Sinäkin olet naapuri

Kerrostalossa asutaan likellä toista. Talon viihtyisyyteen ja ilmapiiriin vaikuttaa olennaisesti se, miten asukkaat arvostavat toisiaan naapureina.

Sokerin lainaaminen naapurilta voi tuntua jopa jännittävältä, jos naapuria ei ole kertaakaan moikannut. Jokaisesta voi kuitenkin tulla huippunaapuri, jonka seinän takana on kiva asua ja jota tervehditään pihalla. Tarpeen tullen naapuri voi olla myös korvaamaton apu.

Naapuritykkäys on tutkittu juttu

Kyselimme tuhannelta yli 18-vuotiaalta 2018, mikä on heidän mielestään luontevin tapa viettaa aikaa naapureiden kanssa. Selvisi, että yli puolelle kerros- ja rivitaloasujille se olisi talkootyöt, mutta 35 % vastaajista toivoi myös yhteisiä tilaisuuksia esimerkiksi grillijuhlien merkeissä. Neljännes nuorimmista vastaajista, eli 18–24-vuotiaista, ja vanhimmista, eli yli 65-vuotiaista, toivoi tapaavansa enemmän naapureitaan yhteisten, jaettavien tilojen myötä.

Reilusti yli puolet kerros- ja rivitalossa asuvista oli sitä mieltä, ettei kaikkea tarvitse ostaa tai omistaa itse. Naapureiden kanssa voitaisiin jakaa paitsi tavaroita, myös osaamista. Eniten intoa löytyi tavaralainaamoon, yhteiseen kirpputoripisteeseen sekä siivouspalveluihin. Kolmannes toivoi naapuriapua esimerkiksi lastenhoitoon ja pienremontteihin.

Apua yhteisistä säännöistä ja yksinkertaisista asioista

Yhteiselon avuksi SATOn taloissa on yhteiset järjestyssäännöt, asukkailla on mahdollisuus järjestää iloisia tapahtumia kotitalossaan ja tiukempien tilanteiden ratkaisuun voi apua pyytää palvelupäälliköltä tai isännöitsijältä esimerkiksi OmaSATOn kautta. Kaikista simppelein keino on kuitenkin moikata naapuria!

Tervehdi itsellesi luontevalla tavalla

Pieni hymy, hein sanominen tai vaikka vilkutus ovat kaikki erinomaisia tapoja ottaa toinen huomioon. Tervehtiminen ei vaadi juttusille jäämistä, mutta sillä on suuri vaikutus ilmapiiriin. Varsinkin hississä tervehtiminen on kohteliasta, sillä samassa tilassa vietetään pieni tovi.

Osallistu toimintaan tai järjestä vaikkapa talkoot

Tehokas tapa tutustua oman kotitalon asukkaisiin on osallistua yhteiseen toimintaan esimerkiksi asukastoimikunnan puitteissa. Jos olet hyvä leipomaan tai kätevä käsistäsi, tarjoa osaamistasi muiden iloksi. Järjestä leivontailta tai pidä naapureiden kanssa yhteinen pyöränkorjausiltapäivä.

Jos haluat järjestää kotitalossasi talkoot, pihakirppiksen tai muun isomman tapahtuman, nappaa palvelupäällikköä hihasta vaikka diginä OmaSATOn kautta. Pyydä lupa tapahtumaan ja kysäise samalla, onko kotitalon budjetissa tilaa vaikka talkootarvikekuluissa auttamiseen.

Ota muut huomioon rappukäytävässä

Porraskäytävässä kaikuu, sen tietävät kaikki. Ota naapurit huomioon varsinkin, jos lähdet aikaisin aamulla tai saavut myöhään illalla. Oven paiskominen kuuluu usein monta kerrosta ylös- ja alaspäin. Säästä myös kovaääniset keskustelut kotiin tai pihalle.

Pidä paikat siisteinä

Ylitsepursuavat jäteastiat aiheuttavat ärtymystä, samoin kuivaushuoneeseen jätetyt pyykit. Litistä pahvirasiat ja järjestä pyykkisi siististi naruille. Kaikilla on mukavampaa, kun pyykkivuorolla ei aikaa kulu toisten pyykkien siirtelyyn tai jäteastialla pahvilaatikoiden taitteluun.

Tee palveluksia vastavuoroin

Naapureihin voi tutustua yhteisten aiheiden kautta. Sovi leikkitreffit pihalle tai tarjoudu auttamaan kukkien kastelussa naapurin ollessa lomalla. Tarpeen tullen ystävälliset eleet voivat olla korvaamattomia myös itselle.

Kotona - asukkaiden tarinoita ja satoja ideoita arkeen

Voisitko sinä olla naapurikummi?

SATO on aloittanut naapurikummitoiminnan, jossa naapurit auttavat tuoreita muuttajia kotoutumaan uudelle asuinalueelle.

Naapurikummi tutustuttaa uudet asukkaat talon palveluihin ja tapoihin kuten jätteiden lajitteluun ja pesutupa- sekä pysäköintikäytäntöihin. Hän antaa myös nykyisille asukkaille arkiasumisen asumisneuvontaa ja luo yhteishenkeä osallistumalla kotitalon tapahtumiin. Naapurikummi viestii SATOn suuntaan asukkaiden tarpeista.

Naapurikummi perehdytetään tehtävään koulutuksella. Hän pääsee aktiivisesti vaikuttamaan omaan ja talonsa viihtyvyyteen. Kummit saavat todistuksen koulutuksesta ja toimintaan osallistumisesta. Kummilta edellytetään suomen kielen taitoa, lisäksi toivotaan toisen kielen, erityisesti arabian, somalian, viron tai venäjän osaamista.

Jos asut SATOn talossa ja kiinnostuit tulemaan mukaan kummitoimintaan, otahan reippaasti yhteyttä sähköpostilla:

asuminen@sato.fi