Vastuullinen suunnittelu huomioi talon koko elinkaaren

Suunnittelupäällikkö Jussi Väisänen päättää yhdessä asiantuntijoiden kanssa, minkälaisia koteja SATO rakentaa. Suunnittelutyötä ohjaa pitkän tähtäimen elinkaariajattelu, jonka ansiosta kodit ja talot kestävät sukupolvelta toiselle.

Kun SATOssa polkaistaan käyntiin uusi rakennushanke, suunnittelupäällikkö Jussi Väisänen on avainasemassa: hän vastaa suunnittelijoiden palkkaamisesta ja suunnitteluttaa hankkeen.

Onnistuneen suunnittelutyön kulmakivi on elinkaariajattelu, joka ohjaa toimintaa ja päätöksiä niin uutta rakentaessa kuin vanhaa korjatessa. Elinkaariajattelu on kokonaisvaltaista toiminnan arviointia, jossa huomioidaan koko toimintaketju kaikkine vaikutuksineen.

”Meillä SATOssa elinkaarella tarkoitetaan aikaa, joka kuluu maankäytön ja rakentamisen suunnittelusta rakentamiseen, rakennuksen käytönaikaiseen ylläpitoon ja korjaustoimintaan, ja siitä edelleen rakennuksen purkuun ja purkutuotteiden lajitteluun saakka”, Jussi kertoo.

SATOn suunnittelupäällikkö Jussi Väisänen nojaa työpöytäänsä toimistossa.
Suunnittelupäällikkö pääsee mukaan lukuisiin hankkeisiin. Sarah Karjalainen

Vastuullisuus on tärkeä osa SATOn elinkaariajattelua, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että monet rakentamis- ja korjaamisratkaisuista ovat hinnaltaan hieman korkeampia mutta kestävät aikaa.

”Ajattelemme asian niin, että me omistamme nämä talot ikuisesti ja haluamme sen vuoksi käyttää pitkän elinkaaren aikana paremmiksi todettuja ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja”, Jussi kertoo.

Elinkaariajattelu tarkoittaa käytännössä myös sitä, että talot tai niiden osat korjataan juuri oikeaan aikaan:

Tähtäämme siihen, että talojemme käyttöikä on 100 vuotta ja mahdollisesti ylikin, kun pidämme niistä hyvää huolta.

Energiatehokkaita koteja asiakaslähtöisesti

Hyvä suunnittelutyö näkyy myös asukkaiden arjessa: kun kotitalo on energiatehokas ja sijaitsee keskeisellä paikalla, kestävä asuminen ja fiksut valinnat ovat helpompia.

Suunnittelussa kiinnitetään aina huomiota talojen energiatehokkuuteen, ja kaikki vuonna 2021 ja 2022 rakennusluvan saaneet SATOn uudiskohteet kuuluvatkin energialuokitukseltaan A-luokkaan:

”Selvitämme maalämmön ja aurinkopaneelien käyttömahdollisuuden jokaisessa uudis- ja peruskorjauskohteessa. Peruskorjauksissa tavoitteenamme on puolestaan parantaa energiatehokkuutta vähintään 30 prosentilla aikaisempaan verrattuna.”

SATOn suunnittelupäällikkö Jussi Väisänen juttelee puhelimessa.
Jussi pääsee kehittämään itseään jatkuvasti. Sarah Karjalainen

SATOn kotitalojen rakentamisessa huomioidaan lisäksi asukkaiden palaute.

"Koska talot jäävät SATOn omaan vuokrauskäyttöön, saamme palautetta sekä asukkailtamme että kotitaloillamme työskenteleviltä palvelupäälliköiltä sekä talomestareilta", Jussi kertoo.

Monipuoliset tehtävät kuuluvat työnkuvaan

Jussi on viihtynyt SATOssa jo vuodesta 2014. Hänen mielestään työn parhaita puolia ovat sen monipuolisuus ja se, että työtä tehdään ihmisten kanssa:

”Tehtäväkenttä on monipuolinen ja työ itsenäistä. Rakennuttamisyksikössä tunnemme toisemme hyvin ja tiedämme keneltä kysyä apua. Ammattitaitoista porukkaa”, Jussi kehuu.

Hän on myös mukana monissa tapahtumissa: “SATO on isona kiinteistösijoittajana ja rakennuttajana yhteiskunnallinen vaikuttaja ja sitä kautta mukana monessa, joten työssäni pääsen osallistumaan sidosryhmien järjestämiin rakennusalan hankkeisiin, jos aika vaan riittää”, hän kertoo.

Suunnittelupäällikkö pääseekin jatkuvasti kehittämään itseään ja kohtaamaan uusia haasteita.

SATOlla pääsee isoihin päätöksiin mukaan.

Jussi, miten vastuullisuus näkyy arjessasi?

”Muutin vanhaan puutaloon, joka toimii maalämmöllä. Minulla ei ole autoa. Kuljen usein pyörällä, julkisilla ja kävellen. Mielestäni kävely on erinomaista arkiliikuntaa. Kyllä sitä jatkuvasti miettii näitä! Ruoan kohdalla toivon, että voin lisätä vastuullisia valintoja enemmän.”

Juttu on julkaistu alun perin 9.6.2021. Tietoja on päivitetty 13.5.2022.

Mies käyttää tietokonetta ja hymyilee kameralle.