Turvallinen asuminen vuokra-asunnossa

Meillä jokaisella on oikeus turvalliseen asumiseen. Kokosimme listan asioista, joista huolehtimalla voit vaikuttaa sekä omaasi että naapurisi turvallisuuteen vuokrakodissa. Asiantuntijana pitkän linjan asumisen ammattilainen, SATOn palvelujohtaja Johanna Vaara.

Tutustu pelastussuunnitelmaan

Pelastussuunnitelma ei ole pikku juttu, sillä pelastuslaki velvoittaa asuintalon omistajan sekä valmistelemaan suunnitelman että pitämään sen asukkaiden saatavilla. Pelastussuunnitelmasta näet mm. talon turvallisuusjärjestelyt, vaaratilanteiden arvioinnin sekä toimintaohjeet erilaisten erikoistilanteiden varalta.

Jos asut SATOkodissa, löydät kotitalosi pelastussuunnitelman syöttämällä katuosoitteesi Ota yhteyttä -sivulle. Pelastussuunnitelma on linkkinä Talon tiedot -otsikon alla.

Jos et löydä oman osoitteesi pelastussuunnitelmaa tai sitä ei ole saatavina sähköisesti, voit pyytää sen talosi palvelupäälliköltä tai isännöitsijältä.

Suosittelemme lämpimästi tutustumaan suunnitelmaan. Ikivihreä klisee ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee myös hätätilanteisiin. Kun mielessäsi ovat kotitalosi poistumistiet, lähin väestönsuoja ja niin edelleen, pystyt toimimaan erikoistilanteessa rauhallisemmin ja auttamaan myös muita.

Pelastussuunnitelma löytyy Ota yhteyttä -sivun osoitehaun avulla ›

SATOkodin asukkaat Janne ja Joona kotosalla. Janne lukee sohvalla tablettia, Joona leikkii.
SATOn kotitalojen pelastussuunnitelmat lukaiset helposti netissä.

Pidä porraskäytävä tyhjänä

Kompastumis- ja liukastumisvaaran takia rappukäytävien tulee olla tyhjiä. Niin tylyltä kuin se kuulostaakin, edes ovimattoa ei saa laittaa käytävän puolelle.

”Esimerkiksi porrasaulassa ylimääräiset tavarat vaikeuttavat poistumista tai pelastautumista. Samalla ne lisäävät tulipaloriskiä”, SATOn palvelujohtaja Johanna Vaara muistuttaa.

Erityisen tulipaloriskin muodostavat lastenvaunut ja autonrenkaat. Kun liekit saavuttavat helposti ja pitkään palavan materiaalin, syntyy porraskäytävään myrkyllistä savua ja pelastustyö vaikeutuu. Lastenvaunut ja leikkikalut löytävät paikkansa lastenvaunu- ja ulkoiluvälinevarastoista. Jos et ole varma, mihin lastenvaunut saa viedä, voit kysäistä kotitalosi talomestarilta, huoltoyhtiöltä tai isännöitsijältä neuvoa.

Katso, minkälaisia varastoja SATOlla on ja mitä niissä saa säilyttää ›

Sulje kotitalon ulko-ovi

Monesti kotitalon pääovi jää huomaamatta auki. Kun kuljet ovesta, tarkista että se menee varmasti kiinni. Näin pidät huolta myös naapureistasi.

”Huolehdithan, että kaikilla perheenjäsenillä on omat avaimet. Näin ovea ei tarvitse jättää auki esimerkiksi lapselle, sillä hän pääsee sisälle omalla avaimella”, vinkkaa Johanna.

Älä anna kotitalosi ovikoodia tuntemattomalle.

Ovien kiinni pitäminen vähentää ilkivallan ja varastomurtojen lisäksi myös energiakustannuksia, kun lämpö ei pääse karkaamaan ulkoilmaan.

Huolehdi kyberturvallisuudesta

Pidä huoli etenkin kotisi reitittimestä sekä esineiden internetiin liitettyjen ns. IoT-laitteiden päivittämisestä ja tietoturvasta .

Lue reititinohjeet ›
Kurkkaa ohjeet IoT-laitteiden käyttöön ›

Asenna palovaroitin ja tarkista sen toimivuus

Asunnossa tulee olla lain mukaan palovaroitin, joten muistathan asentaa sen ensitöiksesi muuttaessasi SATOkotiin. Asenna palovaroitin keskelle kattoa jokaiseen huoneeseen, paitsi kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Yksi varoitin riittää 60 neliötä kohden.

Muista myös tarkistaa, että palovaroittimet toimivat. Kun palovaroitin pitää pientä, toistuvaa piipitystä, tiedät että on aika vaihtaa paristot.

6 vinkillä kodin paloturvallisuus kuntoon ›

Huolehdi hellasta ja isoista kodinkoneista

Puhdista uuni ja liesi tasaisin väliajoin. Lieden päällä ei saa säilyttää tavaroita, ei edes kattiloita. Jos kodissa temmeltää lapsi tai lemmikki, kannattaa hella suojata nuppisuojuksella. Se estää lieden ja uunin käynnistymisen vahingossa.

Imuroi lieden tausta sekä erityisesti jääkaapin ja pakastimen jäähdytysritilä ja kompressori säännöllisesti. Mitä vähemmän pölyä, sen pienempi tulipaloriski.

Ota pienkoneiden pistoke seinästä

Jos kodin pienlaite on tarkoitettu kuumenemaan, se voi myös syttyä palamaan. Nappaa siis käyttämätön kahvinkeitin tai leivänpaahdin seinästä ja ole erityisen tarkka hiusten muotoilulaitteiden ja silitysraudan kanssa.

Outoa ääntä pitävä tai väriään muuttanut sähkölaite kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella ja/tai vaihtaa uuteen. Sama tulee tehdä myös, jos laitteen johto on vahingoittunut.

Muista kynttiläetiketti

Jos tykkäät kynttilän tuomasta tunnelmasta, muistathan jättää tilaa kynttilän päälle ja viereen. Älä siis aseta kynttilää paikkaan, jossa liekki voisi ylettyä esimerkiksi yllä olevan kaapin tai hyllyn pohjaan tai verhoihin. Sammuta kynttilät, kun poistut huoneesta.

Jos elävä tuli ei innosta, mutta liekin lepatus olisi mukava tunnelman tuoja, kokeile ledikynttilöitä.

Sauno siististi, äläkä missään tapauksessa kuivata tekstiilejä saunassa

Sauna on hyvien löylyjen koti, joten pidäthän saunasi siistinä. Älä säilytä ylimääräistä tavaraa tai kuivata pyykkejä saunassa. Muista myös sammuttaa kiuas saunomisen jälkeen.

”Jos saunaa ei käytetä syystä tai toisesta, sulakkeet voi ottaa pois käytöstä sulakekaapista. Jos et ole varma, miten tämä tapahtuu, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme tai kotitalosi talomestariin,” Johanna vinkkaa.

Tupakoi sovitussa paikassa

Tupakoi talosi sääntöjen määrittämällä paikalla. Huolehdi, että tupakantumpit päätyvät niille tarkoitettuun astiaan.

Vältä vesivahinko

Vesivahinko voi syntyä, kun lattiakaivoa ei ole siivottu ja se on tukossa. Täynnä oleva kaivo voi aiheuttaa liukastumisvaaran, kun vesi tulvii lattialle. Jos lattiakaivo tukkeutuu, on avaaminen asukkaan vastuulla. Kurkkaa alta, miten huollat lattiakaivon fiksusti.

Näin puhdistat lattiakaivon vuokra-asunnon kylpyhuoneessa ›

”Vesivahinko voi aiheuttaa ison remontin,” lisää Johanna.

Astianpesukoneen asentaminen kannattaa jättää ammattilaiselle, jotta liitännät menevät oikein kohdilleen. Pyydä kuitenkin ensin lupa astianpesukoneen asentamiseen tai vaihtamiseen SATOlta.

Myös vuotava vesikaluste voi lisätä vahingon tai tapaturman riskejä. Otathan meihin yhteyttä, jos huomaat kodissasi esimerkiksi vuotavan käsisuihkun, hanan tai putken.

SATOn yhteystiedot ja kirjautuminen OmaSATOon ›

SATOn asukas Joona tutkailee kelloa ikkunan ääressä.
Kiireen yllättäessä on helppo pysyä rauhallisena, kun on valmistautunut etukäteen.

Varaudu poikkeustilanteisiin

Koronapandemia on opettanut meille monta asiaa, joista yksi päällimmäisin lienee kotivara. Kotivara tarkoittaa sitä, että sinulla olisi hyvä olla kotonasi ruokaa koko perheelle noin viikoksi. Lisäksi kaappiin kannattaa varata lääkkeitä, haavanhoitotarpeita, vettä, lamppuja, taskulamppu sekä vanha kunnon paristokäyttöinen radio. Lisäparistotkaan eivät ole pahitteeksi. Myös kasvomaskeja kannattaa kotiin varata ainakin muutaman päivän käyttöön.

Hätätilanteen yllättäessä soita yleiseen hätänumeroon 112.

”Kodin poikkeustilanteissa ykkösjuttu on se, että olet tilanteen tasalla, rauhallinen ja noudatat ohjeita”, Johanna summaa. ”SATOn vuokra-asunto on loppujen lopuksi kuitenkin turvallinen paikka - siitä huolehtivat sinun lisäksesi me satolaiset sekä liuta lakeja ja niitä valvovat viranomaiset.”

Lue lisää tärkeitä ja käytännöllisiä neuvoja kodin turvallisuudesta suomi.fi:stä ›

Artikkeli on julkaistu alunperin tammikuussa 2022 ja päivitetty marraskuussa 2023.