10 vinkkiä yhteisölliseen kerrostaloon

Hyvä naapuruus lisää asuinviihtyvyyttä ja tuo turvaa. Näillä vinkeillä teet omasta talostasi yhteisöllisemmän.

10 vinkkiä yhteisölliseen kerrostaloasumiseen

1. Sano moi

Jos yhteisöllisyyttä lähdetään rakentamaan nollasta, tervehtiminen, hymy ja silmiin katsominen ovat ensimmäinen askel parempaan naapurisuhteeseen. Jos moikkailu tulee jo selkärangasta, kokeile vaihtaa välillä sanamuotoa. "Huomenta" tai "Hyvää viikonloppua" jäävät paremmin mieleen.

2. Tutustu talosi asukkaisiin

Vaihda naapurin kanssa pari sanaa, kun kohtaatte. Helppoja aloituksia keskustelulle ovat asumiseen liittyvät asiat. Kysy jotain esimerkiksi roskien lajitteluun, pesutuvan käyttöön tai tuleviin remontteihin liittyen. Jos olet uusi talossa, tiedustele sattuisiko naapurisi tietämään, mistä löytyy esimerkiksi alueen parhaat lenkkipolut, kivoin kahvila tai paras leikkipuisto.

3. Ole kiva naapuri

Miten mukavaa olisikaan asua sellaisessa kerrostalossa, jos kaikki huomioisivat toisensa! Toisin sanoen: siivoa jälkesi, älä jätä tavaroita lojumaan yleisiin tiloihin, äläkä metelöi yöaikaan. Jos pidät juhlat, on kohteliasta laittaa ilmoitus asiasta rappukäytävään ja pahoitella etukäteen mahdollista häiriötä. Samalla voit kutsua naapurisi mukaan juhlimaan.

4. Ojenna auttava kätesi

Jos peruskohteliaisuudet, kuten ulko- tai hissinoven aukipitäminen, ovat jo hallussa, mieti, voisitko olla naapureille muutenkin avuksi. Auta yläkerran mummoa kauppakassien kannossa tai tarjoa tukea, kun pihalla on liukasta. Jos näet, että naapurilla on jalka paketissa, kysäise, tarvitsisiko hän apua esimerkiksi kaupassa käynnissä tai roskien viemisessä.

5. Lainaa sokeria

Klassinen keino hieroa tuttavuutta naapurin kanssa on lainata tältä jotain. Älä siis heti ryntää kauppaan, jos leivinjauhe on loppu tai ruuvimeisseli kadoksissa. Apu saattaa löytyä seinän takaa, ja samalla saat tilaisuuden esittäytyä naapurillesi.

6. Perusta lainausrinki

Kaikkea ei tarvitse omistaa itse, vaan esimerkiksi porakonetta, ompelukonetta ja mehumaijaa voi hyvin lainata naapurilta. Kokoa naapureiden kanssa lista lainattavista asioista rappukäytävän ilmoitustaululle yhteystietoineen, niin olette jakamistaloustrendin ytimessä.

7. Ilahduta naapuria

Istuta pihalle kukkia, sytytä kynttilälyhty tai jätä juhlapyhänä kortti ilmoitustaululle. Pieneltä tuntuvat teot ilahduttavat naapuria enemmän kuin arvaatkaan.

8. Perusta kirjakirppis

Laita vanhat lehdet ja kirjat kiertoon oman talon sisällä. Perusta "vie ja tuo" -periaatteella toimiva kirjakirppis esimerkiksi taloyhtiön kerhotilaan tai muuhun sopivaan paikkaan.

9. Järjestä pihakirppis

Kutsu koko naapurusto yhteisiin kaappientyhjennystalkoisiin ja järjestä pihakirpputoripäivä. Innokas kokki tai leipuri voi valmistaa myytäväksi myös ruokaa. Tiedota tapahtumasta kiinnittämällä ilmoituksia lähialueen ilmoitustauluille tai järjestä Facebook-tapahtuma.

10. Naapurit someen

Perusta naapuruston kesken oma Facebook-ryhmä. Jaa ryhmässä kivoja kuvia kotialueelta, kutsuja lähialueen tapahtumiin tai ilmoita tavaroista, joita et enää tarvitse. Ryhmä toimii kätevänä väylänä myös yhteisten illanviettojen suunnittelulle tai naapuriavun tarjoamiselle.

Lähteet: 

www.apartmentguide.com

www.sunset.com

 

Lue myös Talissa asuvan Marian vinkit siihen, kuinka tutustua naapuriin.

Kurkkaa, mitä naapurit puuhaavat yhdessä niittykumpulaisessa talossa!

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin