Vastuullinen rakentaminen alkaa tarkalla suunnittelutyöllä

Julkaistu

9.6.2021

Kirjoittaja

Siru Myllymäki

Kuvat

Sarah Karjalainen

Suunnittelupäällikkö Jussi Väisänen päättää yhdessä asiantuntijoiden kanssa, minkälaisia koteja SATOlla rakennetaan. Työssään hän on päässyt näkemään koko rakentamisen ketjun, aina työmaan aloittamisesta talon purkamiseen saakka.

Kun Jussi Väisänen aloitti työnsä SATOlla vuonna 2014, hän pääsi heti mukaan lukuisiin eri hankkeisiin. Nykyisessä tehtävässään suunnittelupäällikkönä Jussi vastaa suunnitelmien tilaamisesta ja etsii hankkeisiin sopivat asiantuntijat, kuten arkkitehtitoimiston sekä muut suunnittelijat. Hankkeeseen palkataan viidestä kymmeneen asiantuntijaa ja noin vuoden suunnittelun jälkeen aloitetaan varsinainen työmaa.

SATOn suunnittelupäällikkö Jussi Väisänen nojaa työpöytäänsä toimistossa.
Suunnittelupäällikkö pääsee mukaan lukuisiin hankkeisiin. Sarah Karjalainen

"Toteutussuunnittelun alkaessa varmistan hankkeen kannattavuuden arkkitehdin luonnossuunnitelmien pohjalta, minkä jälkeen kiinteistöanalyytikko tekee esityksen suunnittelun aloituksesta. Tämän jälkeen palkkaan muut suunnittelijat ja sitten suunnittelutan hankkeen. Kun suunnitelmat ovat valmiit, rakennuttajapäällikkö kilpailuttaa rakennusurakan, ja johtoryhmä päättää rakentamisen käynnistämisestä.”, Jussi kertoo työn vaiheista.

”SATOssa on tosi hyvät asiantuntijat, joilta pyydämme reunaehdot, ettei tarvitse nollasta lähteä.”, hän lisää.

”Tässä näkee koko rakentamisen ketjun.”

Monipuoliset tehtävät ja asukaslähtöisyys kuuluvat työnkuvaan

Jussin mielestä parasta työssä on monipuolisuus ja se, että työtä tehdään ihmisten kanssa. Hän on myös mukana monissa tapahtumissa.

“SATO on isona kiinteistösijoittajana ja rakennuttajana yhteiskunnallinen vaikuttaja ja sitä kautta mukana monessa, joten työssäni pääsen osallistumaan sidosryhmien järjestämiin rakennusalan hankkeisiin, jos aika vaan riittää”, hän kertoo.

”Hirvittävän monipuolinen tehtäväkenttä ja työ on itsenäistä. Rakennuttamisyksikössä meitä on vähän, tunnemme toisemme hyvin ja tiedämme keneltä kysyä apua. Ammattitaitoista porukkaa”, Jussi toteaa. Suunnittelupäällikkö pääseekin jatkuvasti kehittämään itseään ja kohtaamaan uusia haasteita.

”SATOlla pääsee isoihin päätöksiin mukaan.”

SATOn kotitalojen rakentamisessa huomioidaan myös asukkaiden palaute. Jussi korostaa, että asukaslähtöisyyttä on kehitetty siten, että moniin asioihin löytyy parempia ratkaisuja.

"Koska talot jäävät SATOn omaan vuokrauskäyttöön, saamme palautetta sekä asukkailtamme että kotitaloillamme työskenteleviltä palvelupäälliköiltä sekä talomestareilta.", Jussi kertoo.

”Saamme asukkailtamme palautetta, joten tiedämme, minkälaisia koteja meiltä halutaan.”

SATOn suunnittelupäällikkö Jussi Väisänen juttelee puhelimessa.
Jussi pääsee kehittämään itseään jatkuvasti. Sarah Karjalainen
Vastuullisuus ja kestävyys osana rakentamista

Uran alussa Jussi pääsi heti mukaan SATOn silloiseen vastuullisuusryhmään. Vastuullisuus on suuremmassa osassa tänä päivänä kuin silloin vuosia sitten, Jussi kertoo.

”Mietimme ympäristötekoja, esimerkiksi mitä ympäristöön liittyviä asioita rakennushankkeessa on.” Hänen mukaansa energiamuodoista ja materiaaleista puhutaan nykypäivänä paljon enemmän. Rakennuttamisessa otetaan huomioon muun muassa helppo huollettavuus sekä pintamateriaalien ja rakennuksen rungon kestävyys.

”Betonirungon pitäisi kestää 100 vuotta, jotta sitä ei tarvitse purkaa 40 vuoden päästä.”, Jussi naurahtaa. Hän lisääkin, että rakennusten tulee näyttää hyvältä ja kestää pitkään.

”Moni on sanonut, että SATOn tuotteet ovat korkealaatuisia.”, Jussi kertoo hymyillen.

Lisäksi SATO tutkii jatkuvasti uusia, kestäviä vaihtoehtoja rakentamisessa.

”Tutkimme paikalla tuotettua energiaa, kuten maalämpöä ja aurinkopaneeleita. Se on minusta aika hienoa, että kohteet toimivat maalämmöllä.”, hän toteaa.

Jussi, miten vastuullisuus näkyy arjessasi?

”Muutin vanhaan puutaloon, joka toimii maalämmöllä. Minulla ei ole autoa. Kuljen usein pyörällä, julkisilla ja kävellen. Mielestäni kävely on erinomaista arkiliikuntaa. Kyllä sitä jatkuvasti miettii näitä! Ruoan kohdalla toivon, että voin lisätä vastuullisia valintoja enemmän.”

Mies käyttää tietokonetta ja hymyilee kameralle.