Stressivapaa kodin vuokraaminen liiketoimintamuotoilun avulla

Palvelumuotoilu ja liiketoimintamuotoilu kuulostavat pienen piirin termeiltä, mutta hienojen sanojen takana oleva tekijäporukka saa aikaiseksi sinunkin arjessasi olennaisia palveluita. Sellaisia, joiden käyttö on niin helppoa, ettet edes hoksaa kuinka vaivatonta vaikkapa vuokra-asunnon löytäminen netissä on.

Kun avaat vuokranantaja SATOn nettisivun ja haluat löytää itsellesi sopivan kodin, klikkailupolkuasi ohjaa monen ammattilaisen työ. Digikehittäjien, käyttöliittymäsuunnittelijoiden, viestinnän asiantuntijoiden ja testaajien lisäksi SATOn Business Designer Anneliina Sipiläisellä on sormensa pelissä.

”Business Designer eli liiketoimintamuotoilija pyrkii kehittämään uusia liiketoimintamalleja tai parantamaan olemassa olevia asiakaslähtöisesti, käyttäjän kokemusten kautta”, Anneliina avaa työtään. ”Käytännössä tämä on muotoilun menetelmin tapahtuvaa osallistavaa ja kokeilevaakin kehittämistä, jolla pyritään luomaan arvoa niin asiakkaille, henkilöstölle kuin liiketoiminnalle.”

Kuvassa tummatukkainen Anneliina kukkapaidassa puhuu työpajan osallistujille
Työpajojen fasilitointi on yksi Anneliinan omista suosikkijutuista liiketoimintamuotoilijan työssä.

Arkikielelle käännettynä muotoilun menetelmiä voivat olla esimerkiksi tiedon kerääminen, käyttäjän havainnointi, työpajojen vetäminen sekä erilaisten palvelun käyttämisen tapojen kuvaaminen sanallisesti ja kaavioin ja näiden ”asiakaspolkujen” vertailu ja analysointi.

”Tavoitteenani on hioa sekä vuokrauksen että asumisen asiakaspolkuja. Työpöydälläni on lisäksi ympäristö- ja yritysvastuukonsepteja, jotka palvelevat asiakasta ja liiketoimintaa.”

Vastuullisuusnäkökulmien tuominen liiketoimintamalleihin koetaan Anneliinan mukaan vielä yrityksissä haastavana: ”Ne yritykset, joiden toimintojen sisään vastuullisuus on ’leivottu’, menestyvät kuitenkin keskimäärin verrattoman hyvin.”

Kuvassa kodikas keittiö ruokailuryhminen Lupajantie 2:n vuokra-asunnossa

Yhteistyötä, asiakastestausta ja ahaa-elämyksiä

”SATOssa Business Designer kehittää pääasiassa digitaalisia palveluja”, Anneliina kertoo. ”Mutta nehän toimivat limittäin SATOn henkilöstön tekemän käytännön työn kanssa, joten aina pitää ottaa huomioon isompi palvelukokonaisuus.”

Kollegat tulevat väistämättä tutuksi. Liiketoimintamuotoilijan täytyy ymmärtää asiakaspolkujen lisäksi liiketoiminnan lainalaisuudet ja hyödyntää asiantuntijoiden osaaminen. SATOssa Anneliina tekee töitä muun muassa vuokrauksen, talomestareiden, ohjelmistokehittäjien, datatiimin, vastuullisuusasiantuntijoiden, palvelupäälliköiden ja asiakaspalvelun kanssa. Kommunikointi on liiketoimintamuotoilijan työssä ykkösjuttu.

”Satolaiset vaikuttavat tosi lämminhenkisiltä ja avuliailta, ja paljon tulee ideoita eri tuuteista.”

Työssä hauskinta niin satolaisten kuin asiakkaidenkin kanssa on Anneliinan mielestä erilaisten työpajojen vetäminen: ”Itseäni ilahduttaa erityisesti, kun huomaan osallistujien saavan ahaa-elämyksiä eli pystyn hoksauttamaan uusia ideoita tai ihan mahtavia tapoja tehdä paremmin.”

Kuvassa satolaisia eli SATOn henkilökuntaa vuokra-asunnossa juttelemassa toisilleen
Maaliskuussa Anneliina veti kollegoilleen työpajan SATOkodissa Vantaalla. Työpajassa pohdittiin asuntonäyttöjen prosessia.

Työpajojen lisäksi Anneliina arvostaa asiakastestausta eli esimerkiksi uudistetun asuntohakemuksen testaamista pienen asiakasryhmän kanssa ennen palvelun julkaisua. Testaamisessa saatetaan löytää palvelun käyttöön kulmia, joita ei ole ehkä osattu etukäteen miettiä.

”Jos testauksessa löytyy korjattavia tai muokattavia asioita ennen tuotantovaihetta, ehditään vielä reagoida”, Anneliina toteaa ja huomauttaa samalla: ”Asiakaspalautekin on tavallaan testausta, ja tosi tervetullutta, mutta silloin ollaan jo pikkuisen myöhässä. Tosin ainahan voi parantaa!”

Anneliina toivoo, että hänen työnsä näkyisi mahdollisimman helppona ja stressittömänä kodin vuokrauskokemuksena digipalveluissa sekä sujuvana asioimisena OmaSATOssa: ”Se, että asiakas kertoo kaverille, että ’hei et voi uskoa, miten hyvin SATOlla toimi vuokraus, suosittelen’, olisi ehdottomasti paras kädenjälki, jonka voin jättää.”

Liiketoimintamuotoilijan urasta haaveilevia Anneliina kannustaa: ”Kannattaa rohkeasti tavoitella unelmiaan, ja kehittää osaamistaan ja tietenkin verkostoitua. Tämä on ollut huippukivaa hommaa, jossa voi haastaa itseään ja muita!”

”Palkitsevinta on, kun oma konsepti näkyy asiakkaalle asti ja siitä saa reilua palautetta.”

Etätyöhaasteita ja iloinen tiimi

Anneliina on viime marraskuussa aloittaneena verrattain tuore satolainen. Uuteen työpaikkaan tulo etätyöaikaan on sujunut melko mutkattomasti: ”No, onhan tässä omat kommervenkkinsa. Mutta meillä on mainio tiimi ja joustavat käytännöt etäilyn suhteen, yhteisesti sovittua palaverivapaata aikaa ja hauskoja etätyöhaasteita”, Anneliina hymyilee. ”Viime viikolla pidettiin kahvitauolla etälevyraati, mistä riittikin hupia!”

Työkokemuksenaan Anneliinalla on kansainvälisen projektipäällikön pestit isoissa teollisuusyrityksissä. Aalto Yliopiston Creative Sustainability -ohjelmassa opiskellessa osaaminen laajeni kestävän liiketoiminnan ja palvelumuotoilun puolelle.

”SATO on tähänastisista työpaikoistani pienin yritys”, Anneliina kertoo ja jatkaa: ”Oma tiimi markkinoinnissa ja viestinnässä on insinöörimaailman jälkeen tosi naisvaltainen ja työtä tehdään pääasiassa suomen kielellä - kaikki mukavaa vaihtelua!”

Anneliina, miten vastuullisuus näkyy arjessasi?

”No iso juttu oli, kun vaihdettiin pois öljystä maalämpöön. Arjessa kierrätetään ihan kaikki ja ollaan saatu jätelaskukin pienemmäksi. Pyritään kotona kokeilemaan lisää vegeruokia ja mitäs vielä, toki mietin eettisiä valintoja kuluttajana. Vaihdoin esimerkiksi juuri musiikin suoratoistopalvelua, kun vanhasta tuli julkisuuteen epämukavia tietoja ja uusi muun muassa maksaa artisteille paremmin.”

Kuvassa Nina Kuittinen, vaalea hymyilevä nainen, asiakaspalvelun luurit korvillaan.

Haluaisitko Anneliinan työkaveriksi? Katso avoimet työpaikat »