikä ylläpitää stressiä. Karsi kotoa digitaalisia laitteita tai ainakin rajoita niiden käyttöä.

4. Vältä teräviä muotoja

Valitse kotiisi mieluiten pyöreitä tai soikeita kalusteita ja sellaisia esineitä, joiden kulmat on pyöristetty. Pyöreät muodot menevät silmän luontaisen liikkeen mukaisesti ja tekevät siten ympäristöstä miellyttävän ja turvallisen tuntuisen.

"Runsaasti aistiärsykkeitä sisältävä ja yliaktivoiva digitaalinen maailma heikentävät hyvinvointia monella tapaa. Addiktoidumme herkästi, ja on hyvä tietoisesti viettää konkreettisia, rauhoittavia ja viipyileviä hetkiä joka päivä".

5. Suosi luonnonmateriaaleja

 Puiset huonekalut tekevät olosta miellyttävän ja rauhoittavan. Kodin tekstiileissä kannattaa suosia luonnonmateriaaleja: pellavaa, villaa tai huopaa.

6. Sommittele

Selkeät ryhmät ja symmetria irtokalusteiden sommittelussa rauhoittavat ja jäsentävät tilaa. Aseta esimerkiksi tuolit molemmille puolille piironkia, ja sen päälle kaksi kynttilää tai taulu suoraan sohvan yläpuolelle.

7. Pastellisävyt kunniaan 

Vältä kodin sisustuksessa voimakkaiden värien käyttöä isoina pintoina, koska ne rasittavat mieltä. Suosi mieluummin vaaleita taitettuja sävyjä kuten pastellia.

8. Varo trendejä

Aina sisustustrendit eivät kulje käsi kädessä hyvinvoinnin kanssa. Jos muodissa on esimerkiksi tummanpuhuva sisustus, sitä ei välttämättä kannata toteuttaa omassa kodissa, koska mustalla värillä on vireystilaa laskeva vaikutus.

"Ihminen on moniaistinen, ja arjen haasteet ovat niin moninaiset, että turhia ulkoisia negatiivisia stressitekijöitä ei kannata itselleen lisätä".

9. Tavarat paikoilleen

Koti kannattaa pitää siistinä ja tavarat järjestyksessä. Epäjärjestys aiheuttaa stressiä ja energiaa kuluu tavaroiden etsimiseen, jos ne ovat aina hukassa.

10. Kasvi kaveriksi

Viherkasvit ovat loistavia sisustuselementtejä, sillä niillä on tutkitusti ihmisen terveydelle suotuisa vaikutus. Kasvien läheisyydellä on huomattu olevan muun muassa stressiä laskeva vaikutus.

Margit on kehittänyt palkitun Stress free area®-konseptin, joka on erikoistunut aisti- ja aivotutkimuksen yhdistämisestä suunnitteluun. Sjöroos on ollut mukana kehittämässä mm NCC Business Park -konseptia sekä Radisson Blue Seaside -kokoustilakonseptia. Tällä hetkellä hän kehittää Stress free area -aistiystävällinen opettajahuone -pilottia, joka on valittu myös HundrEDin 100 koulua, 100 ideaa -hankkeeseen.